羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
我都有諗過beta SL hybird 因為有pit zip! 咁咩重野就唔驚既,因為到時會請porter搬,我只會咩好輕既野!
巴打件 smartwool 250係香港有冇得買?如果有係邊度
潮偉巴可唔可以教我揀fleece
除左厚度仲有咩會影響個保暖程度?
其實patagonia better sweater , Patagonia Synchilla Snap-T Fleece Pullover, Patagonia R2 呢d 咪夠暖. 整2件呢d 實搵陣.
好似 performance better sweater 好D? 側邊Polartec Power Stretch 透氣。
R2 側邊有Polartec Power Grid, 又係透氣好
上呢個post 第一頁, 果幾個鬼佬網, 邊個平就買邊個, 用集運, crew 同 1/4 都係好野黎, color block款就唔好買, 接駁位會唔舒服。 唔駛買太多件, 香港最凍果幾日我連著五日都係一D 味都無。
件Smartwool 250 真係好野黎....勁舒服又夠彈性, 最重要唔吉肉
不過好似幾易起毛粒.....

夾 遲啲up相
想問下呢件The North Face Apex Flex GTX Disruptor Parka 可唔可以當outer layer著黎行山? 佢係Gore-tex 但係睇佢介紹個定位係soft shell rain parka, 而唔係hard shell其實有咩分別?

https://thenorthface.com.au/product/men-s-apex-flex-gtx-disruptor-parka

唔該晒巴打先!
因為我未試過係咁高海拔行山 (最高5500米)
所以我唔知其實個感覺係點...想大家比下意見
因為我知道保暖實在太重要
普通行街當雨褸實work. 你諗住成日行山既話, 買番d 專業d 既hard shell jacket. 耐用好多.

防水係有分"有幾防水". 專門d 既hard shell 係有寫有幾防水. 好似Beta AR 係rated at 20000g. 數字越高, 代表佢真係可以頂到幾耐既防水.

一路都覺得香港未發揮到 gore tex威力。
冬天太濕, 好多時d熱氣散唔到出黎易焗汁,係防水果下先有作用。
另外,好多高度潑水係行水都夠做, 因為落大雨你唔係行山的話你一定會擔遮。
除左行山友, 係香港用防水褸係極難 就算去旅行, 除非你預左

1. 你有防水褸. 你同行既全部都有

2. 你15分鐘之內係完全唔會有遮雨既地方

3. 你同行全部有防水, 而落住大雨仍然選擇唔係避雨 , 而係繼續照頭淋雨繼續行

以上條件要齊晒, 先會用得着防水褸. 我自己就連第1點都付合唔到, 即係話我就算識潛水, 同行無咁既防水設備, 都係要搵地方遮雨.

所以對我旅行黎講, 我冼水褸已經夠做, 頂到15分鐘搵地方避雨係夠晒. 反而100% 防風對我黎講緊要好多.
全對, 所以依家唔會太追求gore tex,撥水冼水防風夠晒做,各大自家品牌物料唔會差太遠。
有冇巴打著開atom sl?
想問香港秋冬日常用 或者做mid layer去10度地方夠唔夠用
大家點睇 Patagonia Nano hoody 同 the north face 既 Ventrix hoody 呢?
唔好意思, 去左旅行
毛種類都有影響, 但好少有寫出黎
我試過問過某北歐牌子, 佢話佢d羽絨用muscovy duck down
我先知鴨絨有d係仲靚過鵝絨, 所以好難就咁比較

印象中canada goose多數都係白鴨絨, 另一個加拿大牌子moose knuckles主要用灰鴨絨
兩個都係出名暖 (同貴 ), 所以我諗厚度好大影響, 毛既種類都有關, 但就唔係就咁鴨絨或鵝絨咁分
因為折得勁d? 不如買 atom lt
大家下身會點著。冬天保暖會點著?
若果唔係冬天著,有無一啲修身防水的褲介紹?
香港好似唔多覺, icebreaker就見sogo有
我之前就係backcountry買, 剛剛呢次旅行行街咁著, -10至0度著都好暖
如果運動量大, 入面唔好著太厚, 出汗排唔切就會凍
運動量大可以考慮下150g既merino wool, 或者patagonia thermal weight
之前-5至-10度滑雪, 著左件170g既90%merino wool + patagonia better sweater 1/4 zip + 出面雪褸, 下身就patagonia thermal weight + 雪褲, 都ok
Atom SL 係薄過Atom LT. 我諗你要著埋fleece 先頂到10度
係唔係nano air hoody?
保暖唔算好出色 入面著t shirt既話頂到十五度左右 但講舒服真係無得輸

大家點睇 Patagonia Nano hoody 同 the north face 既 Ventrix hoody 呢?
係唔係nano air hoody?
保暖唔算好出色 入面著t shirt既話頂到十五度左右 但講舒服真係無得輸

係呢件呀 試著過 勁舒服
加件 Patagonia better sweater同 件防風hard shell 大約頂到幾度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞