不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
果邊個post開頭有追 慢慢發現佢地講黎講去都係3幅屁 d野淨係佢地少眾一齊用一齊圍爐 就冇興趣再睇了

btw 再請教 粉餅有d用掃上有d用粉pok 其實有咩分別?我係乾面油t字位

掃 薄啲
撲 厚啲 但遮瑕高啲
用開掃上 多印用撲

撲令我心理潔癖出現
掃我覺得上得好快

然後唔比人話佢地用嘅好悶
我之後都深潛十萬尺

撲正反面各用1次就洗
掃用3-4次先洗,平時用完會噴清潔噴霧心理感覺乾淨啲

絲打你好乾淨 我唔係日日化妝 佢日都唔記得洗d用具 應該幾個月先洗一次

因為本身皮膚好易生粒粒/痘痘
焗住要乾淨啲
清潔好緊要 唔懶得
Saem支落妝水又平又好用
夠爽又落得乾淨
我回購左四五支
大推白茶味

Between 有冇香水同好分享

chloe玫瑰

Narcisso For her

Lunasol嘅啡始終都係世界第一

有無咩牌可以挑戰到佢

質素就好多都可以同lunasol有得拼
但靚色lunasol應該穩贏
日本仔係有啲料到

我見啲人review都會拎suqqu同lunaso比較

Suqqu未用過呀
應該都係好用

Suqqu eyeshadow好用 買左04之後狂用 隻色勁溫柔 可以淡又可以build up深色啲

我都有04 近排仲搶左新出既107同06
瘋狂做溫柔系女女

我都諗緊要唔要買107
絲打有冇swatch睇下

依2樣香港邊到有得買?
搵咗sasa卓悅萬寧屈臣氏都冇嘅
台灣反而好易搵依個牌子

全面撤出左香港喇 一係上網買一係去日本先有嚕
我用佢地隻落妝 係最好用既落妝呀

唔該絲打 後悔上次台灣冇買到
講起粉底,而家用緊mufe waterblend
好係好在佢真係好薄,同埋keep 得幾耐
壞處係佢真係咩都遮唔到
有無其他粉底好介紹,coverage 高小小又岩乾肌嘅?

見無人應自推多次先

我用skinfood白提 excel foundation都係向要遮嘅位build多少少
岩乾肌嘅多數coverage都

excel fdt好好用呀
不過我買錯色

foundation我用make up forever既water blend, 真係好薄 乾身 但遮暇度極低 唔搽cc cream打底真係冇乜效果

同時想推介shu uemura果隻泡沫cc cream 又有防曬又薄又控油之餘仲平衡到膚色
唔想同化妝post啲傻西同流合污
自己share更開心

Maybelline五角唇膏
完全無廣告無promo
向佢櫃玩玩下嗰陣發現
網上圖
佢出得四隻色希望之後會出多啲
我入左紅酒派對#10同蜜桃冰砂#8

呢個係10號嘅swatch
見唔見到啲綠色嘅閃閃

上嘴完全係流星效果

八號上嘴

嗰種高級嘅流閃水光感竟然一百蚊有找就買到
又夠潤,long lasting,佢浸密瓜味更加係
呢個系列令我對maybelline完全改觀
希望之後佢會加碼出多啲色

你個嘴型好靚羨慕

絲打有冇脫唇毛

我見有毛會用剃刀刮一下
我唔想剃走我面其他白色毛毛 佢地好好j

痴線點解淨係剃都咁白滑 仲以為激光
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

我用skinfood白提 excel foundation都係向要遮嘅位build多少少

不過我買錯色

foundation我用make up forever既water blend, 真係好薄 乾身 但遮暇度極低 唔搽cc cream打底真係冇乜效果

同時想推介shu uemura果隻泡沫cc cream 又有防曬又薄又控油之餘仲平衡到膚色

想試Diorskin nude foundation
有冇絲打試過!
十卜
另一邊問嘢冇人理

有無咩牌可以挑戰到佢

日本仔係有啲料到

Suqqu未用過呀
應該都係好用

Suqqu eyeshadow好用 買左04之後狂用 隻色勁溫柔 可以淡又可以build up深色啲

瘋狂做溫柔系女女

我都諗緊要唔要買107

1/11 出依set勁想買 eyeshadows啲色好溫柔又實用
想問吓各位絲有無啡色眼線筆推介
睇過好多唔係上眼深色到似黑色就係有閃
我應該唔係油眼 係水眼
唔該晒

ps 一入post未睇user name就認得楊絲粒墨

啡色上眼勁多都似黑色
我都坐等被推

我用bbia幾好 叫last auto gel eyeliner
隻啡唔深色 又唔易甩
之前用過啲人大讚既hana同solone 眼線膠筆
次次都甩到眼肚一點點黑色勁核突

利申 大油眼+成日流眼水

你地要淺啡色係想要幾淺
有冇圖

長用kate眼線膠筆啡色
黑雨冇帶遮 淋十分鐘唔甩
用左成日會化少少(似眼影化開smokey feel)

日本仔係有啲料到

Suqqu未用過呀
應該都係好用

瘋狂做溫柔系女女

我都諗緊要唔要買107

1/11 出依set勁想買 eyeshadows啲色好溫柔又實用

想問下絲打們平時有冇岀去做針清 定自己屋企做
有冇咩好介紹
我完全唔識自己針清

千奇唔好啊 自己針清毛孔又易大 又唔就力
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

Water blend用左一次之後賣左
我係乾到出油 用緊mac 我覺得幾long lasting 上次出左街6/7個鐘都無乜事

Mac 邊隻?
因為用water blend 會配埋loose powder 用,
可能係咁就覺得佢出油情況唔嚴重
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

已經轉過幾支foundation 都係覺得coverage
油肌,底妝用過sofina ange base,覺得冇乜分別

粉餅用za美白或fasio,ptt大推零油光但香港得礦物款仲要香港區得太古2個地方有但效果好滿意,唔好用粉底液bbcc霜氣墊,超級易溶

睫毛膏係kiss me粗黑管及canmake粉紅管透明色,唔好揀溫水款

唇膏用revlon, matte款預會乾,之前會上潤唇膏,去哂死皮先用

個面唔多理其他人,推親都係貴野或佢地圍內鐘意既野唔理人膚質
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

不過我買錯色

想試Diorskin nude foundation
有冇絲打試過!

乾架
Dior就算用到capture totale我都覺得乾乾地,質地又焗
先留名再慢慢追
想問下絲打們平時有冇岀去做針清 定自己屋企做
有冇咩好介紹
我完全唔識自己針清

我最近開始出去做facial
之前額頭成日出粒粒 去做skin test個BA話我係毛孔閉塞 所以把心一橫出去比人搞搞佢
針清左一次個額頭已經好返好多 又滑左 仲要少左生暗瘡
不過過程真係幾痛下 我兩頰皮膚薄 會覺得比較痛
宜家會keep住做facial
想問下muf有咩必買 混乾肌比你地燒死
btw如果有用過muf既water blend
又覺得價錢貴既 我推介大家買韓牌Eglips既foundation
我覺得上面狀感好相似 好裸肌 中意偽素顏必備
終於有人講
我仲以為一直以黎得我咁諗
我都有睇開隔離post
本身淨係勸喻人地唔好用Loreal gp既野
之後直情隻字都不能提
提親都起晒鋼咁真心覺得痴撚線
唔係話唔關心政治
但化個妝洗唔洗搞到咁複雜
成班根本就又虛偽又小圈子
個個係度做keyboard fighter
係連登講到好兇狠 點樣抵制loreal gp乜乜乜
現實中 如果有日loreal gp搞開倉
我肯撚定呢班抵制閪會狗衝去掃貨
但返到黎連登就提都唔會提
扮咩清高je
口講抵制 現實狗衝
On撚鳩
根本最撚假就係呢班女人

好想知班西女人真實係點既人
咁撚on9

最撚on9係
我記得早排樓主入去個個gp講maybelline唇膏俾班抵制閪屌
叫樓主想講loreal gp就出去開post
好啦 而家人地另外開左post 各自討論咪好囉
但班臭閪又入黎搞鳩人又負皮又盛
都唔知為乜
有d絲打仲撚無辜
可能平時冇追開個post
只係咁啱路過入去想分享下問下野
唔小心提左Loreal gp又俾班人屌到化
挑!你估個撚個好似你班抵制閪咁撚得鳩閒成日記住晒每一個Loreal gp旗下品牌咩
呢個post終於可以大方討論
真開心

咪係 個時我路過問下有無人用過armani 同dior 粉底 睇下有無絲打可以講下用後感 即刻比人輪屌 我鬼知armani 係loreal gp 咩 痴線 個list 一堆 叫普通人記住先好問野wor 我之後都唔鬼入去班小圏子痴線閪group

最後我自己去拎sample 試 試完最後買咗Armani
真心好用 我混合性皮膚夏天用bb cushion出油同勁lup 用Armani long lasting 好多
我用個隻係今年先出既:

因為我用shisedo 個隻紫色掃上粉 好襟用 1 bump 夠我成塊面用有突 貴買平用 之前用bb cushion 好快就一盒 要狂買補充裝 同埋上完粉上手真係好爽 唔lup

不過缺點係 佢需要唔要溶妝 但唔知點解d 遮瑕能力會隨住時間減弱 因為我有時會無啦啦生幾粒暗瘡 我通常唔會用遮瑕膏遮 因為唔大粒又唔明顯又怕焗住佢更難好返
咁大約6 個鐘之後d 暗瘡位會現咗d

但overall 都好好用 我用佢同cdp 比較過 我一半面上armani 一半面上cdp咁試咗一個星期, Armani 無cdp 咁保濕 同armani 賣點係matte 無咁光澤感(但matte 同光澤感各有所好 唔係缺點黎) Armani 質感爽過cdp 少少 其他差唔遠 問朋友睇佢地都唔係好睇得出兩者上面既粉別 我就揀咗Armani 黎買

PS. 痴線閪們千期咪買Armani 呀 唔想同你用埋同一樣野

armani 其實都幾好用,不過太薄,遮唔到瑕
終於有人講
我仲以為一直以黎得我咁諗
我都有睇開隔離post
本身淨係勸喻人地唔好用Loreal gp既野
之後直情隻字都不能提
提親都起晒鋼咁真心覺得痴撚線
唔係話唔關心政治
但化個妝洗唔洗搞到咁複雜
成班根本就又虛偽又小圈子
個個係度做keyboard fighter
係連登講到好兇狠 點樣抵制loreal gp乜乜乜
現實中 如果有日loreal gp搞開倉
我肯撚定呢班抵制閪會狗衝去掃貨
但返到黎連登就提都唔會提
扮咩清高je
口講抵制 現實狗衝
On撚鳩
根本最撚假就係呢班女人

好想知班西女人真實係點既人
咁撚on9

最撚on9係
我記得早排樓主入去個個gp講maybelline唇膏俾班抵制閪屌
叫樓主想講loreal gp就出去開post
好啦 而家人地另外開左post 各自討論咪好囉
但班臭閪又入黎搞鳩人又負皮又盛
都唔知為乜
有d絲打仲撚無辜
可能平時冇追開個post
只係咁啱路過入去想分享下問下野
唔小心提左Loreal gp又俾班人屌到化
挑!你估個撚個好似你班抵制閪咁撚得鳩閒成日記住晒每一個Loreal gp旗下品牌咩
呢個post終於可以大方討論
真開心

咪係 個時我路過問下有無人用過armani 同dior 粉底 睇下有無絲打可以講下用後感 即刻比人輪屌 我鬼知armani 係loreal gp 咩 痴線 個list 一堆 叫普通人記住先好問野wor 我之後都唔鬼入去班小圏子痴線閪group

最後我自己去拎sample 試 試完最後買咗Armani
真心好用 我混合性皮膚夏天用bb cushion出油同勁lup 用Armani long lasting 好多
我用個隻係今年先出既:

因為我用shisedo 個隻紫色掃上粉 好襟用 1 bump 夠我成塊面用有突 貴買平用 之前用bb cushion 好快就一盒 要狂買補充裝 同埋上完粉上手真係好爽 唔lup

不過缺點係 佢雖然唔易溶妝 但唔知點解d 遮瑕能力會隨住時間減弱 因為我有時會無啦啦生幾粒暗瘡 我通常唔會用遮瑕膏遮 因為唔大粒又唔明顯又怕焗住佢更難好返
咁大約6 個鐘之後d 暗瘡位會現咗d

但overall 都好好用 我用佢同cdp 比較過 我一半面上armani 一半面上cdp咁試咗一個星期, Armani 無cdp 咁保濕 同armani 賣點係matte 無咁光澤感(但matte 同光澤感各有所好 唔係缺點黎) Armani 質感爽過cdp 少少 其他差唔遠 問朋友睇佢地都唔係好睇得出兩者上面既粉別 我就揀咗Armani 黎買

PS. 痴線閪們千期咪買Armani 呀 唔想同你用埋同一樣野

絲打有冇用過lasting 果款? 兩款有咩分別?
我best fd問我,但我又唔敢係post問

有試過 我買野佢比咗細支sample 我 我覺得比power fabric 保濕d 但好似有d 易痒化 上面後無keep 得咁耐 其他其實好似差唔多 我鍾意power fabric 多d

其實CDP 個款都ok 好易推 好滑 但真係貴一倍 又上面無咩大分別 Armani 仲要爽身d 夏天摸自己塊面lup 既話真係好難頂

唔記得提 Armani d 粉得 spf25 無pa+ 係一個+都無 唔打底用定防曬會曬黑! 我就會用過base 再用防曬先上粉

記得用呢d 粉底最好用掃上 又薄又慳粉 好襟用
我覺得Shisedo 個支紫色平頭131掃幾好用
Saem支落妝水又平又好用
夠爽又落得乾淨
我回購左四五支
大推白茶味

Between 有冇香水同好分享

chloe玫瑰

Narcisso For her

識貨bo絲打 我好鍾意呢枝 回購過幾枝
Yeah 好快爆post
真心想了解下大家意見
其實塊面小油(特別T字) 應該用bb cushion定粉餅 粉底液好
而家用緊April skin 韓國買 coverage幾好但香港難買又就快用完
打算換個新牌子
大家有咩推薦
成日油到我啲頭髮

利申 無咩粒粒 想遮下毛孔 同返工真係好懶所以用慣cushion

facal防矖粉 以防矖嚟講coverage真係唔錯
1001!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞