不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
琴日test嘅就係呢款apieu soo boo ji foundation
向韓妝開架粉底入面算中高價,$8x

包裝個感覺勁重同係磨砂玻璃咁

成份有仙人掌精華 同橄欖油

鄉下出黎第一次聽仙人掌精華
即刻要google下:
具舒緩、抗敏及鎮靜肌膚功效,能減低肌膚因受刺激而出現的痕癢、紅腫、乾燥、脫水等過敏反應,同時幫助肌膚注入水份,達到明顯保濕效果。

總之就好似好勁咁

我係乾肌+鼻頭會出油

呢個係岩岩出門口影的,要去扮工鳥
一上粉拖開基本即乾,我用掃超音速咁上
基本岩岩上都係好完美架啦,coverage中度遮到我八成老人斑

Lunchtime check in
鼻補左啲粉,少少出油,平時如果呢個時間我用其他滋潤濕粉個鼻已經產出大量人油

下晝五點再check in,無補粉+之前噴左fix plus個鼻皮已收,但補完粉又係一尾活龍
而家應該見到我條法令紋出左黎,因為其實呢個粉底係for混油以上油田未滿
所以我混乾會
佢無變暗係燈光問題

十點幾十一點返到屋企補下粉
又好似好perfect
呢個stage已經變左糖霜奶油咁質地
因為好L熱
呢個階段熱到我塊面都油油地所以無左啲紋

總結: 呢個粉我on and off用左兩三個月
我覺得你係偏油混油嘅話用係perfect
但超油佢未必頂得住(我估
乾同混乾佢會出紋,唔太建議
呢個系列有三枝

佢叫乜都中中廷廷for medium oily/little dry little oily嘅村民
而效果我都覺得係做到嘅
但dry一定唔會鍾意呢枝
包裝堅有質感

仙人掌乜乜乜咁我又無乜feel
唔覺得自己用完似隻仙人掌或者好有feel
呢part就忘記它吧。。。

價錢美麗度:
外協指數:
適用村民膚質: medium oily, combination, 唔勁油勁乾
Lasting power: (向我度, 我係combination dry)

終於有post可以講吓平牌啦

剛好呢三枝我都有買,好簡單分享吓(混乾,算白,有斑有印)

Triple wear 買咗02色,上面貼合膚色,佢算係正常厚薄,都遮到眼圈呀瑕疵呀之類,冇用碎粉定妝出完街返嚟會有浮粉,鼻翼都有甩妝

Nude 就買咗21號色,上面有少少過白,但妝感比triple wear自然同靚,佢偏水薄但遮瑕度都ok,同樣冇用碎粉定妝下出完街都係有浮粉同少少脫妝嘅,但可接受程度係比triple wear高嘅

Soo boo ji 都係買了21色,但試上手明顯係比nude嘅21色黃同厚,好快乾所以感覺好顯手紋,所以仲未試上面

Trple wear佢講到咁乾我唔敢買
Nude有興趣 保濕如何

Soo booji係超速乾 偏乾乾肌全部唔岩 油性偏油應該會愛,但超油嘅真係好難講
有個好practical 嘅問題
我個嘴有啲敏感,所以一定要用左潤唇膏先再用唇膏
有咩辦法可以搽完唇膏之後補潤唇膏而唇膏啲色唔會hi落潤唇膏到?

Btw 推介下
日本呢枝潤唇膏孖條真係好好用 好撚好用 好撚柒好用
除返開$5一枝咋(759kawaiiland都有不過貴一倍有多,去開日本要買一打)

抺左佢再補會唔會好啲...
或者轉用天然啲既唇膏...
雖然冇咩色簡...

天然唇膏可以試下bursbee呢隻
又潤又顯色 都算多色揀
有隻豆沙mlbb色勁靚

想問下邊度有得買架?
想問吓各位絲有無啡色眼線筆推介
睇過好多唔係上眼深色到似黑色就係有閃
我應該唔係油眼 係水眼
唔該晒

ps 一入post未睇user name就認得楊絲粒墨
原來係楊絲
我之前ex好中意你

絲打你ex好似男人黎

紅巴
成日見你一打十 好敬佩你
依家條女都識你

癡線
老左會唔會開個老海鮮不規則share post
然後啲孫都上黎睇我同班西海鮮大戰

西海鮮
絲打d用字好啜核
有無諗過開過擂台po同班西女人隻抽, 我會買飛入場睇

我同佢地抽過n鑊
講黎講去三幅屁都無
兩幅炸
唔想浪費時間向佢地身上
有咩辦法可以搽完唇膏之後補潤唇膏而唇膏啲色唔會hi落潤唇膏到?

Btw 推介下
除返開$5一枝咋(759kawaiiland都有不過貴一倍有多,去開日本要買一打)

雖然冇咩色簡...

又潤又顯色 都算多色揀
有隻豆沙mlbb色勁靚

想問下邊度有得買架?

沙沙同大間屈記都見過有

Btw 推介下

雖然冇咩色簡...

又潤又顯色 都算多色揀
有隻豆沙mlbb色勁靚

想問下邊度有得買架?

Burtsbee我都敏感啊 絲打三思

個膏我已經無視咗佢 唔用好過用

但我鐘意右邊多d 我都有 未見底不過 我會努力

Lunasol嘅啡始終都係世界第一

有無咩牌可以挑戰到佢

質素就好多都可以同lunasol有得拼
但靚色lunasol應該穩贏
日本仔係有啲料到

我見啲人review都會拎suqqu同lunaso比較

Suqqu未用過呀
應該都係好用

Suqqu eyeshadow好用 買左04之後狂用 隻色勁溫柔 可以淡又可以build up深色啲

Btw 推介下

雖然冇咩色簡...

又潤又顯色 都算多色揀
有隻豆沙mlbb色勁靚

想問下邊度有得買架?

我係去bursbee專門店買
聽講某啲萬寧都會有 但未必齊色

又潤又顯色 都算多色揀
有隻豆沙mlbb色勁靚

想問下邊度有得買架?[/quote]
沙沙同大間屈記都見過有[/quote]

Thz sis
去睇睇先
終於有人講
我仲以為一直以黎得我咁諗
我都有睇開隔離post
本身淨係勸喻人地唔好用Loreal gp既野
之後直情隻字都不能提
提親都起晒鋼咁真心覺得痴撚線
唔係話唔關心政治
但化個妝洗唔洗搞到咁複雜
成班根本就又虛偽又小圈子
個個係度做keyboard fighter
係連登講到好兇狠 點樣抵制loreal gp乜乜乜
現實中 如果有日loreal gp搞開倉
我肯撚定呢班抵制閪會狗衝去掃貨
但返到黎連登就提都唔會提
扮咩清高je
口講抵制 現實狗衝
On撚鳩
根本最撚假就係呢班女人

好想知班西女人真實係點既人
咁撚on9

最撚on9係
我記得早排樓主入去個個gp講maybelline唇膏俾班抵制閪屌
叫樓主想講loreal gp就出去開post
好啦 而家人地另外開左post 各自討論咪好囉
但班臭閪又入黎搞鳩人又負皮又盛
都唔知為乜
有d絲打仲撚無辜
可能平時冇追開個post
只係咁啱路過入去想分享下問下野
唔小心提左Loreal gp又俾班人屌到化
挑!你估個撚個好似你班抵制閪咁撚得鳩閒成日記住晒每一個Loreal gp旗下品牌咩
呢個post終於可以大方討論
真開心

咪係 個時我路過問下有無人用過armani 同dior 粉底 睇下有無絲打可以講下用後感 即刻比人輪屌 我鬼知armani 係loreal gp 咩 痴線 個list 一堆 叫普通人記住先好問野wor 我之後都唔鬼入去班小圏子痴線閪group

最後我自己去拎sample 試 試完最後買咗Armani
真心好用 我混合性皮膚夏天用bb cushion出油同勁lup 用Armani long lasting 好多
我用個隻係今年先出既:

因為我用shisedo 個隻紫色掃上粉 好襟用 1 bump 夠我成塊面用有突 貴買平用 之前用bb cushion 好快就一盒 要狂買補充裝 同埋上完粉上手真係好爽 唔lup

不過缺點係 佢需要唔要溶妝 但唔知點解d 遮瑕能力會隨住時間減弱 因為我有時會無啦啦生幾粒暗瘡 我通常唔會用遮瑕膏遮 因為唔大粒又唔明顯又怕焗住佢更難好返
咁大約6 個鐘之後d 暗瘡位會現咗d

但overall 都好好用 我用佢同cdp 比較過 我一半面上armani 一半面上cdp咁試咗一個星期, Armani 無cdp 咁保濕 同armani 賣點係matte 無咁光澤感(但matte 同光澤感各有所好 唔係缺點黎) Armani 質感爽過cdp 少少 其他差唔遠 問朋友睇佢地都唔係好睇得出兩者上面既粉別 我就揀咗Armani 黎買

PS. 痴線閪們千期咪買Armani 呀 唔想同你用埋同一樣野

我成世人無買過cushion
對ga 最近出嗰個有啲趣
但好拎貴 容量得平時粉底一半
就滅左
佢地唔會買嘅

口頭上
有冇人有用開礦物粉,用左真係返唔到轉頭
我依家用緊tarts Amazonian clay嗰款
又唔傷皮膚,妝感自然得黎coverage都去到medium to high,出油都唔會一撻撻
不過tarte要代購好麻煩,但係我又差不多用哂盒粉,所以想買only minerals(香港cosme go有)或者Bareminerals,有冇人有用過可以些牙下呢?

另一樣都係底妝,我有用過media cream foundation,又抵又好用,shieseido synchro skin都ok。不過又係用到咁上下想試新野。我想知Estee Lauder double wear,Ysl all hour,Barepro,邊樣好用啲呢,或者有其他options呢~

Tarte底妝我中左次終極伏
唔敢再買佢底妝products
Media個cream我有興趣
但見佢好傑咁同試用成日比人撩到勁樣衰一直無買
終於追完post

我應該係敏感肌
我係眼既四周好痕 痕就r佢 越r越紅 搞到依家眼紋好勁
試過轉護膚品 physiogel都好似唔岩我用 搽完都仲係有d痕 心思思諗緊買唔買the ordinary, 想塊面保濕

然後平時返工又化妝 喊出黎。皮膚差又要化妝焗住啲皮膚

base: 台版sofina保濕
用過控油base對我黎講有d乾

底妝: etude house any cushion cream filter
問sales邊隻bb cushion有保濕作用 佢介紹依隻
自己都覺買完on9左 因為拍係塊面好笠 可能冬天會岩用

眉:etude house $30內
平靚正 見前面啲絲都有介紹過
我已經用左3支 筆頭軟身易畫 鍾意佢扁頭設計 而且眉掃唔硬又易擦 但持久性應該因人而異 起碼眉尾無甩到 我覺得接受到。

眼線:maybelline啡色眼線液
已經用左好多支 應該5支都有
有次喪喊都無溶妝
平時化都無溶落下眼皮到
亦都好鍾意佢筆頭夠尖細 畫線條夠利落
見前面都有眼線推介 希望依支用完下次轉其他eyeliner用 始終都差唔多成$100
但有朋友用係會dd溶 所以化妝品都係人夾人

皮膚敏感既絲打
一齊分享下護膚品

我覺得皮膚唔好最好用粉餅,唔好用粉底液同氣墊,之前睇人講解話液體化學成分會比較多,會比較傷皮膚,所以我都轉左用粉餅,冬天就用雪花秀氣墊。我上年冬天開始用,夏天黎就冇用,但係仲有好多剩,諗緊今年冬天換唔換個芯好

maybelline啡色眼線液我都有用,但係我喪喊會甩曬 ,我sasa特價買40蚊左右咋。我都用慣左啡色,覺得黑色冇咁好睇,但係屋企仲有2枝

我都係極敏感肌 冇乜必要都唔敢亂擺野上面 講開粉餅之前係日本買左個etvos礦物粉餅 香港冇乜人識不過原來係日本係礦物粉界幾出名 真係幾好用 coverage又高 最緊要係冇令我敏感或者焗到生暗瘡
講起嘴唇敏感
我個嘴本身都幾唔穩定
又甩皮 有時又痕又生粒粒
自從呀媽叫我用呢支之後就好左好多
雖然有返發但無以前咁厲害
而家好快左好多
而家日日當潤唇膏咁用
我是係日本買的
嘩好勁呀!!
冇睇半日已經第三十七頁 !!
其實我好中意楊絲既分享
之前sweet sweet,Dior 620都有買
仲有skinfood唔用韓牌都燒著左
希望楊絲分享多d啦

另外由舊登一路大戰格離post既花生我都好中意
多謝你俾左咁多花生我食
我有時都覺得你屌得好岩
成撚日話呢樣唔講得又怕離題咁好撚煩
離題離題真係中學雞考dse作文咩

利申:唔用L'Oréal group products
人地講會睇 自己有判斷力唔用就可以

多謝絲打咁實扑
佢地咩都有守則

屌我放學放工想輕鬆下傾下化妝同其他嘢都要驚呢樣聽你嗰樣
郁啲又想剝奪我香港人身分
個post自己玩飽佢

其實用唔用真係個人決擇
精神病咁追住人黎屌人唔比講唔比用

好有民主精神
我應該唔係油眼 係水眼
唔該晒

啡色上眼勁多都似黑色
我都坐等被推
我應該唔係油眼 係水眼
唔該晒

啡色上眼勁多都似黑色
我都坐等被推

喺日本見過一隻真係淺啡色
不過係眼線液無買到 鍾意筆多啲
有冇人有用開礦物粉,用左真係返唔到轉頭
我依家用緊tarts Amazonian clay嗰款
又唔傷皮膚,妝感自然得黎coverage都去到medium to high,出油都唔會一撻撻
不過tarte要代購好麻煩,但係我又差不多用哂盒粉,所以想買only minerals(香港cosme go有)或者Bareminerals,有冇人有用過可以些牙下呢?

另一樣都係底妝,我有用過media cream foundation,又抵又好用,shieseido synchro skin都ok。不過又係用到咁上下想試新野。我想知Estee Lauder double wear,Ysl all hour,Barepro,邊樣好用啲呢,或者有其他options呢~

用過Alima pure同only minerals
夏天用幾好
前者就matte d,後者就光澤感d(但我唔係用閃果隻)
之前用om返工成日比人話皮膚靚

絲打你om係用佢個掃上? 唔知係咪早排皮膚狀態唔好 一上我就覺得好乾好浮 要即刻落左佢
啱啱買左maybelline枝五角唇膏10號
隻色出黎同絲打影個張都差幾遠
實物我覺得係正紅色
但你影個張隻色好靚
有無遮瑕膏推介
黑眼圈好勁 又有眼紋

我都係推Kevyn Aucoin The Sensual Skin Enhancer
冬天既話會加一滴油落去溝, 潤潤的

我最近買左 但係上左眼覺得白左一撻 唔知係咪BA揀錯色 最後都係用返nars
公道講句 之前楊絲喺嗰邊提loreal group真係唔岩既
因為topic寫明唔好提
不過認同嗰邊真係有啲小圈子 不停ct唇膏真係好悶囉

但我唔明點解你開新post講 佢地都要衝入黎鬧
我自己對佢地啲產品都無咩興趣
不過我唔會阻止人買/分享
買化妝品係個人選擇
無必要不禮貌對待其他絲打
終於有人講
我仲以為一直以黎得我咁諗
我都有睇開隔離post
本身淨係勸喻人地唔好用Loreal gp既野
之後直情隻字都不能提
提親都起晒鋼咁真心覺得痴撚線
唔係話唔關心政治
但化個妝洗唔洗搞到咁複雜
成班根本就又虛偽又小圈子
個個係度做keyboard fighter
係連登講到好兇狠 點樣抵制loreal gp乜乜乜
現實中 如果有日loreal gp搞開倉
我肯撚定呢班抵制閪會狗衝去掃貨
但返到黎連登就提都唔會提
扮咩清高je
口講抵制 現實狗衝
On撚鳩
根本最撚假就係呢班女人

好想知班西女人真實係點既人
咁撚on9

最撚on9係
我記得早排樓主入去個個gp講maybelline唇膏俾班抵制閪屌
叫樓主想講loreal gp就出去開post
好啦 而家人地另外開左post 各自討論咪好囉
但班臭閪又入黎搞鳩人又負皮又盛
都唔知為乜
有d絲打仲撚無辜
可能平時冇追開個post
只係咁啱路過入去想分享下問下野
唔小心提左Loreal gp又俾班人屌到化
挑!你估個撚個好似你班抵制閪咁撚得鳩閒成日記住晒每一個Loreal gp旗下品牌咩
呢個post終於可以大方討論
真開心

咪係 個時我路過問下有無人用過armani 同dior 粉底 睇下有無絲打可以講下用後感 即刻比人輪屌 我鬼知armani 係loreal gp 咩 痴線 個list 一堆 叫普通人記住先好問野wor 我之後都唔鬼入去班小圏子痴線閪group

最後我自己去拎sample 試 試完最後買咗Armani
真心好用 我混合性皮膚夏天用bb cushion出油同勁lup 用Armani long lasting 好多
我用個隻係今年先出既:

因為我用shisedo 個隻紫色掃上粉 好襟用 1 bump 夠我成塊面用有突 貴買平用 之前用bb cushion 好快就一盒 要狂買補充裝 同埋上完粉上手真係好爽 唔lup

不過缺點係 佢需要唔要溶妝 但唔知點解d 遮瑕能力會隨住時間減弱 因為我有時會無啦啦生幾粒暗瘡 我通常唔會用遮瑕膏遮 因為唔大粒又唔明顯又怕焗住佢更難好返
咁大約6 個鐘之後d 暗瘡位會現咗d

但overall 都好好用 我用佢同cdp 比較過 我一半面上armani 一半面上cdp咁試咗一個星期, Armani 無cdp 咁保濕 同armani 賣點係matte 無咁光澤感(但matte 同光澤感各有所好 唔係缺點黎) Armani 質感爽過cdp 少少 其他差唔遠 問朋友睇佢地都唔係好睇得出兩者上面既粉別 我就揀咗Armani 黎買

PS. 痴線閪們千期咪買Armani 呀 唔想同你用埋同一樣野

絲打有冇用過lasting 果款? 兩款有咩分別?
我best fd問我,但我又唔敢係post問
其實我好中意楊絲既分享
之前sweet sweet,Dior 620都有買
仲有skinfood唔用韓牌都燒著左
希望楊絲分享多d啦

另外由舊登一路大戰格離post既花生我都好中意
多謝你俾左咁多花生我食
我有時都覺得你屌得好岩
成撚日話呢樣唔講得又怕離題咁好撚煩
離題離題真係中學雞考dse作文咩

利申:唔用L'Oréal group products
人地講會睇 自己有判斷力唔用就可以

多謝絲打咁實扑
佢地咩都有守則

屌我放學放工想輕鬆下傾下化妝同其他嘢都要驚呢樣聽你嗰樣
郁啲又想剝奪我香港人身分
個post自己玩飽佢

其實用唔用真係個人決擇
精神病咁追住人黎屌人唔比講唔比用

好有民主精神

簡直有抗爭成功咁爽
終於可以正常討論啦
啱啱買左maybelline枝五角唇膏10號
隻色出黎同絲打影個張都差幾遠
實物我覺得係正紅色
但你影個張隻色好靚

我普通閃光燈咁影
我上嘴都係暗紅
大家睇真自己like唔like先買

我今晚再試真啲

之前我有整少少粉底再上10號影底的
第一個post嗰張就淨上
今晚再黎過
我應該唔係油眼 係水眼
唔該晒

啡色上眼勁多都似黑色
我都坐等被推

喺日本見過一隻真係淺啡色
不過係眼線液無買到 鍾意筆多啲

我眼液全買拖眼尾
我都係筆撚
但啡筆九成上眼黑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞