羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
應該無咩choice 呢個budget 的話, 你去montbell 望下有咩啱款就買. 上面d 巴打買既shell jacket, 2千蚊起跳....
Kappa Hoody XS 邊到有

同問 xs到到都話冇
https://www.arcteryx.com/gl/en/shop/mens/kappa-hoody
因為官網都冇 都無出過

呢層我知 但係連beta ar 都冇一間門市有xs
次次問都冇貨 但官網係有xs
邊度有arcteryx atom lt man XL現貨 , 今日去左ifc問都無
咁咪好正 內攏同atom lt一樣咪好slim身
可以
程序:係佢官網登記左維修先,佢地會覆你-再跟佢地指示清洗1次寄出指定地址(我用香港郵政$空郵包裹有tracking number$大約$200幾),等佢地覆整唔整到,整到係冇得換新 之後佢地會寄返比你,唔駛錢,佢哋比埋運費
由寄出到佢再寄番俾你個度大約三星期?
佢到時寄係搵番郵局寄黎定DHL個類Courier ,
見巴打email 時間大約係咁上下
麻煩晒解答
插一句,montbell d羽絨其實都好暖,我有呢件,輕+暖(面料應該唔防風), 唯一問題就係偏腫

https://webshop.montbell.jp/sp/goods/disp.php?product_id=1101407
其實除左Montbell Perma frost 系列, 下一個最好就係Alpine down parka 同Alpine down light jacket. 兩件都係800 fill 羽絨, 係無左100% 放風, 不過平5舊...
我淨係想要啲風薄薄地嘅風褸又唔太柒嘅
咁有無咩選擇
Uniqlo嗰件冇得輸
想問下有冇巴打試過呢種情況 如實答佢定係吹水 係campsaver send俾我既
巴打用buyandship?
去montbell 專門店望下有咩1000蚊樓下, 又啱款就買
cancel 單轉集運
如果用B&S 好似話用PAYPAL好過直接用卡
用卡有機會CUT單 我用左PAYPAL就剛出左貨
sunnny已經係集運 我答晒佢d問題 睇埋佢點覆先 唔該潮偉巴
比起goretex料,大家覺得event料如何?
我既意思係, 呢d online store 係有一個black list keep 住邊d shipping address 係集運公司, 係集運就會block 左你order. 即係話你用個無咁熱門既, 俾人block 單既機會就低好多.

Campsaver 係其中一間呢d online store 執得好緊既公司.
請問袋係咪都一世保架?
我個人覺得高保暖度, 抵著既, 介紹如下

Arcteryx Beta SL Jacket 呢件係Shell jacket. 只檔風檔雨, 唔保暖架. 100% 防風防水

想問香港邊到有現貨 同幾錢左右
hk 唔知, 外國website 賣$300 usd. black friday sale 個陣7折
嗰次買其實見到佢有件1000fp嘅,但嗰件反而薄到離奇,好似唔係預我著喺面咁,所以最後要咗呢件800fp的。

仲有個優點就係極少漏羽絨,唔知係咪用咗d織得好密嘅內裡。
喺Arc'Teryx專門店 原價買atom lt係唔係好唔抵?
Yes
Black Friday 連運費1700都唔使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞