羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
部相機好難影到無色差
不過呢張影得比較接近
我知巴打們咩都知
想問下
Black diamond Mission Down Parka

GORE Thermium+
PrimaLoft® Gold Insulation Down Blend (70% goose down, 30% synthetic)

個primaloft gold down 係咪卓頭野?
好似無咩人用
有人試左著住呢d 半羽絨, 半纖既褸落結左冰既河, 試下係咪真係work. 結果係真係濕左都仲暖既.

https://gizmodo.com/we-tested-waterproof-down-by-jumping-in-a-frozen-lake-1694953456/amp
佢一個project 有睇過,不過唔知質素如何唔敢買
上一個
JACKET + FLEECE 3K左右....唔係太敢搏
算啦,
連 Arcteryx 都會甩膠, patagonia 都會漏水, 呢D 新既細 brand 仔真係唔會搏
潮巴好似中意化纖多過羽絨, 係因為洗羽絨麻煩?
濕左仲暖係一個好好既優點
因為大部分用羽絨既, 外表都係一格格個d 款. 除左你去到Firebee AR 就另作別論. 而化纖全部都無呢d 一格格既問題. 所以我鍾意化纖d 款.
我都係唔中意一格格 , 太過米芝蓮
有無巴打想買kappa hoody ,s size,black?
米芝蓮 同 粟米
咩價錢?
有興趣呀巴打 tg?
喺東京見到潮偉巴打話嗰度美津濃打底衫,日本做先3000yen ,真係完勝uniqlo 啲乜乜warm
3000 yen 係原價?
我記得薄手係好平, 日本制. 最厚先好似6000 yen 咁上下.
我著 Cw-x 都幾好。
不過唔係日本制,下次過去買finetrack.
base layer + patagonia r1 pull over + patagonia down sweater + fission SL

完全唔洗租guest house d 衫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞