羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
想問下呢啲比較圖係邊度搵返黎?
Outdoorgearlab網站
Atom LT比較萬用?其實而家買大約幾錢到 因為身在日本好似得專門店有
我有一件ATOM SL
10度淨係ATOM SL一件唔會夠暖
相比LT黎講薄身好多好多
著到咁 零度以上都應該無問題
最近見PATAGONIA都減得幾多
NANO AIR HOODY都平左唔少
L breath?
大家點睇 Patagonia Nano hoody 同 the north face 既 Ventrix hoody 呢?
係唔係nano air hoody?
保暖唔算好出色 入面著t shirt既話頂到十五度左右 但講舒服真係無得輸

係呢件呀 試著過 勁舒服
加件 Patagonia better sweater同 件防風hard shell 大約頂到幾度?
著到咁 零度以上都應該無問題
最近見PATAGONIA都減得幾多
NANO AIR HOODY都平左唔少

你係邊到見到呀
我都有留意 不過無XS
REI有但係 係舊款
我早兩日仲見到CAMPSAVER同官網都有

http://www.patagonia.com/product/mens-nano-air-hoody/84365.html?dwvar_84365_color=GLDG#tile-5=&q=nano%2Bair&lang=en_US&start=1&sz=24
官網新款綠色早兩日係齊碼 今日睇就無左S同M
睇你講緊有幾凍. 我諗我-5度以上都係就咁一條牛仔褲. 夜晚長時間係外面的話又-5度 , 我會加多條保暖內褲.

我去到-15度先着羽絨雪褲, 我係Montbell 日本買. 日本仔size 比較啱香港人高度.
我諗你真係要睇番你體質驚唔驚凍. 我無着過nano air Hoody 所以唔知有幾暖, 不過佢應該略比Atom LT 薄dd.

以普通香港/旅行行街low output 既情況下, 我如果着Beta SL + Better sweater + Atom LT 的話, 我估香港8度以上係我limit. 係無風之下, 其實保暖既得better sweater + nano air hoody. 其實2件加埋都唔係好厚...
Smartwool保捷行有,有250
Icebreaker就毅成,但唔知有咩厚度選擇
如果atom lt香港就咁著會唔會太熱?
成日都1x-2x度
件Atom LT, 我15~18 度著. 15度以下, 著多件冷衫就得, 頂到12度左右.
潮偉巴打, 你呢個組合, 相對於Atom AR有咩好處?
有d地方好似韓國咁, 室內好大暖氣, 又成日食辣野
入室內淨件fleece就啱啱好
Beta SL + 普通去街長袖衫 + Better sweater + base layer + Atom LT 我個人係一定頂唔到0度. 點砌我都唔會頂到0度. 個好處係, 你拆開黎着, 可以係好多唔同溫度用到. 同有100%防風防水. 不過對我黎講, 香港無大問題, 點砌係日本我都係唔夠暖.

Atom AR + 普通去街長袖笠衫 + base layer. 無100%防風防水, 不過我個人着, 應該係頂到日本0度以上. 同埋入shopping mall, 除一件褸就搞掂, 出去著番件褸就行得.
男人著arcteryx 女裝kappa hoody 會唔會好怪好覺眼

睇就唔係好覺, 不過, 我諗得番貨尾. 因為無再出女裝Kappa hoody.
P仔on sales緊
有咩推介代運?
我用開個幾間都唔得。。。

arcteryx 好似好少on sales
除非black Friday
岩唔岩

唔該晒
係, Arcteryx 係好少做sales.
其實兩間都唔多
咁多位巴打其實outdoorgear呢個網既比較實唔實用?
我件s碼仲未放得出,個個都唔岩身
定係你個價太高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞