羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
btw, cutting 大d 係正常. 你講緊負10度個d, 你係街度唔會見到有人會著得slim. 因為真係要有番咁厚先唔凍. 由其你睇極光, 係必定要企係d 黑晒既森林裡面, 鳩企2粒鐘等, 個d 位你企得半粒鐘就想自己d 衫唔好咁slim.....
我諗你先睇左呢個guide 先, 有個概念d 女仔係點著......

https://youtu.be/vDr9bt_V7mo
Kappa Hoody係咪全系列最暖? 同埋想問下幾時會再有平既online shopping
潮偉巴係香港著邊件多?特別2月初寒流
你地patagonia係邊到買?
香港好貴,美國唔肯送去集運倉
同 cerium 有咩分吧別
我反而想知, HK 10度左右 呢D天氣

ATOM AR 唔使點活動都已經夠暖

如果換轉係 BETA SL + FLEECE 係咪差唔多效果
轉其他冇咁出名多人用嘅集運啦
cerium 貴D 暖D, 因為係850 fill
用過好多間
甚至有d標明係 "適合不寄轉運倉的貨物" 嘅地址都試過兩個
香港patagonia會唔會做特價
唔係, 對上仲有Cerium SV, Firebee AR, Ceres SV.

幾時再平呀....愎活節換季個陣可能有. 係有巴打之前係換季買到40% off. 不過一定斷碼斷色
我2月係著Nuclei AR. 你用BeTa SL + fleece 的話, 我諗要試效果, 我著過fleece, 就算防晒風我都唔夠暖
邊件同cerium 有咩分別?
Beta SL + atom lt ? 熱可除beta 凍又有beta 擋風
好多巴打呢個組合, 係頂到整個冬天. 對我黎講, Atom LT 60g 羽絨 , Nuclei ar 有100g. 我最凍6度個日, 我都係恤衫加件薄冷衫, 就暖晒
atom lt hoody s VS atom ar hoody s

有冇人知相差幾多?
Atom AR hoody S 約莫等於Atom LT M size.
呢個post真係好勁 12F 鍾sir嗰到都清哂S碼
我有, 但點幫你?
潮巴打~ 爬左陣文...想請教下OUTDOOR 衣著係咪有分動/靜態保暖

因為我見有巴打話運動個陣唔會著羽絨, 我諗緊係咪有唔同既著法
係, 就咁講Arcteryx , 就有分Coreloft 同 Coreloft Continuous 呢2隻人做羽絨. Primaloft 亦有分邊隻係高熱量活動下用.

好似滑雪咁講, 你滑得無耐你成身係出晒汗, 你着件普通羽絨又唔透氣既話, 會由頭濕到落腳. 但係相反你着住件高透氣既滑雪褸, 你low output 普通行街的話係好快會唔夠暖. 所以, 滑雪褸 係同羽絨不是同一樣野黎.

你見到, 好多真係功能服既品牌, 羽絨同滑雪褸會分開擺.
潮偉巴想問下mont bell同Patagonia邊件會同atom ar咁上下暖?
Thanks
Montbell Permafrost Light Down Parka - 呢件唔係人做羽絨, 係真800 fill 羽絨. 件褸 Goretex Windstopper 100% 防風, 冼水. -5 至 10 度適用, 件褸434gram重, $1980 HKD (有女裝版)

Montbell ALPINE LIGHT DOWN PARKA - 係真800 fill 羽絨, 件褸368gram 重. 同Permafrost light 差唔多一樣, -5 至 10 度適用. 除左唔係100% 防風, 不過有冼水. 所以價錢只係 $1480 HKD (有女裝版)

Patagonia Men's Hyper Puff™ Hoody - 有100g HyperDAS 人做羽絨. 約莫係Atom AR 既暖度. 即係 0 - 12 度適用. 防風冼水. 不過物料唔係用Goretex, 係用Pertex Quantum. 件衫重524gram, $USD 299 . (有女裝)

全部都係第1頁有寫..............
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞