羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
我之前去洗衣舖去用護理gore Tex 專用嘅藥水洗,淺嘅漬都可以甩
平既

100% 防風既

呢2件都係用800 fill 高 grade 羽絨
問左個住加拿大既friend, 佢個度-20鳩幾度, 我問佢地平民買d 咩羽絨著....佢話 Mountain Warehouse. 我google 左下, 係真係好撚平.

Guaranteed waterproof - with taped seams and waterproof membrane to ensure that you stay dry. Rated at 10,000mm

Breathable - highly breathable membrane lets moisture out, making sure you stay dry on the inside. Rated at 5,000g

Heat Rating - Laboratory tested to -40C. Health & physical activity, exposure time & perspiration will affect performance & comfort

我當打個5折....都-20 度無問題..... 件野120 Euro....
下面果件事香港可以係邊處買,問過overlander 全線冇貨,麻煩曬巴打
我係旺角波鞋街個新shopping mall 有間overlander, 上個星期日我見到現貨
啱啱打去問過都冇
一凍個個狂掃羽絨
呢個post 係呢幾星期裡面,推動幾個牌子繁華發展.
差唔多呢個post 有推介既, 大部份係香港都斷碼斷色...
好彩BLACKFRIDAY買左
黎緊2月中去日本東北玩
有件atom ar 夠唔夠做?
uniqlo heattech extra 加件羊毛衫
沙木尼唔見有atom ar,知唔知邊到有得買?
我見得返啲lt
ifc 囉 不過得藍色
北海道岩岩返黎 大約負8-15度 有落雪

打底衫 - Aigle uniqo 都冇乜分別 不過aigle 舒服好多 自己滑雪著
中層 - 普通衛衣
外層 - 著左件 Aigle Outlet 買既 GoreTex加薄棉外套

褲 - 淘寶買既衝鋒褲,Uniqo 既棉加絨褲
Uniqo 室外唔打底 唔夠頂 會入風 打條打底先得

打底褲 - 淘寶 Aigle 都有 著落差唔多,另一條 Mizuno 超暖 室內頂唔順要

個人感覺

上身 - 是9旦保暖底衫打底 加件衛衣 加薄羽絨&GoreTex 外套 -15度都夠做
下身 - 是9旦保暖褲打底 加條厚小小既褲 都夠做

重點 反而手套同袜

手套 - Black Diamond Heavy Weight Screentap
佢寫可以頂到負4度 果然北海道負7 8 度 戶外
過一陣隻手就開始凍 負15度 隻手僵硬

袜 - 講袜之前,先講鞋 鞋著Haglofs 雪鞋 加淘寶羊毛袜 市區或者唔係長時間雪地 夠做
如果長時間行雪地 隻腳都頂唔順 入面僵硬 應該關對袜事 隻鞋入面完全冇入雪或者濕 不過一樣勁凍

可以的話 搵野包埋個口 大風加雪 會吹到塊面好凍
我好奇你係負10 度氣溫, 唔係滑緊雪, 普通係條街行個陣, 你點著法....
我想問一問Arc’teryx Beta Ar個size大約係點樣?唔該曬
夠做, 有羊毛冷衫. 其實最緊要係頸巾手套, Atom ar 唔會cover 呢2個位.,由其係條頸....
打底衫褲 加 衛衣 加 厚褲
外套GoreTex既棉褸
市區 唔係長時間跌雪地 基本上 上身同下身都冇問題
係隻手凍
幾時會做轉季特價 上次Black Friday Zeta LT好似無減
gap
特別呢個星期推得好快。
你滑雪我推介呢對手套, Primaloft 130g 手套, 唔係肥大個d 款.

https://arcteryx.com/ec/en/shop/fission-glove
今日著atom lt+u記毛毛褸+普通冇帽衛衣+普通底衫+頸巾 覺得ok 雖然手都幾凍下
之前都有諗過買atom ar一件搞掂
不過諗真d 係香港好似atom lt 實用程度>atom ar所以都係買左lt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞