不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
有無人買咗Givenchy嗰支黑色唇膏嚟溝色
單用似梅子色
溝色嘅話會更鮮豔

上年買左 好想快啲冬天又拎出黎用
聞落有啲梅味好正

識貨
買完先知原來Givenchy d唇膏好用到咁
好想再買其他色但又覺得浪費錢 我有8x支唇膏

之前因為買唔到tom ford paradiso 所以買左givenchy既dupe 色 但茶上嘴就甩皮 但其他牌子唇膏又唔會係咁 好困擾 搞到宜家冇用佢

搽之前有無去死皮?
我剩係用過佢一條line
唔知係唔係你買嗰條line呢

Chanel新出果枝 gabrielle維持一貫重口味作風聞完會有少少頭暈

呢支唔掂 勁俗
我同事話敷淺既男人會鍾意

我都係鐘意花香味多啲,例如jo malone既英國梨同wild bluebell

wild bluebell好正

我幾鍾意Nectarine Blossom & Honey 但陣味好快散 有咩解決辨法 反而peony就勁long lasting 但我個鼻頂唔順佢陣味

噴多幾下?
我今朝噴左一下hazelnut 到放工都仲聞到少少
好在只係噴左一下 唔係隨時又比人話太大味又呢又路

我瘋狂噴架 都成10下 但出一出去 好似冇噴過一樣

會唔會係隻味本身就唔long lasting
或者下次去開Jo Malone問下佢啲staff?
朗豪坊啲staff好nice,上次買野仲送左三包cream比我

Chanel no5

絲打你好重口味

Chanel新出果枝 gabrielle維持一貫重口味作風聞完會有少少頭暈

呢支唔掂 勁俗

我都係鐘意花香味多啲,例如jo malone既英國梨同wild bluebell

我幾鍾意Nectarine Blossom & Honey 但陣味好快散 有咩解決辨法 反而peony就勁long lasting 但我個鼻頂唔順佢陣味

我幾鐘意chanel新個支,利伸買左
佢中後段隻味有少少變化,幾正
單用似梅子色
溝色嘅話會更鮮豔

聞落有啲梅味好正

識貨

之前因為買唔到tom ford paradiso 所以買左givenchy既dupe 色 但茶上嘴就甩皮 但其他牌子唇膏又唔會係咁 好困擾 搞到宜家冇用佢

搽之前有無去死皮?

冇呀 但茶其他牌子又冇呢個情況出現
呢隻

絲打你好重口味

呢支唔掂 勁俗

係咪gabrielle?佢岩岩噴果下真係唔多掂 中後調係幾好聞既
但我無買 因為聞埋Gucci Bloom之後移情別戀
單用似梅子色
溝色嘅話會更鮮豔

聞落有啲梅味好正

識貨

個次一買就買左幾支 好撚靚 個包裝都好j

想買
你有無買佢最新嗰隻雙色唇膏

冇啊 但我想買佢隻黑色lip gloss同胭脂

個胭脂係咩色
Canmake好似就快出紫色胭脂
我無紫色胭脂 想買

黑色胭脂 又係唔同人唔同色
估唔到有花生食
之前我都有追吓化妝post
但留言又無人理
發覺原來成班又係圍爐嘅
自此無入過去

又要互笠高帽
明明個妝唔好睇,又要話你化得好靚呀,你皮膚好好呀
見到有d 想嘔

exact7ly

我覺得唔好睇唔會出聲
但好假咁話好睇我亦唔會
有時睇佢地成班互恭維好好笑

絲打你好重口味

呢支唔掂 勁俗

噴多幾下?

絲打好捨得,我都係噴頸兩下,手腕啊頸再噴另一個牌子(反正jo malone 主張mix and match)
係咪得我先咁中意佢地的earl grey and cucumber?好中意岩岩噴完的茶味,之後又會慢慢變番甜甜地的味
單用似梅子色
溝色嘅話會更鮮豔

聞落有啲梅味好正

識貨

搽之前有無去死皮?

冇呀 但茶其他牌子又冇呢個情況出現
呢隻

我係用呢隻 呢條line呀 勁好用

呢支唔掂 勁俗

噴多幾下?

買jm唔會預佢long lasting喎 cologne黎噴10下都只係開頭大味 2野就煙消雲散 體溫高的絲打揮發得仲快
我幾年前買過1支jm 但本人體溫高
edt都last唔到4hr cologne就更
真係想keep耐少少就用同味body lotion 會好啲啲
真係啲啲乍
Canmake新出指甲油
效果勁靚唔易甩

搽呢款指甲油有咩技巧
我搽到d閃片好似生"辣厘"咁

呢支唔掂 勁俗

噴多幾下?

絲打好捨得,我都係噴頸兩下,手腕啊頸再噴另一個牌子(反正jo malone 主張mix and match)
係咪得我先咁中意佢地的earl grey and cucumber?好中意岩岩噴完的茶味,之後又會慢慢變番甜甜地的味

乜唔係噴衫咩
Earl grey and cucumber 我有聞過 比佢個初調嚇走左
下次會聞真啲 睇下係咪好似絲打你咁講有甜味
Maybelline呢啲公司咁仆街都用
化到個妝幾靚都無撚用
個心係黑色

L'Oréal 成間公司玩鳩hocc
因為個brand 平少少 方便啲買
就犧牲自己既尊嚴同自尊
真係垃撚圾

Tomford cdp 全部有做animal test
你唔返去屌?

點解呢下
因為你個心係黑色呀

我買化妝品護膚品都會check左有冇animal test先用
磨沙產品一定會check 有冇膠粒
因為洗面野好少eco我已經自己整手工皂用

你呢啲見啲products平少少就流哂閪水既自私閪
因為有虛偽既人破壞規矩就覺得用L'Oréal 既野係合理
祝你用到爛面

嘩 話人黑心然後原來你仲黑心
真係一隻手指指住人 四隻手指指返自己

絲打唔好提佢地啦
我寧願爛面好過同佢地講道理

聞落有啲梅味好正

識貨

個次一買就買左幾支 好撚靚 個包裝都好j

想買
你有無買佢最新嗰隻雙色唇膏

冇啊 但我想買佢隻黑色lip gloss同胭脂

個胭脂係咩色
Canmake好似就快出紫色胭脂
我無紫色胭脂 想買

黑色胭脂 又係唔同人唔同色

係胭脂液/膏/餅?出咗未

呢支唔掂 勁俗

係咪gabrielle?佢岩岩噴果下真係唔多掂 中後調係幾好聞既
但我無買 因為聞埋Gucci Bloom之後移情別戀

係,本身想買dior新個隻,但係隻味真係不了
lm 正皮
終於都有人講佢地圍爐d野
佢地d post基本上唔登入都睇唔到
全部都加撚曬密 連一個 colourpop ig post都加密
屌 我自己唔識上網睇
洗唔洗咁自私圍爐講
講親唇膏成撚日推邦女石玫 每個新post差唔多成日見到
d上咀swatches 仲要柒撚到 個個偷偷留下負皮
佢地根撚本就排鳩斥人 唔岩聽既就負評屌人唔睇懶人包
仲要專登入黎講自己唔買L’Oréal gp d野有幾撚偉大
洗唔洗咁入黎示威啊
唔中意就咪入黎睇啦 xx
(

邦女石玫真係
到底佢地明唔明唔係乜人都岩用呢啲色
問親唇膏都係咁講邦女石玫做乜鳩 乜全世界得呢兩枝唇膏咋咩

係咪嗰隻bb中毒色

Bbia 來的
紅字100% agree
上面打水蛇春咁長我無睇
道不同不相為謀

我地就開心分享
你負皮咪負
知你地好在意

呢枝唇膏係咩色呀?
好吸引

邦女石玫真係
到底佢地明唔明唔係乜人都岩用呢啲色
問親唇膏都係咁講邦女石玫做乜鳩 乜全世界得呢兩枝唇膏咋咩

加密晒係唔洗啲代購狗搵食
有代購用絲打啲分享搵錢再搶晒去賣
真心想買就冇貨/搶唔到
先加密
但後尾都發現有啲絲打都做代購
邦女嗰排真係有啲煩
無論問咩都會推邦女
有個絲話唔好咁推 唔係人人岩用 好似佢咁就唔岩
講一兩次就好笑 成日講就煩
之後比推邦女啲絲屌返轉頭 呢單太癲線

呢單我都有印象 自此以後就同呢個圍爐po說再見

冇追post十世 咩係邦女?邦民女郎?

CT唇膏 Bond girl 同 stone rose
個個係度偷換概念 講到自己先係最岩最好
之前個post 唔夠2日就會推爆
依家圍曬爐 不了

個post推得咁快證明真係好多人不滿好耐

上次有絲打話除左邦女石玫仲有好多唇膏都好用 唔洗下下提住呢兩枝 跟住就比人圍剿
班人惡到咁 仲邊有人夠膽出聲

我之前無追睇唔到
有啲咁嘅事
比樓豬燒到想買maybeline8號 好耐無買maybeline 最少應該有5-6年
我屋企一樣maybeline都無

同我一樣
五角之前,我諗我都係n年無買過maybelline
之前嗰啲quality
嗰個post啲人仲癡線到會check 啲人係sf買咗咩,因為有啲acc 係share咁用,會知道其他人買咗咩,而有個絲打買咗啲L'Oréal grp嘅嘢,比啲人check 到, 然後放上post到討伐, 仲話如果個位絲打再買L'Oréal grp嘅嘢就post佢啲個人資料上去
啲人簡直係癡撚線

藍鈴no good

英國梨呢家通街都係高彷
Saem, apieu, missha 都有

但真係long lasting既得jm
我要為jm平反 話佢唔long lasting果啲多數都係噴兩三下 明明人地建議係噴6-7下 我照做又真係可以keep到放工番屋企都仲有味 貴就貴在呢到(自我催眠

搞到我好想試下 但香港買好貴啊

飛去英國買
聽講日本買都算平(亞洲地區黎講)

十一月去日本睇下先
(但我男人係一個阻礙

我年尾都去日本,但福岡機場無Jo Malone

關西呢

關西有

呢支唔掂 勁俗

噴多幾下?

會唔會係隻味本身就唔long lasting
或者下次去開Jo Malone問下佢啲staff?
朗豪坊啲staff好nice,上次買野仲送左三包cream比我

可能係
咁好~ 我之前買枝30ml 冇野送 可能買得太少野
有無人會上carousell買
有時都會刮到全新既平靚正化妝品
自己已經冇點用loreal gp
其實有用多原因
1.大陸人圍撚住晒 highend既啲包裝愈黎愈柒
2.好cheap 上至ysl下至maybelline lorealgp係派好撚多野出去 但wfc消費者
3.開架既 品質有參差
以前may記loreal 既唇膏有時會有水珠/成枝膏花左 同最誇張係有啲點點係支唇膏度好似化左霉定生左菌咁

雖然話都算係咁啦唔算貴 但相比下韓國仲平仲好用
變相冇咩特別吸引

利申 唔係叫大家唔好用
但我諗除左政治因素 好似成set送比啲beggar呢啲問題
作為消費者 可能更加關心
我自己見到真係立即唔想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞