羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
巴打, 點睇呢件

https://www.moosejaw.com/moosejaw/shop/product_Montane-Women-s-Torre-Blanco-Jacket_10261165_10208_10000001_-1_

215 g of 90/10 high quality down at 750+ fill power
Weight: 19 oz

係咪夠頂-10 度? 香港有冇地方試?
件野好難搵info, 好似貨尾野黎. 如果我搵既野係無錯的話, 件野好似重5xx gram. fill power 750, fill weight 200g 的話, 理論上係頂到-10 度. 不過, 我真係唔係好多地方搵到件野淨重係幾多. 係得1個website 講, 件野約重 19oz = 540gram. 係的話, -10 度係無問題.
其實我見好多會行山既人, 著既配搭真係好唔同. 最少同我就咁旅行好唔同. 所以我係第1個post 都講, 我既選摘係真係齋旅行, 好low output 既着法.

我大部份旅行, 我裡面都着得極輕便. 個原因係我係任何時候都咩住一個細10L 背囊, 而裡面係裝住一部Full frame DSLR , 2 支鏡, 同一個200gram 重既尿袋. 咁所以衣着選擇方面, 我係盡量唔會揀layer 方式黎着. 我除淨底褲乜都唔着淨係個背囊負重已經係講緊3kg. 夜晚要帶埋腳架的話, 係4kg+. 咁樣既負重係講緊行一日. 我老人家平時keep 住跑下步, 先頂到咁樣咩住個backpack 一日而搏頭唔痛.

呢個就係我背後原因, 成個post 既揀衫方式. 我由15度一路到負10度. 其實我裡面着既衫係不變. 一件base layer. 一件普通去街過頭笠衫或長袖Tee. 跟住就係件羽絨. 所以, 頂凍既就係one and only one靠件羽絨. 除左件羽絨的話, 18度以下已經會凍. 而外面件羽絨, 就跟據溫度黎揀. 18-12度着Atom LT. 12-5度着Nuclei AR. 5度以下Kappa hoody.

我呢個方式既著法, 其實就係為左最方便同最輕. 入室內其實無論邊個國家都一樣溫度. 20度左右. 所以我只要除左件羽絨, 裡面既base layer. 同 一件普通去街過頭笠衫, 係任何國家室內都啱用. 出番外面, 就着番件羽絨就行得.

亦因為基於咁樣既著衫方法, 係將所有保暖既要求, 100% 擺晒落一件衫到. 所以, 好似你上面講既Torrid apex jacket, 對我呢種着法的話. 我諗我係東京都攪唔掂.
我去旅行都係咁著,一件羽絨包晒
係行山攻頂去camp先會洋蔥式著法
我都係baselayer 加 r1 r1又薄又暖又透氣
係, 我確實係俾其他人怕凍.

不過given 就咁一件base layer 底衫 + 一件普通去街過頭笠衫或長袖tee. 我諗大部份人係無外套既情況下再耐凍, 15度段估係極限. 着長袖tee 個日, 無外套隨時可能17度都會縮下縮下. 你都知tee 係有幾厚.......

咁given 裡面既衫係頂到15度左右, 我其實計唔到點樣着件Atom LT 或Torrid apex jacket 可以頂到-10度. 15度同-10度係講緊25度差距, 你係講緊一件200幾gram 重, 60g 化籤既外套頂到多25度喎. 我其實唔係好計到條數.
我 smartwool 250 + r1+ 出街hoodie + atom lt + 無windstopper風褸, 香港6度普通行街已經係下限。

頂到-5 可能係乾凍/唔怕凍既鬼佬
我諗就咁睇香港冬天.

baselayer + 出街笠衫/長袖tee+ 件羽絨. 我諗香港冬天大部份人你係街見到, 都係咁上下. 香港最凍係講緊6度. 6度個日, 好肯定係街見到既人係唔止咁少衫. 個個包到着粽咁. 佢講緊咁樣除左件羽絨, 著件200幾gram 既 Atom LT / Torrid Apex jacket 係面就可以負10度.

不論數學層面或者真係我自己體感, 我唔識計.
係外國住係頂到凍d, 我唔surprise. 呢個係習慣.

我亦唔質疑你做到, 睇你講既野你係一個好資深行山既人. 我唔會質疑你本人.

只係就係香港6度個日咁睇, 街上面見到既人, 9成都包到你所講既2倍衫以上. 以普遍係街見到既香港人, 係6度之下係包到隻粽先夠暖既情況下, 我諗大部份香港人係-10度唔係就咁base layer + t-shirt + Atom LT 會攪得掂.
149嗰條我有買過去滑雪,冇乜大問題,跌來跌去都冇入水
不過我覺得偏長,可能巴打要去試下
咁就正 抵過女人街
有冇巴打買過klattermusen呢個牌子 有冇邊件羽絨推介下 我見佢做緊sales同埋可以送香港
https://www.klattermusen.com
我試過夜晚 毛毛雨,大風, 10 度 heatech+厚裇衫+Atom lt 凍到high high.
要睇body feel temperature
佢有太陽加無風梗係覺得暖
我覺得自己同你差唔多 唔係好大分別
又係孭住D850 加2枝鏡 1 wide 1 tel 腳架周圍走
所以點解我咁強調唔駛著咁多衫 因為係暖既 1~2件咩都夠
而家我無論10度定負30 度 行街滑雪定行山 入面2件都唔會變
就係 base layer + R1 pull over (當衛衣著)
反而出面就跟溫度 同 睇下做咩

負10度 內唔滑雪 唔行山
base layer + R1 + Down Sweater
負10度 內 滑雪/行山
base layer + R1 + Hardshell

負15~負30度唔滑雪 唔行山
厚 base layer + R1 + Down Sweater + Fission SL
負15~負30度行山滑雪
厚 base layer + R1 + Hardshell

...所以結論應該係...我怕凍...但未去到你咁怕凍...
係, 我確實係俾其他人怕凍.

不過given 就咁一件base layer 底衫 + 一件普通去街過頭笠衫或長袖tee. 我諗大部份人係無外套既情況下再耐凍, 15度段估係極限. 着長袖tee 個日, 無外套隨時可能17度都會縮下縮下. 你都知tee 係有幾厚.......

咁given 裡面既衫係頂到15度左右, 我其實計唔到點樣着件Atom LT 或Torrid apex jacket 可以頂到-10度. 15度同-10度係講緊25度差距, 你係講緊一件200幾gram 重, 60g 化籤既外套頂到多25度喎. 我其實唔係好計到條數.
咁我只可以講....我同你體質唔同....
我住加拿大負5度都係 底衫 + T-Shirt + Atom LT 已經 OK
所以其實負10都唔係好 suprise 到我

我試過夜晚 毛毛雨,大風, 10 度 heatech+厚裇衫+Atom lt 凍到high high.

scale 唔同. 佢點講都係外國住過, 適應加拿大咁凍既天氣. 好難用黎當普通香港人標準. 正如我之前講, 香港人係6度個日, 大部份係街見到既都係包到成隻粽咁, 而佢負5度都只係底衫 + T-Shirt + Atom LT, 你用佢個scale 黎評估普遍香港人買羽絨, 係會有個難度.

不過最少知道點解佢既分析一路同大家有個偏差係度.
如果有貨係扺嘅,我一月買冇哂貨,所以我都係上淘寶迪卡儂官方店買
如果你怕凍就加條打底褲,我自己就覺得夠

出左手嘅單聲

出左手單聲
想問下你地d 羽絨,防水褸,fleece用開咩方法洗?會唔會買d專for呢d衫嘅洗衣液?
羽絨要用洗羽絨既洗衣液

我自己就:
防水褸要用戶外用品洗衣液,40度水溫
fleece 用普通洗衣液

機洗全部都要用最低速,用洗衣袋,用低溫烘乾 唔落柔順劑

手洗就唔用洗衣粉, 怕溶得唔勻有殘留
揀到 但賣曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞