羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
打算只係著底衫同衛衣,再加多件jacket
爬完文
睇嚟點都要撲件Permafrost Down Parka
想問MB官網幾時有sales定係不定期㗎?
件野裡面其中一個評價

40F = 5度懾氏左右. 即係5度左右已經係極限. 呢類 3in1 都係滑雪用. 我諗你比較鍾意滑雪褸d 款. 不過呢d 係唔會暖. 而且, 12月既北海道, 已經係講緊-5度. 呢d 褸唔會夠暖.

我諗你要係北海道生存到, 就算你唔怕凍最少都呢件 Patagonia Men's Hyper Puff™ Hoody

http://www.patagonia.com/product/mens-hyper-puff-hoody/84390.html

呢件一般係0度左右著. 我當你唔驚凍頂到-5度.
上面個件無可能, 下面個件得, 不過我唔知你點運佢番黎. 好多人對Mountain warehouse d 羽絨有興趣, 因為好平, 不過唔知點運黎香港.
無見過mb 官網有減價. 減既都係永安或者Overlander. 呢2間就真係不定期啦.
有無巴打有arcteryx gamma ar pants
我想買但睇下有無巴絲有評價
巴打要去好凍嘅地方?香港感覺上唔係好用得着呢類褲
唔係香港著嫁 諗緊買gamma lt定ar好
雪褲反而我無大要求, 所以啱亞洲人size 既Montbell 就我比較鍾意.

Decathlon 因為無試過上身, 由其係褲, 真係要好fit 身先得, 所以唔知點評價.
筆直ok就ar啦
其實都係相差10usd
咁就更加唔使諗啦
唔該巴打先
但我畀潮巴介紹個件Permafrost Light Down Parka毒咗
因為香港都有機會著到
最壞打算撐到去日本先買
日本買會唔會平好多?
Insulation Details: 100 g / 80 g PrimaLoft Silver

想問咁樣頂到幾度?
唔該巴打
Primaloft Siver 係約莫係Primaloft Gold 既85折.

100g Primaloft silver = 85g Primaloft Gold.

即係暖過Atom LT dd. 我估5度以上無問題.
巴打,
http://www.patagonia.com/product/womens-windsweep-down-hoody/84895.html
呢件你覺得頂到幾多度?
會唔會拍得住件hyperpuff parka?
見到呢件仲有黑色, hyperpuff 得粉紅
前排係關西大約0-5度, gore tex面的primaloft silver 60g, 入面著件冷衫+heat tech, 加條頸巾同手套, 一般市區活動都夠暖
有晚上左山睇夜景, 負一兩度, 都勉強頂到
所以視乎你其他配備係點, 100 g / 80 g PrimaLoft Silver, 5至-5我覺得冇咩問題
接近件hypet parka 既無乜邊件得. 呢件叫較接近, 不過肯定hyper puff parka 暖d

http://www.patagonia.com/product/womens-fitz-roy-down-jacket/84596.html

你個件係600 fill power. 呢件係800 fill.
我係英國,英國有free delivery
佢有100g heatseeker 既人做羽絨. 不過我對呢隻人做羽絨唔熟. 唔知佢效能. 不過單睇件野得個200幾g. 我諗5-10度以上係頂盡.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞