羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike

Millet gore-tex hard shell

North Face gore-tex hard shell

North Face dryvent jacket

North Face hyvent jacket

有興趣請https://t.me/mkphone
參考下囉, 叫做比官網多d資料
其實人人身裁, 喜好同需要都唔同, 好難就咁比較
其他人係嫌件衫太大定太細?
其實聽巴打講, 呢件野S SIZE好似仲大過AR M SIZE, 唔知有冇錯
本來想買俾老豆 (佢著M-L SIZE AR), 不過都係驚SIZE唔岩同價錢問題..最後都係算了...
Regular Fit 得黎得細碼

Atom LT 著S個班好易中招
太大,唔夠大隻好難著得到
想問膊頭最入至衫腳幾多cm?
今晚番去度下
Tg左你
請教下巴打點睇呢件down vest

另外好鍾意呢件野個樣,但功能上其實係咪冇乜用
大概66cm左右
件vest 咪800 fill 既羽絨. 230g 咁. 無問題丫.

下面個件咪普通去釣魚d 風褸.
P 記 有咩fleece 推介?
後面幾多
後面應該長多2cm左右
第3件應該OK
頭兩件兩度有少少勉強, 著多件fleece/冷衫可能OK
150-g Thermogreen®
thermogreen 係唔係冇primaloft / coreloft 咁暖?
冇咁暖, 但150g thermogreen應該暖過60g primaloft

有無巴打知道呢件aigle gore-tex上網邊到搵得翻 我照跟幅圖入面既資料搵,搵唔到,上官網抐到件相同價錢但有帽。 印象中呢件無帽
你唔滑雪, 但係你揀既3款都係滑雪褸. 滑雪褸全報都係透氣高, 不過唔係特別保暖. 因為驚你運動下會over heat.

我都係覺得第3件可能夠暖. 頭2件係肯定唔得. 不過你問我既話, 你唔係滑雪的話, 3件都唔係好既選擇
Aigle 既褸, 佢季季都好似時裝咁唔同款唔同名. 你一過左係唔知邊件打邊件.

所以你見呢個post 無乜點講Aigle, 除左佢貴之外, 係佢季季都唔同款唔同名, 係唔識點跟.
巴打可唔可以幫下眼睇下呢件? Patagonia puolet jacket, 香港天氣黎講適合幾多度左右?
http://www.patagonia.com/product/mens-piolet-jacket-for-alpine-climbing/83381.html

第一次買乜都唔識 麻煩哂
普通防水風褸, 無任何寫住保溫 insulated 既字. 我估頂到15度+ . 着件fleece 係裡面, 唔怕凍d 人我估頂到12度到.

你要搵d 頂得凍既, 內容一定要有"Insulated" 呢個字.

想問巴打
上面呢幾款夠唔夠頂北海道11,12月嘅天氣around 2°
利申 唔滑雪 唔特別怕凍
你唔滑雪, 但係你揀既3款都係滑雪褸. 滑雪褸全報都係透氣高, 不過唔係特別保暖. 因為驚你運動下會over heat.

我都係覺得第3件可能夠暖. 頭2件係肯定唔得. 不過你問我既話, 你唔係滑雪的話, 3件都唔係好既選擇[/quote]
http://www.patagonia.com/product/mens-tres-3-in-1-parka/28387.html?dwvar_28387_color=CAN&cgid=web-specials-mens-jackets-vests#tile-1=&pmax=300&prefn1=features&prefn2=size&srule=price-high&pmin=200&prefv1=down-insulation&prefv2=L%7CXL&start=1&sz=24
咁呢件可以嗎
或者under $280USD有咩好選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞