不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
唔quote了 quote長啲都驚俾人屌
講翻curel 我係萬寧買 我覺得貴好撚多
雖然唔係貴
但上個月去左轉日本 真係好撚平

我都覺,上次去日本一次買左4枝佢個卸妝啫哩,大約$55港幣,萬寧賣$120
lm 正皮
終於都有人講佢地圍爐d野
佢地d post基本上唔登入都睇唔到
全部都加撚曬密 連一個 colourpop ig post都加密
屌 我自己唔識上網睇
洗唔洗咁自私圍爐講
講親唇膏成撚日推邦女石玫 每個新post差唔多成日見到
d上咀swatches 仲要柒撚到 個個偷偷留下負皮
佢地根撚本就排鳩斥人 唔岩聽既就負評屌人唔睇懶人包
仲要專登入黎講自己唔買L’Oréal gp d野有幾撚偉大
洗唔洗咁入黎示威啊
唔中意就咪入黎睇啦

邦女石玫真係
到底佢地明唔明唔係乜人都岩用呢啲色
問親唇膏都係咁講邦女石玫做乜鳩 乜全世界得呢兩枝唇膏咋咩
Saem支落妝水又平又好用
夠爽又落得乾淨
我回購左四五支
大推白茶味

Between 有冇香水同好分享

Chanel no5

絲打你好重口味

Chanel新出果枝 gabrielle維持一貫重口味作風聞完會有少少頭暈

呢支唔掂 勁俗
我同事話敷淺既男人會鍾意

我都係鐘意花香味多啲,例如jo malone既英國梨同wild bluebell

藍鈴no good

英國梨呢家通街都係高彷
Saem, apieu, missha 都有

之前睇完dior呢個廣告買咗呢支550色
都幾唔好用吓
質地好厚

厚係特色

佢釉黎嫁嘛

可能我真係唔啱用呢啲厚唇膏
感覺上有些少乾同搽得好唔均勻
有無方法搽得均勻啲?
Dior佢隻有色潤唇膏反而我覺得好好
夠爽又落得乾淨
我回購左四五支
大推白茶味

Chanel no5

絲打你好重口味

Chanel新出果枝 gabrielle維持一貫重口味作風聞完會有少少頭暈

呢支唔掂 勁俗

我都係鐘意花香味多啲,例如jo malone既英國梨同wild bluebell

藍鈴no good

英國梨呢家通街都係高彷

但真係long lasting既得jm
我要為jm平反 話佢唔long lasting果啲多數都係噴兩三下 明明人地建議係噴6-7下 我照做又真係可以keep到放工番屋企都仲有味 貴就貴在呢到(自我催眠
有冇絲用penhaligon's 啲香水

想買 見hktv mall 賣得勁平

有咩味推介?
中意帶甜既花香

我用開偏木味,可能唔太啱絲打你
如果接受到柑橘味,Luna 都唔錯
可以去門市試咗味先,啲sales 都好nice
上次去差啲俾佢坑到買Portraits
我想問下點補妝...要帶d 咩
係咪一定要噴野上面?
我噴唔噴都係抹到一撻撻同睇落好乾
好彩返office都係女仔, 有時間就用落妝水抹曬d核突位再上過

印走啲油 用粉餅或都cushion 補妝
印完油再噴嘢都ok
呢排試緊ettusais 去油光個隻係柚子味 幾好聞

嗰隻有粉,次次噴完都有一點點喺塊面度

有咩味推介?
中意帶甜既花香

我呢啲耳仔軟既人入去會出大事 上星期先係Jo Malone買左枝English Oak & Hazelnut

Chanel no5

絲打你好重口味

呢支唔掂 勁俗

藍鈴no good

英國梨呢家通街都係高彷

我要為jm平反 話佢唔long lasting果啲多數都係噴兩三下 明明人地建議係噴6-7下 我照做又真係可以keep到放工番屋企都仲有味 貴就貴在呢到(自我催眠

正常黎講佢係唔long last 既
佢古龍水黎
Canmake落雪nails trick

For nails newbie
新手絲最好買枝base(左一)揸左先,base係防止指甲變黃,所以要揸呀

第二最好買枝指甲serum(右一),因為嗰啲雪花粒落嗰陣都幾傷,買枝serum修護下,揸完等佢索曬入甲(~1-2小時)

步驟:
上base,乾透
上左二,亁透
將canmake上向指甲頭三分一到二,自己鍾意,乾乾地已經可以將無上canmake嘅部分上左二

呢個look last左我>兩星期
唔想同化妝post啲傻西同流合污
自己share更開心

Maybelline五角唇膏
完全無廣告無promo
向佢櫃玩玩下嗰陣發現
網上圖
佢出得四隻色希望之後會出多啲
我入左紅酒派對#10同蜜桃冰砂#8

呢個係10號嘅swatch
見唔見到啲綠色嘅閃閃

上嘴完全係流星效果

八號上嘴

嗰種高級嘅流閃水光感竟然一百蚊有找就買到
又夠潤,long lasting,佢浸密瓜味更加係
呢個系列令我對maybelline完全改觀
希望之後佢會加碼出多啲色

你個嘴型好靚羨慕
估唔到有花生食
之前我都有追吓化妝post
但留言又無人理
發覺原來成班又係圍爐嘅
自此無入過去

又要互笠高帽
明明個妝唔好睇,又要話你化得好靚呀,你皮膚好好呀
見到有d 想嘔
Dior 620

唔係好奶茶土嗰種色
似食完辣嘢個嘴辣到腫嗰隻色
返工返學
Long lasting嗰啲係普通
滋潤嘅
無乜特別感覺
其實我已經習慣買branded cosmetics係買牌子而唔係quality

佢個味好似呢隻老餅潤唇膏

我枝apieu 熊仔糖唇膏抵玩好多個色係rd04

dior嗰支係咪偏啡色?

有咩味推介?
中意帶甜既花香

我呢啲耳仔軟既人入去會出大事 上星期先係Jo Malone買左枝English Oak & Hazelnut

要唔要我陪你去
我同我個friend 成日都互坑
我都鍾意JM 貪佢夠清
Bluebell同橙花

但有冇終打覺得橙花似tempo味 定係我嗅覺有問題
想有絲打分享多啲歐美同韓國牌子化妝品
韓國近呢幾年幾進取下,特別係唇膏!
同埋我覺得唔好expect curel會令你皮膚好好多定點
佢只係一個好穩定好daily既skin care brand

屌 我諗諗下我仲有佢個卸妝膏
個texture係啫喱咁 幾好推 又易生卸 不過都係個句 我化淡妝
如果濃妝我覺得可能會差少少

我好驚用卸妝膏,會形住卸唔淨
我感想係,皮膚好唔係要用乜
係食嘢作息全都要調節

但我實在太墮落之後會試curel

我都有用curel卸妝gel 每次用完我都會再用bioderma抹一次面 好乾淨 但用量唔慳得 between canmake指甲油好靚
估唔到有花生食
之前我都有追吓化妝post
但留言又無人理
發覺原來成班又係圍爐嘅
自此無入過去

又要互笠高帽
明明個妝唔好睇,又要話你化得好靚呀,你皮膚好好呀
見到有d 想嘔

exact7ly
夠爽又落得乾淨
我回購左四五支
大推白茶味

Chanel no5

絲打你好重口味

上年出個支喎 好香好正
另外miss dior又係好正 甜甜地

Leau?
我以為係原本個支5度

有冇人興趣睇?我想問香評 大家交流下

係啊 好清好正
而家個支細既 用哂會買大既(可能)
不過就唔係好long lasting
你地會點樣補香水架?

有咩味推介?
中意帶甜既花香

要唔要我陪你去
我同我個friend 成日都互坑

其實我強項係自焚 唔洗人sell都會自動落嗒
身邊無朋友噴香水 無人可以比我坑
但番工比同事讚啲香水好聞真係好開心

Chanel no5

絲打你好重口味

呢支唔掂 勁俗

藍鈴no good

英國梨呢家通街都係高彷

搞到我好想試下 但香港買好貴啊
lm 正皮
終於都有人講佢地圍爐d野
佢地d post基本上唔登入都睇唔到
全部都加撚曬密 連一個 colourpop ig post都加密
屌 我自己唔識上網睇
洗唔洗咁自私圍爐講
講親唇膏成撚日推邦女石玫 每個新post差唔多成日見到
d上咀swatches 仲要柒撚到 個個偷偷留下負皮
佢地根撚本就排鳩斥人 唔岩聽既就負評屌人唔睇懶人包
仲要專登入黎講自己唔買L’Oréal gp d野有幾撚偉大
洗唔洗咁入黎示威啊
唔中意就咪入黎睇啦

邦女石玫真係
到底佢地明唔明唔係乜人都岩用呢啲色
問親唇膏都係咁講邦女石玫做乜鳩 乜全世界得呢兩枝唇膏咋咩

加密晒係唔洗啲代購狗搵食
有代購用絲打啲分享搵錢再搶晒去賣
真心想買就冇貨/搶唔到
先加密
但後尾都發現有啲絲打都做代購
邦女嗰排真係有啲煩
無論問咩都會推邦女
有個絲話唔好咁推 唔係人人岩用 好似佢咁就唔岩
講一兩次就好笑 成日講就煩
之後比推邦女啲絲屌返轉頭 呢單太癲線
想問樓上用過FANCL MCO 嘅絲係咩膚質
用完有無生多左暗粒?
想換呢個又驚卸妝油會出事
我想問laneige whitening bb cushion 會唔會好易致粉刺 想買黎for冬天用
我覺得韓國底妝好厚好焗 但最衰冬天用唔到粉餅 會乾死

開心有呢個post 我係隔離post完全唔敢留言

唔好買laneige嘅底妝產品黎用!我有好多朋友十個用完九個敏感 無誇張
我之前都試過用完toner塊面痕到不得了
所以我都唔會用laneige嘅嘢上面

咁絲打有冇好推介
我本身係睇中佢個種低調水光光澤,唔似其他超令反曬光咁,唔知你明唔明我講乜,我鍾意低調啲
我混合偏乾

絲打係咪一定要cushion? 同埋絲打多唔多嘢需要遮瑕?如果係就可以試下Clio嘅 佢除咗最新粉紅色包裝果個蜂巢cushion比較潤d/反光d 其他系列都好低調 而且遮瑕和持久度都好高
我自己依家少用cushion,轉用粉底液
同埋我無咩需要遮瑕 (無嘢要遮 真係大推MUF嘅WATER BLEND)人生最貴嘅粉底真係佢 買完肉赤但係覺得值得

但我覺得laneige bb cushion都okay架喎
轉左菱型隔層好左好多

但skincare就真係唔敢試 香料好重咁
有無人買咗Givenchy嗰支黑色唇膏嚟溝色
單用似梅子色
溝色嘅話會更鮮豔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞