不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
有無遮瑕膏推介
黑眼圈好勁 又有眼紋
kate 枝眼線筆好好用不過好q 細枝
眉筆shu 又係好好用不過1.貴2.要去舖削好煩,等睇推介
excel 眉筆溶到仆街

btw bbi@ 眼線同好

shu 真係好柒貴同我覺得唔係特別好用 我試過畫到有一粒粒咁卡住咁
依定back to basic 用翻etude house 28蚊個支

眉部產品我鐘意abh隻dipbrow pomade
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/28/084752_3c9a6290ce64e32f483736e7b983557b.jpg[/img
我當佢眉筆咁用
早排cult beauty 7折定75折個陣入手
$100一盒! 好易上手仲要畫得好快
試過無落妝去跑步都係甩左3成
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/28/084542_a5b367f26bd64bc16ab463a3e4c69ef5.jpg[/img

利申唔識用眉筆

你用咩上架?
好似好方便咁

我用雨潼abh眉刷

但shu唔係可以換返產品架咩?

我係shu redeem到就黎無野好換
雖然真係修得好滿意
有無平d既修眉地方介紹

Shu修眉幾錢一次?
絲打有冇介紹邊間ba

以前$180,依家連眼妝要$380
去開新城市修,so far都滿意
但想轉地方修眉,無錢

一定規定要$380
真係唔平喎
我又驚benefit 會過敏

上網睇好似話眉蠟修眉做得多都唔好
可能會試下bobbi brown掛

Fancl唔錯
而家有promtion 第一次join member free一次修眉
之後就$150 一次可以全數redeem products
(Fancl推介:防曬同卸妝幾好)

唔該絲打,會去試下,我都想買fancl防曬
琴日test嘅就係呢款apieu soo boo ji foundation
向韓妝開架粉底入面算中高價,$8x

包裝個感覺勁重同係磨砂玻璃咁

成份有仙人掌精華 同橄欖油

鄉下出黎第一次聽仙人掌精華
即刻要google下:
具舒緩、抗敏及鎮靜肌膚功效,能減低肌膚因受刺激而出現的痕癢、紅腫、乾燥、脫水等過敏反應,同時幫助肌膚注入水份,達到明顯保濕效果。

總之就好似好勁咁

我係乾肌+鼻頭會出油

呢個係岩岩出門口影的,要去扮工鳥
一上粉拖開基本即乾,我用掃超音速咁上
基本岩岩上都係好完美架啦,coverage中度遮到我八成老人斑

Lunchtime check in
鼻補左啲粉,少少出油,平時如果呢個時間我用其他滋潤濕粉個鼻已經產出大量人油

下晝五點再check in,無補粉+之前噴左fix plus個鼻皮已收,但補完粉又係一尾活龍
而家應該見到我條法令紋出左黎,因為其實呢個粉底係for混油以上油田未滿
所以我混乾會
佢無變暗係燈光問題

十點幾十一點返到屋企補下粉
又好似好perfect
呢個stage已經變左糖霜奶油咁質地
因為好L熱
呢個階段熱到我塊面都油油地所以無左啲紋

總結: 呢個粉我on and off用左兩三個月
我覺得你係偏油混油嘅話用係perfect
但超油佢未必頂得住(我估
乾同混乾佢會出紋,唔太建議
呢個系列有三枝

佢叫乜都中中廷廷for medium oily/little dry little oily嘅村民
而效果我都覺得係做到嘅
但dry一定唔會鍾意呢枝
包裝堅有質感

仙人掌乜乜乜咁我又無乜feel
唔覺得自己用完似隻仙人掌或者好有feel
呢part就忘記它吧。。。

價錢美麗度:
外協指數:
適用村民膚質: medium oily, combination, 唔勁油勁乾
Lasting power: (向我度, 我係combination dry)

終於有post可以講吓平牌啦

剛好呢三枝我都有買,好簡單分享吓(混乾,算白,有斑有印)

Triple wear 買咗02色,上面貼合膚色,佢算係正常厚薄,都遮到眼圈呀瑕疵呀之類,冇用碎粉定妝出完街返嚟會有浮粉,鼻翼都有甩妝

Nude 就買咗21號色,上面有少少過白,但妝感比triple wear自然同靚,佢偏水薄但遮瑕度都ok,同樣冇用碎粉定妝下出完街都係有浮粉同少少脫妝嘅,但可接受程度係比triple wear高嘅

Soo boo ji 都係買了21色,但試上手明顯係比nude嘅21色黃同厚,好快乾所以感覺好顯手紋,所以仲未試上面

但shu唔係可以換返產品架咩?

雖然真係修得好滿意
有無平d既修眉地方介紹

Shu修眉幾錢一次?
絲打有冇介紹邊間ba

但想轉地方修眉,無錢

一定規定要$380
真係唔平喎

Fancl唔錯
而家有promtion 第一次join member free一次修眉

Fancl有冇話邊間ba好
我想問laneige whitening bb cushion 會唔會好易致粉刺 想買黎for冬天用
我覺得韓國底妝好厚好焗 但最衰冬天用唔到粉餅 會乾死

開心有呢個post 我係隔離post完全唔敢留言

唔好買laneige嘅底妝產品黎用!我有好多朋友十個用完九個敏感 無誇張
我之前都試過用完toner塊面痕到不得了
所以我都唔會用laneige嘅嘢上面

咁絲打有冇好推介
我本身係睇中佢個種低調水光光澤,唔似其他超令反曬光咁,唔知你明唔明我講乜,我鍾意低調啲
我混合偏乾

mufe for sure!
我都係混乾 買左之後好鐘意好鐘意用佢
符合到絲打想要既光澤感要求 仲有medium coverage
$340 送多一個芯
用完我皮膚無出現大問題:暗粒/敏感
因為唔平 絲打可以試左先!

Muf bb cushion?

矛錯呀絲打
有個好practical 嘅問題
我個嘴有啲敏感,所以一定要用左潤唇膏先再用唇膏
有咩辦法可以搽完唇膏之後補潤唇膏而唇膏啲色唔會hi落潤唇膏到?

Btw 推介下
日本呢枝潤唇膏孖條真係好好用 好撚好用 好撚柒好用
除返開$5一枝咋(759kawaiiland都有不過貴一倍有多,去開日本要買一打)

抺左佢再補會唔會好啲...
或者轉用天然啲既唇膏...
雖然冇咩色簡...

偏深色嘴 唔搽唇膏唔得
搵緊好用又唔貴嘅有色潤唇膏 有冇推介?
試過Dior fresh kiehls bareminerals 各大韓牌
Dior 最好不過貴,bareminerals 都好不過discontinue 左,其他一係唔潤一係冇色一係唔持久

我用開sebamed潤唇膏,四十幾蚊
每次補唇膏都無hi落支潤唇膏度
而且冬天如果嘴唇乾到甩皮,搽完sebamed好快就無事
已經回購左2支

淨係見到寶寶潤唇膏 應該寶寶用得都唔會敏感掛
我想問laneige whitening bb cushion 會唔會好易致粉刺 想買黎for冬天用
我覺得韓國底妝好厚好焗 但最衰冬天用唔到粉餅 會乾死

開心有呢個post 我係隔離post完全唔敢留言

唔好買laneige嘅底妝產品黎用!我有好多朋友十個用完九個敏感 無誇張
我之前都試過用完toner塊面痕到不得了
所以我都唔會用laneige嘅嘢上面

咁絲打有冇好推介
我本身係睇中佢個種低調水光光澤,唔似其他超令反曬光咁,唔知你明唔明我講乜,我鍾意低調啲
我混合偏乾

mufe for sure!
我都係混乾 買左之後好鐘意好鐘意用佢
符合到絲打想要既光澤感要求 仲有medium coverage
$340 送多一個芯
用完我皮膚無出現大問題:暗粒/敏感
因為唔平 絲打可以試左先!

Muf bb cushion?

矛錯呀絲打

路過 燒著埋我
有咩辦法可以搽完唇膏之後補潤唇膏而唇膏啲色唔會hi落潤唇膏到?

Btw 推介下
除返開$5一枝咋(759kawaiiland都有不過貴一倍有多,去開日本要買一打)

雖然冇咩色簡...

偏深色嘴 唔搽唇膏唔得
搵緊好用又唔貴嘅有色潤唇膏 有冇推介?
試過Dior fresh kiehls bareminerals 各大韓牌
Dior 最好不過貴,bareminerals 都好不過discontinue 左,其他一係唔潤一係冇色一係唔持久

我用開sebamed潤唇膏,四十幾蚊
每次補唇膏都無hi落支潤唇膏度
而且冬天如果嘴唇乾到甩皮,搽完sebamed好快就無事
已經回購左2支

淨係見到寶寶潤唇膏 應該寶寶用得都唔會敏感掛

有大人版架唔好買錯
我都係易敏感,用sebamed既產品從來無中過伏
Canmake新出指甲油
效果勁靚唔易甩

邊度有得買

追post 見到邊度買啦

雖然真係修得好滿意
有無平d既修眉地方介紹

Shu修眉幾錢一次?
絲打有冇介紹邊間ba

但想轉地方修眉,無錢

一定規定要$380
真係唔平喎

Fancl唔錯

Fancl有冇話邊間ba好

防曬fyi HKD260 日本買就HKD180
我會係香港買 貴$80當修眉費用
有無遮瑕膏推介
黑眼圈好勁 又有眼紋

我都係推Kevyn Aucoin The Sensual Skin Enhancer
冬天既話會加一滴油落去溝, 潤潤的

我都有盒nars 用左超過2年 係咪應該買過盒? 用個陣感覺良好 不過個盒溶到勁痴立立

2年換過啦 nars而家轉左包裝物料唔再痴立立了

between胭脂我歐美日韓開架都用過 要long lasting始終係專櫃(我帶妝通常>10hr)
唔知點解開架胭脂係我塊面好快就消失
有冇絲打用肥牛blush?係我面係同開架冇分別 好快就冇哂 想知係我同佢8字唔夾定佢真係咁
終於有人講
我仲以為一直以黎得我咁諗
我都有睇開隔離post
本身淨係勸喻人地唔好用Loreal gp既野
之後直情隻字都不能提
提親都起晒鋼咁真心覺得痴撚線
唔係話唔關心政治
但化個妝洗唔洗搞到咁複雜
成班根本就又虛偽又小圈子
個個係度做keyboard fighter
係連登講到好兇狠 點樣抵制loreal gp乜乜乜
現實中 如果有日loreal gp搞開倉
我肯撚定呢班抵制閪會狗衝去掃貨
但返到黎連登就提都唔會提
扮咩清高je
口講抵制 現實狗衝
On撚鳩
根本最撚假就係呢班女人

好想知班西女人真實係點既人
咁撚on9

最撚on9係
我記得早排樓主入去個個gp講maybelline唇膏俾班抵制閪屌
叫樓主想講loreal gp就出去開post
好啦 而家人地另外開左post 各自討論咪好囉
但班臭閪又入黎搞鳩人又負皮又盛
都唔知為乜
有d絲打仲撚無辜
可能平時冇追開個post
只係咁啱路過入去想分享下問下野
唔小心提左Loreal gp又俾班人屌到化
挑!你估個撚個好似你班抵制閪咁撚得鳩閒成日記住晒每一個Loreal gp旗下品牌咩
呢個post終於可以大方討論
真開心

咪係 個時我路過問下有無人用過armani 同dior 粉底 睇下有無絲打可以講下用後感 即刻比人輪屌 我鬼知armani 係loreal gp 咩 痴線 個list 一堆 叫普通人記住先好問野wor 我之後都唔鬼入去班小圏子痴線閪group

最後我自己去拎sample 試 試完最後買咗Armani
真心好用 我混合性皮膚夏天用bb cushion出油同勁lup 用Armani long lasting 好多
我用個隻係今年先出既:

因為我用shisedo 個隻紫色掃上粉 好襟用 1 bump 夠我成塊面用有突 貴買平用 之前用bb cushion 好快就一盒 要狂買補充裝 同埋上完粉上手真係好爽 唔lup

不過缺點係 佢需要唔要溶妝 但唔知點解d 遮瑕能力會隨住時間減弱 因為我有時會無啦啦生幾粒暗瘡 我通常唔會用遮瑕膏遮 因為唔大粒又唔明顯又怕焗住佢更難好返
咁大約6 個鐘之後d 暗瘡位會現咗d

但overall 都好好用 我用佢同cdp 比較過 我一半面上armani 一半面上cdp咁試咗一個星期, Armani 無cdp 咁保濕 同armani 賣點係matte 無咁光澤感(但matte 同光澤感各有所好 唔係缺點黎) Armani 質感爽過cdp 少少 其他差唔遠 問朋友睇佢地都唔係好睇得出兩者上面既粉別 我就揀咗Armani 黎買

PS. 痴線閪們千期咪買Armani 呀 唔想同你用埋同一樣野

我都有盒nars 用左超過2年 係咪應該買過盒? 用個陣感覺良好 不過個盒溶到勁痴立立

between胭脂我歐美日韓開架都用過 要long lasting始終係專櫃(我帶妝通常>10hr)
有冇絲打用肥牛blush?係我面係同開架冇分別 好快就冇哂 想知係我同佢8字唔夾定佢真係咁

消失的胭脂可以用下sleek
Sephora有得買
易推 質地唔薄但上左面一啲都唔厚 好自然
有無遮瑕膏推介
黑眼圈好勁 又有眼紋

我都係推Kevyn Aucoin The Sensual Skin Enhancer

香港有冇得買?淨係search 到Sephora 有但想試上手
終於有人講
我仲以為一直以黎得我咁諗
我都有睇開隔離post
本身淨係勸喻人地唔好用Loreal gp既野
之後直情隻字都不能提
提親都起晒鋼咁真心覺得痴撚線
唔係話唔關心政治
但化個妝洗唔洗搞到咁複雜
成班根本就又虛偽又小圈子
個個係度做keyboard fighter
係連登講到好兇狠 點樣抵制loreal gp乜乜乜
現實中 如果有日loreal gp搞開倉
我肯撚定呢班抵制閪會狗衝去掃貨
但返到黎連登就提都唔會提
扮咩清高je
口講抵制 現實狗衝
On撚鳩
根本最撚假就係呢班女人

好想知班西女人真實係點既人
咁撚on9

最撚on9係
我記得早排樓主入去個個gp講maybelline唇膏俾班抵制閪屌
叫樓主想講loreal gp就出去開post
好啦 而家人地另外開左post 各自討論咪好囉
但班臭閪又入黎搞鳩人又負皮又盛
都唔知為乜
有d絲打仲撚無辜
可能平時冇追開個post
只係咁啱路過入去想分享下問下野
唔小心提左Loreal gp又俾班人屌到化
挑!你估個撚個好似你班抵制閪咁撚得鳩閒成日記住晒每一個Loreal gp旗下品牌咩
呢個post終於可以大方討論
真開心

咪係 個時我路過問下有無人用過armani 同dior 粉底 睇下有無絲打可以講下用後感 即刻比人輪屌 我鬼知armani 係loreal gp 咩 痴線 個list 一堆 叫普通人記住先好問野wor 我之後都唔鬼入去班小圏子痴線閪group

最後我自己去拎sample 試 試完最後買咗Armani
真心好用 我混合性皮膚夏天用bb cushion出油同勁lup 用Armani long lasting 好多
我用個隻係今年先出既:

因為我用shisedo 個隻紫色掃上粉 好襟用 1 bump 夠我成塊面用有突 貴買平用 之前用bb cushion 好快就一盒 要狂買補充裝 同埋上完粉上手真係好爽 唔lup

不過缺點係 佢需要唔要溶妝 但唔知點解d 遮瑕能力會隨住時間減弱 因為我有時會無啦啦生幾粒暗瘡 我通常唔會用遮瑕膏遮 因為唔大粒又唔明顯又怕焗住佢更難好返
咁大約6 個鐘之後d 暗瘡位會現咗d

但overall 都好好用 我用佢同cdp 比較過 我一半面上armani 一半面上cdp咁試咗一個星期, Armani 無cdp 咁保濕 同armani 賣點係matte 無咁光澤感(但matte 同光澤感各有所好 唔係缺點黎) Armani 質感爽過cdp 少少 其他差唔遠 問朋友睇佢地都唔係好睇得出兩者上面既粉別 我就揀咗Armani 黎買

PS. 痴線閪們千期咪買Armani 呀 唔想同你用埋同一樣野

好想入去喪講L'Oréal group既產品呀
我有我講佢地有佢地屌
有無遮瑕膏推介
黑眼圈好勁 又有眼紋

香港有冇得買?淨係search 到Sephora 有但想試上手

joyce beauty好似有
有冇人有用開礦物粉,用左真係返唔到轉頭
我依家用緊tarts Amazonian clay嗰款
又唔傷皮膚,妝感自然得黎coverage都去到medium to high,出油都唔會一撻撻
不過tarte要代購好麻煩,但係我又差不多用哂盒粉,所以想買only minerals(香港cosme go有)或者Bareminerals,有冇人有用過可以些牙下呢?

另一樣都係底妝,我有用過media cream foundation,又抵又好用,shieseido synchro skin都ok。不過又係用到咁上下想試新野。我想知Estee Lauder double wear,Ysl all hour,Barepro,邊樣好用啲呢,或者有其他options呢~

消失的胭脂可以用下sleek
Sephora有得買
易推 質地唔薄但上左面一啲都唔厚 好自然

講起sleek我幾年前買過盒e/s palette 化sunset妝好正
收埋左好耐估唔到今年興返sunset又拎返出黎用
佢d blush我有睇過但d色唔燒
有冇人有用開礦物粉,用左真係返唔到轉頭
我依家用緊tarts Amazonian clay嗰款
又唔傷皮膚,妝感自然得黎coverage都去到medium to high,出油都唔會一撻撻
不過tarte要代購好麻煩,但係我又差不多用哂盒粉,所以想買only minerals(香港cosme go有)或者Bareminerals,有冇人有用過可以些牙下呢?

另一樣都係底妝,我有用過media cream foundation,又抵又好用,shieseido synchro skin都ok。不過又係用到咁上下想試新野。我想知Estee Lauder double wear,Ysl all hour,Barepro,邊樣好用啲呢,或者有其他options呢~

用過Alima pure同only minerals
夏天用幾好
前者就matte d,後者就光澤感d(但我唔係用閃果隻)
之前用om返工成日比人話皮膚靚

Btw 推介下

雖然冇咩色簡...

天然唇膏可以試下bursbee呢隻
又潤又顯色 都算多色揀
有隻豆沙mlbb色勁靚
其實我好中意楊絲既分享
之前sweet sweet,Dior 620都有買
仲有skinfood唔用韓牌都燒著左
希望楊絲分享多d啦

另外由舊登一路大戰格離post既花生我都好中意
多謝你俾左咁多花生我食
我有時都覺得你屌得好岩
成撚日話呢樣唔講得又怕離題咁好撚煩
離題離題真係中學雞考dse作文咩

利申:唔用L'Oréal group products
人地講會睇 自己有判斷力唔用就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞