羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
fission sv 即係咩?
Goretex本身唔係一定waterproof, windproof同breathable架咩
之前我都講過,個fd有件,隻crocodile色我覺得好好J
佢好多唔同model. 好似Goretex Winstopper, 只係防風only. Goretex 唔一定防水.
我都係google睇返黎,最尾嗰樣唔係,當你出汗,佢會焗住啲汗排唔走,另一缺點係太硬冇彈性,所以磨刷會沙沙聲好嘈,有另一隻料叫polartec neoshell係三樣都做得到,不過goretex太惡,玩好多手段要啲大牌子用佢,所以仲係市場做緊大佬
應該係分goretex同gore windstopper
前者一定係三樣有...後者就防風行先
好嘈太硬冇陣性係咪指緊goretex 3L pro?
普通城市用應該唔太用得著,反而戶外用同石仔樹枝磨擦個陣就大派用場
Lm
點睇lufuma d 羽絨?
https://www.gore-tex.com/technology/outerwear/gore-cknit-backer-technology
gore-tex個網寫佢 "The 3-layer GORE-TEX® fabric with GORE® C-KNIT™backer technology optimizes comfort while providing durable, waterproof and windproof protection."
Patagonia Primo down
$5999

重有折
我知, 因為description 有寫, 我話奇就係因為product feature 無左. 所以我唔知咩原因點解會咁.

我自己揀Hardshell 的話, 我會揀件最輕最平既. 原因係因為越貴既, 係耐磨同唔怕俾樹枝勾爛. 唔行山的話, 呢d 額外既耐用性, 對普通出國旅行係用唔著. 不過Zeta 系有C-Knit 著得舒服d 係吸引既. 不過我自己揀的話, 我會買Beta SL. 我真係用唔著佢其他d 功能
啲色幾靚喎 leaf既atom LT同正常版係咪一樣設計?
好似有部分面料唔同,以前睇過但無記低。
jack jones 半價750長羽絨勁抵屌
不過無乜地方有特價

佢就咁一句Down fill. 乜都無. 真係唔識喎.
我見唔到既
我平時係屋企著
因為佢手袖比較長
我覺得自己買大左
佢Regular Fit
Atom LT 加佢搭地鐵有點熱
想除左件LT搭地鐵先叫舒服

係幾好著既
不過Size真係要試真
唔係就奶野
樓上好似問緊zeta lt唔係zeta ar
因為當時係街, 所以你見都係搵電話求奇搵番same series 黎貼screenshot.

我再睇多次Zeta LT 同 Beta LT 個介紹. 原來係有香港人問過有無windproof 呢個問題, 因為係真係好奇怪, 佢官網上面, 不論Zeta AR 定 Zeta LT, 係product feature 裡面係完全無Windproof 個字. 我唔知係intentional , 定係咩原因. 所以我見係有香港人問過呢個問題.

跟據呢個staff 所講, 係有windproof 既. 不過有巴打問啱唔啱ski 用, 個staff 就話件野唔會頂到滑雪, Beta 系既AR 好d.
沙木尼同overlander 都搵唔到nuclei ar
一定係第1件暖d. 用800 fill 羽絨. 第2件係用650 fill 羽絨, 無咁暖既原因係俾你滑雪用.
我件Nuclei AR 都係訂番黎. 我問Arcteryx 專門店個店員都唔知咩黎.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞