羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
唉 咁咪冇辦法買 要等
如果急用咪買囉,早買早享受
天氣回暖啦
潮偉巴! 咁件Rab Photon X Jacket頂唔頂到? 仲要唔要買件防風防水既hardshell著係面?
大家點睇fjallraven嘅goose down jacket

700 / 800 fill power 夠唔夠頂-10度
件 TNF 好多位都爆左出黎 飛出好多毛毛
夠啦, 件野本身100% 防風冼水
Fjallraven Keb touring down jacket, 800 fill
Agger, 真係好煩,又頂唔返入去
係咪一定要行貨先有得保?
我件beta LT 係喺加拿大outlet 買
我昨日剛剛去過長野嘅 Mont bell,你可以睇下你附近間店有冇outlet 部,有的話個別款式都平,新款就同香港唔差好遠,但就好多色揀(我專揀嗰啲香港冇嘅奇怪色)
我昨日剛剛去過長野嘅 Mont bell,你可以睇下你附近間店有冇outlet 部,有的話個別款式都平,新款就同香港唔差好遠,但就好多色揀(我專揀嗰啲香港冇嘅奇怪色)
不過六七百就炆水啲
cutting 反而我buy Mont bell多啲,始終日本仔牌子,適合香港人身型,不死鳥我著身體啱袖會長,Mont bell就好fit 身
佢點知你係咪行貨
反而想知巴打著左幾耐同個頻率先令到件野甩晒膠
永安, overlander 係我所知有carry 呢個品牌既地方. 因為無乜地方賣, 獨家村
而家有啲樓上舖有褸埋,估係同大行攞貨,不過實價就要自己上去睇或者FB PM 問
以前Salomon 啲鞋都係overlander 同某啲細舖有,而家通街都買到
冇帽果件1000fp, d職員話頂到10度左右咋
其實只係睇fill power冇咩用, 正常行街一件咁著, 一定要厚先暖
好似Canada goose好多都係6XX fill power, 但夠厚就好暖
唔駛行貨,你唔係香港買都得,只係行貨要整可以聯絡代理,佢地會幫你攪(我估),冇單或海外買就要自己攪

其實我可能自己攪到咁,我試過用燙斗燙過
所以 羽絨 Fill power 同 fill weight 係要有齊2個數先會知件野可以有幾暖. 但係大部份品牌都無講fill weight (我知有寫既, 係Arcteryx 同 fjallraven) . 咁係無fill weight 既情況下, 就只可以睇整件羽絨係幾重. 好似講個件1000fp, 成件野淨重 236g. 咁所以雖然係有1000fp , 約莫估到佢fill weight 唔會好重, 因為本身件野都得個236g.

跟據經驗, 0度or above 的話, 700- 800fill 的話, 整件羽絨要400gram or above 先會夠暖. -10 to 0 度呢個range 的話, 同樣700-800 fill , 整件羽絨要600 gram or above 就穩陣d. 呢個準則係用唔到係d 有goretex 防水個d 羽絨到, 因為個d 100% goretex 真防水面本身就重. 個d 無fill weight 真係好難估.
想問下有邊隻補噴DWR 好用? 唔知係咪冇乾衣機
噴完都唔係好跣水
要佢個面濕濕地個陣先好噴
退而求其次可以試下用熱風筒慢慢吹
我個件係直頭甩頭甩骨咁
腰索帶位,手袖位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞