羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
咁都要個review合理先得, synthetic material呢d人造既野根本冇野好拗
有晒數字可以比較到

你話羽絨呢d天然物料就話好多變數
with layers, 姐係可能係mid layer+base layer, 咁好正常
是旦一件primaloft都做到, atom lt如無意外我都覺得差唔多

但佢上面講既係加件tee, 頂到負10度, 會唔會差太遠...
係coreloft....我見有人話化學纖維用耐左(可能壓住)導致空間少左, KEEP唔到以前咁多熱量
結果保暖感覺差左... (我估同棉被一樣, D棉鬆D會暖D?...)
primaloft gold 0.92
coreloft 0.87
APEX 0.82
Primaloft 係有咁既問題. 就係keep 住咁壓佢. 不過用到幾年, 我覺得ok 啦. Coreloft 應該都有咁既問題, 不過無聽佢話有Primaloft 咁嚴重. 其實重點係, 段估你唔會無啦啦成日壓件衫掛?
壓住呢個問題, 好似通常係講睡袋
睇落幾好,一直想買件薄保暖行山去camp用
巴打仲買左佢d咩覺得好用
睇下你行咩山
香港我著proton LT 低過十度行山都太熱
香港著件風褸就岩哂
上個月買左件houdini jacket 開心使用中
三千米以上高山,黎緊行玉山
之前行富山落雨差d凍死
神山就好好天頂到,但都想買件以防萬一
Quilt好訓?我見有d話無咁舒服,又唔包埋頭
Arcteryx幾時先有特價啊
香港行冬天夜山 atom lt 得唔得 行耐啲會唔會太熱?
依家又有d涼返
巴打買佢邊款頂到負10度?
二千幾真係over budget 要諗諗
都要二千 一年先用一次,好肉赤
早幾日去完8日北海道

普遍-8至-12度 一直著heat-tec, ult warm heat-tec, mont-bell fleece, proton LT hoodie, Beta hybrid LT 都夠做

帶咗件800fill的north face一直塞係喼, 曬曬啲位

最緊要都係手套,襪,口罩,身同腳都唔算凍

滑雪咁著都夠做,最凍係對手同個口

不過有次去咗個勁大風的山頂(藏王樹冰),咁著就真係唔得 如果著埋件800fill實夠做
想問下沙木尼 arcteryx arro 22係咪長期7折
暫時最平jp amazon 搵到12xx, 有冇咩地方差唔多價錢又有現貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞