羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
如果香港著kappa hoodie係咪會熱死?
想問下運返hk, shipping fee 要幾多錢?
12度以下著係ok 既, 我未買Nuclei AR 之前, ATom LT 頂唔住既日子, 我就著Kappa hoody
佢呢間劃一都係40英磅 超貴
不過送出國佢扣左30英磅稅

AR 到手
👍🏻 黑色定pilot色?
巴打知唔知網上買mont bell運來香港最化算

nuclei AR XS 入手
特價us 278😍😍😍
睇番個價再加埋tax 唔抵woh
剛試左 mont bell 兩件羽絨
LIGHT ALPINE DOWN PARKA
感覺厚身但不擁揰要 18144 円

PLASMA 1000 ALPINE DOWN PARKA 41040円
超輕薄,感覺好似 uniqlo 果款羽絨
我大鄉里只識咁樣形容,但著上身靚好多

好難揀一件太貴,但又好似會暖好多
十英鎊就直運好過 集運都要$48 啦
邊度有手 我搵唔到黑色細碼而又抵買既

件light alpine down parka 係暖過件plasma. 上面個圖係官方指引
我見佢個價錢牌係寫3xxx yen
咁當然厚薄我就冇深究落去
我摸過下個版見都幾舒服
我之前用shipbao 喺日本運返香港,20蚊一磅
日本local 免運費
黑色

有件beta sl hybrid係pilot色 好好J
兩隻色夾唔夾
Thanks 潮偉巴打,咁買 light 算
想問下巴打們,montbell superior down jacket 加 Arc’teryx beta SL,再加件base layerb同毛衣/衛衣夠唔夠去西藏-10度巴環境?
你係講緊行山, 定係就咁普通旅行?
如果兩種情況下呢,要有咩唔同?

因為我可能一開始要由尼泊爾行去大本營先,然後會再去西藏普通旅行
行山我唔識答你, 因為我唔行山.

普通旅行的話, 你上身再凍加多件冷衫之類, fleece + base layer + down jacket + beta SL. 你咁既裝備, 肯定要著埋保暖褲先掂. 你上身我當你緊緊夠, 你下身一有風直入身體. 當然耳笠, 厚手套, 厚襪咁.
你個 case 應該係beta ar 或者 zeta ar (以上都係有 pit zip)

或者 zeta lt (無 pit zip, 但比 beta sl 透氣)

beta sl 得2L goretex 太過焗, 同埋唔耐磨, 你咩咁重野行, 件 beta sl 好快玩完, beta sl hybrid會好少少, 膊位加拿大位用強少少既物料, 又有 pit zip 比你行得熱打開黎散熱
不過你裡面件montbell superior down jacket 先 250gram 到重. d 人適溫係 down to 35F, 即係頂盡2 度左右. http://www.trailspace.com/gear/montbell/superior-down-parka/

我諗你裡面件Fleece 要真係夠厚先得.
我就係 smartwool 250 baselayer + patagonia R1, 幾舒服。當然你個情況可能要再加件 Patagonia R2, 我唔太清楚你個運動量有幾大, 亦未試過冬天行山 仲揾緊平機票去行富士山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞