羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
第一件真係邊到會有 好想買
但琴日行the forest果間overlander話全線都無
又唔想買$14xx果件 唔想買令身面嘅 唉
竟然係咁
想試下size先

https://www.gore-tex.com/technology/outerwear/gore-cknit-backer-technology
gore-tex個網寫佢 "The 3-layer GORE-TEX® fabric with GORE® C-KNIT™backer technology optimizes comfort while providing durable, waterproof and windproof protection."
我知, 因為description 有寫, 我話奇就係因為product feature 無左. 所以我唔知咩原因點解會咁.

我自己揀Hardshell 的話, 我會揀件最輕最平既. 原因係因為越貴既, 係耐磨同唔怕俾樹枝勾爛. 唔行山的話, 呢d 額外既耐用性, 對普通出國旅行係用唔著. 不過Zeta 系有C-Knit 著得舒服d 係吸引既. 不過我自己揀的話, 我會買Beta SL. 我真係用唔著佢其他d 功能

我再睇多次咁多件hardshell. 我最終會3 揀 1. 以普通旅行角度諗的話. 行山另計.

1. Beta SL Hybrid - USD 399. 350gram, 70cm 身長. 呢件係最輕身. 我揀呢件over 普通Beta SL 版, 係因為佢博頭位用新料Gore® C-KNIT. 同埋有 Pit zipper. 格肋底有得拉鍊透氣. 對於呢d hardshell 最大問題9成9都係透氣度. 所以我會搵有pit zipper 既款. 我好驚侷住.

2. Zeta AR - USD 475 , 425gram , 82cm 身長. 第2重, 但係最長身 成件都係3 layer GORE-TEX® with C-KNIT . 應該係著起上身軟身d. 不過我唔會着短袖Tee 著佢, 所以佢話皮膚會舒服d 對我黎講唔算一個功能. 一樣有 pit zipper 格肋底有得拉鍊透氣.

3. Beta AR - USD 575, 460gram, 74cm 身長. 用 Goretex Pro 3 layer 既料. 隻料好明顯標榜係耐用. 不過對如普通旅行, 我唔會行到有樹枝勾爛既情況, 我揀呢件原因係因為Goretex Pro 3 layer 係比上面2件既料透氣. 一樣有pit zipper 格肋底有得拉鍊透氣. 而且仲有Drophood. 即係個帽同條頸個領口位唔係黐埋一齊. 叫做方便d. 同呢件真係主打滑雪用.

咁你鍾意邊款, 就真係睇需要. 買d 真係用得著既功能又輕身既為大前題. 我自己個人, 下次black friday 真係諗既話, 我會諗Beta SL Hybrid.
我先warn 左你, 你可以去專門店試Kappa hoody. 你預Nuclei AR 內籠空間感, 會俾Kappa hoody 再大d 咁多.
Atom AR Hoody (Medium)
Chest: 120.5 cm
Waist: 112.5 cm
Back Length: 74 cm
Sleeve Length: 91 cm

Nuclei AR (S)
- Chest: 121.5 cm
- Waist: 108.5 cm
- Bottom width: 110 cm
- Center back length: 77.3 cm
Kappa Hoody S
Chest: 122 cm
Waist: 112 cm
Bottom width: 111 cm
Centre back length: 78 cm
patagonia 我通常上網買, 第一頁D鬼佬網成日都有六折, 官網好似一年有一次5折(?)
atom lt同呢件https://outdoorman.co/shop/karrimor-51605171-multi-nv,室內分唔到保暖相差幾多,淨係知atom lt薄好多
我想問呢 如果件羽絨二合一外套 長度過屎忽 仲算唔算唔啱身 定其實買細d 緊d好d? 唔該大家
件野重660g. 但係用550 fill 羽絨, 羽絨d 料好麻麻. 我淨係見到好大件.
係睇你自己預着一件fleece 係裡面的話, 你自己睇要着咩size. 你買到just fit 既話, 裡面着唔到其他冷衫呀, fleece 之類的話, 你再凍就無得攪.
550 fill 羽絨

求其買件 montbell, 800fill, 仲要 fit 身亞洲剪裁, 粗用既加件普通風褸係外面就得 要平去日本買, 退埋稅。要方便 香港大把地方有得試
雖然佢望落厚身,但其實摸上手會覺得好疏落
我唔會用2000銀買550 fill 既羽絨.....
我件Haglöfs 800fill都係千八,karrimor個價搵笨柒喎
好 即該大少少都唔怕啦 唔該晒你
想買atom ar
行左兩間overlander都冇得試
173 瘦底 size s岩嗎?
IFC 專門店應該有size 試...
btw, Atom LT 唔會係呢幾日著, 呢幾日著唔加衫係一定唔夠暖.
Montbell 香港依幾日既天氣有咩介紹?
有冇巴打買過berghaus?有冇評價?
第一頁有圖
無, 佢網站d 羽絨d 介紹, 就得咁樣, 乜spec 都無.

MADE WITH HYDRODOWN® - Filled with our world-leading hydrophobic down, Hydrodown®. Long-lasting warmth that keeps on working when wet.
HYBRID PERFORMANCE - Hydroloft® powered by Thermore®, our ground-breaking synthetic insulation works in tandem with Hydrodown® to add superb breathability and heat stability.
天氣太凍atom lt 唔夠頂
去永安入左件montbell premafrost down parka
最後一件細碼 仲有八折再-100
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞