不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
唔想同化妝post啲傻西同流合污
自己share更開心

Maybelline五角唇膏
完全無廣告無promo
向佢櫃玩玩下嗰陣發現
網上圖
佢出得四隻色希望之後會出多啲
我入左紅酒派對#10同蜜桃冰砂#8

呢個係10號嘅swatch
見唔見到啲綠色嘅閃閃

上嘴完全係流星效果

八號上嘴

嗰種高級嘅流閃水光感竟然一百蚊有找就買到
又夠潤,long lasting,佢浸密瓜味更加係
呢個系列令我對maybelline完全改觀
希望之後佢會加碼出多啲色
Maybelline powder matte #touch of nude

呢隻色向台灣ptt大熱叫焦糖裸
搞到我勁好奇
買完五角之後對maybelline改觀,即便睇下powder matte
有touch of nude!!!!!
就即入左

上嘴勁滑唔卡紋
飲水印好少
真係有種powder to matte嘅感覺,個顏色係介乎少女同熟女中間
係日常色,唔會太over但又令你個妝幾有style

呢個系列我覺得係呢隻色最靚,其他都無乜挑起我條筯
留名學野先
好耐無追post
何解係傻西

一路屌loreal grp一路行sogo
一路話cruelty free一路用tomford
見到佢地智商有損
廢事感染埋一份
重有人開分身屌我唔敢開正身
柒到唔敢睇
有個一睇就知係八婆嘴,唔想同呢啲人同流合污
嗰堆傻西重有幾個會入其他post屌我
不過最後梗係

家陣我自由share好開心
個post都係唔同人輪流圍爐
我就一個香爐一隻鬼
有人要回就回
無人回亦能自賞
Oh yeah
Canmake新出指甲油
效果勁靚唔易甩
自己share更開心

完全無廣告無promo
向佢櫃玩玩下嗰陣發現
網上圖

見唔見到啲綠色嘅閃閃

上嘴完全係流星效果

八號上嘴

竟然推薦maybellinexxxx之前試過幾隻都乾都仆街咁
推薦完搵日去試下先
想睇粉底
自己share更開心

完全無廣告無promo
向佢櫃玩玩下嗰陣發現
網上圖

見唔見到啲綠色嘅閃閃

上嘴完全係流星效果

八號上嘴

竟然推薦maybellinexxxx之前試過幾隻都乾都仆街咁
推薦完搵日去試下先

之前我直情無買
唔吸引
今次隻閃好似maquillage即中出佢
想睇粉底

我地有心靈感應
黎緊就會捨呀一堆平價粉
每日一枝
見重未進入周公約會mode
反推下美戰maquillage粉餅

我剩係用黎補鼻
又厚又唔控油
係好滑。。。。。。。。。。。。但好似女人個body 36 24 36
個樣係咁嘅

你屌唔屌先?

而家我當佢裝飾品算。。。
得閒揸下波都叫ok...
你話真係要用就不了
想睇粉底

我地有心靈感應
黎緊就會捨呀一堆平價粉
每日一枝

絲打咩膚質
想睇粉底

我地有心靈感應
黎緊就會捨呀一堆平價粉
每日一枝

絲打咩膚質

我會出油,其他乾
所以有啲粉for 乾肌唔太控油我個鼻就

For油肌我啲笑紋就

所以油乾粉我都大約會講到
但我都要戴返不同款式嘅

伸脷: 我唔買專櫃粉底
一因爲窮
二因爲覺得唔值
Bbia 呢隻眼線筆係一流
勁易上唔易甩(向我度直情無甩過,我水眼唔油

Noir P有啲紅色tone黑底,感覺有趣啲
Noir係濃黑
Jazz係深啡
超平gmarket買二十幾一枝
勁滑一畫上色
我只要向親gmarket買嘢都一定帶三枝
佢眼影色又係勁滑唔甩,今晚swatch
Dior 620

唔係好奶茶土嗰種色
似食完辣嘢個嘴辣到腫嗰隻色
返工返學
Long lasting嗰啲係普通
滋潤嘅
無乜特別感覺
其實我已經習慣買branded cosmetics係買牌子而唔係quality

佢個味好似呢隻老餅潤唇膏

我枝apieu 熊仔糖唇膏抵玩好多個色係rd04
I love rd04 too ! 等睇絲打 share foundation!! 個post正ah !
突然好燒后嘅粉餅packaging
I love rd04 too ! 等睇絲打 share foundation!! 個post正ah !

依家幾個鐘影一次
Rd04我買多左兩枝做後備
想睇粉底

油性肌加好容易出汗 呢個combination基本上可以同liquid foundation說不
所以我已經放棄左要求持久唔溶妝 對一個用gel cream嘅人塊臉都會發光嘅人黎講 呢啲咁啲claim對油性肌黎講係風水佬呃你十年八載
我更加睇溶左之後會唔會好崩潰 Laura merier個隻mineral finishing powder真係好好好好用 因為呢隻係上一面即係matte得黎好似開左soft filter咁 溶左之後同我塊臉嘅油blend得好好(我唔知你明唔明即係點
礦物粉唔會起暗瘡就緊 佢又貴過bare mineral 所以我對比過兩隻佢啲粉質係幼細啲
不過有樣唔好就係sheer coverage 所以岩啲塊臉無咩瑕疵嘅油性肌
(我唔會話你知hk tvmall有間舖賣平過專櫃好多)
LM
坐等護膚護膚~
LM
坐等護膚護膚~

咁我簡講一隻先
呢隻叫steam cream
我有甩皮,皮膚問題就會用佢,唔過潤同真係有效,第二日起身已經見到好返好多
浸味似茶樹油x山藥
同個殼好靚
我買嗰個係和風

補充: 個蒸氣cream我向萬0買嘅
$140
我覺得有啲貴,不過有效就算
窮到傻就黎剩係買莊神嬰兒算
我都覺得果個post on9
成班圍威喂
睇唔到d完整既分享
加上全部都係專櫃貴brand/要online買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞