羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
巴打介唔介意講下你幾高著咩碼
其實hardshell 我係鍾情TILAK

http://wear.tw/item/16756633/

個主要原因, 係佢無咁"攀山", casual dd 而d 料係全goretex 3 layer. 對我呢d 普通旅行友就"親民"小小
Journal standard 別注
168矮L
138lb左右,s碼fit size
TVB 咩
我同你差唔多 咁我都買S
連日本都冇貨?
我4月頭會去東京
好想買返件PERMAFROST LIGHT DOWN PARKA呀
件Atmo LT污糟左,想問係咪就咁掉落洗衣機洗就可以?洗唔洗做d咩保養?
風褸, 平既原因係唔係goretex
4月都換季,如果要買,建議上官網訂完落鋪攞
原來唔係goretex 唔該巴打
官網都sold out
咁就無計,我覺得mont bell啲貨都幾少

CLIMASHIELD™ APEX既CLO係介乎primaloft gold同coreloft
六十幾g, 入面著得件tee, 正常最多頂到10度, 當你極度唔怕凍最多咪5度, 點負10度呀?
話時話, GORETEX用幾年就話會收皮, 其實coreloft會唔會一樣?
用一排之後會冇咁暖?
媽媽咪呀巴打係呢個post 裡面係屬於比較唔怕凍既人. 同埋因為佢係行山, 我估係行山角度黎睇. 我諗普通旅行的話, reddit 係有評價講過, "I have as well and used this weekend in the mid 30s with layers and was warm"

https://www.reddit.com/r/Ultralight/comments/75m6kl/ee_torrid_apex_jacket/

35F 大概係2度懾氏. 即係呢件加上layer 衫的話, 係頂到2度左右. 我諗係暖過Atom LT dd.
你講緊Primaloft 下嘛? Coreloft 相對Primaloft gold 係耐用d. 最少我無聽過coreloft 有primaloft 既問題.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞