羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
我諗而家個問題係, 香港邊度仲有呢個post 熱門既款, 而香港既stock 係仲未俾呢度d 巴打買斷貨...............

最平既一定係online 美國site 買.
買件 HYPER PUFF先
Arcteryx 係貴. 我初頭買都覺得好撚貴. 我接觸呢個品牌, 其實係有個可歌可泣既古仔. 我過去呢8年, 去左日本應該唔少於20次. 去親都係10月 - 4 月呢段冬天既時間. 所以羽絨變左係必需品.

初頭係日本東京買左件Smap 代言既唔記得乜撚日本牌子羽絨. 18000 yen 咁上下. 簡單講東京著ok, 凍d 係完全唔撚得. 跟住有年去左韓國出差. 心諗個度咁撚凍, 買羽絨穩陣. 咁又係個度買左件韓國品牌既羽絨. 呢件係真係夠暖, 亦唔係太肥. 呢件野我著左最少5年. 不過問題係, 佢好撚重.

咁又過左幾年, 係香港Fila 買左件輕身既羽絨. 好輕. 不過唔知點解個陣買左件無帽既, 係北海道係好唔方便, 落雪的話. 同埋唔係好夠暖. 咁又過左1年, 個陣去左日本, 剛剛出Columbia 既Omni tech. 即係銀色內籠錫紙咁款既物料. 我又買左件. 28000 yen. 我諗住一定要夠北海道著既. 所以買左件厚既. 要有帽! 仲要輕身!

唔該唔好笑咁大聲, 我要好撚大勇氣先貼呢張相出黎. 件Columbia 係北海道雪祭, 係夠厚又有帽又輕啦. 我變撚到個車呔人咁. 我心諗, 我係咪下半世, 影相都要咁撚樣哩? 我做錯乜野要咁對我? 我係肥, 都未撚肥到咁者...

早3年前, 我去日本行開Beam. 望緊羽絨個陣, 見到個牌子叫Arcteryx. 個售貨員話係日本而家好人氣呀. 咁我咪攞上手睇. 個件係黑色Kappa Hoody. 望一望個價錢牌, 65000+ yen. 係好輕著上身, 仲要好暖, 又slim. 不過咁既價錢, 我真係唔捨得. 放番低. 之後個幾日我來來回回去左間Beam 3 次. 就係試身, 放番低, 又諗, 再去試身咁. 最終無買到.

番到香港, 好認真咁做左好多 research 睇下Arcteryx 係乜撚野牌子黎. 結果就學左我係呢個post 第1頁既野. 所以我一路都講, 我係一個買得多d 既用家, 而唔係戶外達人, 就係咁解. 最尾, 係black friday 買左人生第1件Kappa Hoody. $300 USD. 之後成為左信徒. 因為, 我係北歐重裝備又雪褲又虧路褲乜都出齊, 都只係咁樣....係咪瘦左又聰明左哩?

見overlander有平先問問
好似冇乜分別
我覺得雀仔嘅design同cutting真係掂,搞搞下我都越買越多
thx巴打
問多兩句
依三件防唔防風
同會唔會好似你地咁講一掂水就唔暖
想要kappa hoody級數 件衫又唔一格格有咩推介
Rab photon x女裝得淺藍色 sylva parka到大脾又唔想咁長
Kappa Hoody XS 邊到有
著S 太大 唔通要買女裝
Kappa Hoody XS 邊到有

同問 xs到到都話冇
樓主對保暖/防風褲有無咩心得??
同問

uniqlo / 羊毛虧佬褲打底好唔好
kappa 定 koda 好,一樣咁厚,邊件靚仔d
Uniqlo 虧佬褲係ok, 另外沙木尼有條再厚d 既, 俾你係真係北海道或再凍地方著
雪褲/防風褲, 我得一個牌子recommend, 就係montbell. 因為日本牌子, 褲長通常都啱. 其他鬼佬牌子我矮撚172cm, 唔係好fit 身
防風冼水, 3件都係人做羽絨唔驚濕
內膽除左patagonia仲有冇推介?
會唔會有人著u記件羽絨做內膽
樓主無推介TNF , COLUMBIA因為佢地又重又大件?
點解會咁
係, 通常唔大舊d 款都唔知點解好鬼重, 一係就件野2000銀港幣但係俾550 fill 羽絨俾你. d quality 同個價錢唔係好對得上
North face d 羽絨點睇?尋日係運動家見到件manchu hoody, 18xx 減到 13xx, 但上網又搵唔到呢款。。。。

有帽羽絨你地會唔會再著一件防風薄褸?
利申: 有2件 arcteryx goretex sl 薄褸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞