不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
想問護膚品
皮膚好黃,成個農民咁
T字位好快出油
想問有冇護膚品可以提亮膚色,去暗黃
利申:用緊clingue三部曲,但冇乜改善

食療法:黃酒、西蘭花、白菜、蘋果、山楂茶、菜花、萵苣和冬瓜等等都很適合皮膚暗黃的人。黃酒很適合在寒冷天氣飲用,不過要適量;而山楂茶有降血壓、將膽固醇等功效。

多喝水:咖啡、茶等使得黑色素沉澱,導致膚色暗黃。經常喝水促進黑色素排出,還有維持身體水循環的功效,使得肌膚面部紅潤有光澤。純牛奶,酸奶,果汁,養成習慣,每天一杯;多吃蘋果,梨,香蕉等水果,補充維生素。過段時間,你就會發現,皮膚變得光鮮明亮。

絲打皮膚黃如果遺傳你就要去搵醫美
但如果係後天你健康生活+運動已經夠
睇下中醫調理下

如果以上做齊都黃唯有睇下其他絲打有無好推介

推介專櫃得唔得 用緊decorte美白覺得去黃整體提亮好正
粉底白咗兩度 由MUF Y245轉返Y225
不過佢去斑係唔得嘅
同埋佢保濕唔錯 質地幾水 用完塊面滑滑
手頭上第二枝就用完會繼續入貨

是咪銀色個支? 會唔會爆粒粒?
果邊個post開頭有追 慢慢發現佢地講黎講去都係3幅屁 d野淨係佢地少眾一齊用一齊圍爐 就冇興趣再睇了

btw 再請教 粉餅有d用掃上有d用粉pok 其實有咩分別?我係乾面油t字位

掃 薄啲
撲 厚啲 但遮瑕高啲
用開掃上 多印用撲

推介專櫃得唔得 用緊decorte美白覺得去黃整體提亮好正
粉底白咗兩度 由MUF Y245轉返Y225
不過佢去斑係唔得嘅
同埋佢保濕唔錯 質地幾水 用完塊面滑滑
手頭上第二枝就用完會繼續入貨

是咪銀色個支? 會唔會爆粒粒?

係呀 由黑色舊版開始用都無爆過粒粒
講起粉底,而家用緊mufe waterblend
好係好在佢真係好薄,同埋keep 得幾耐
壞處係佢真係咩都遮唔到
有無其他粉底好介紹,coverage 高小小又岩乾肌嘅?

見無人應自推多次先

Water blend用左一次之後賣左
我係乾到出油 用緊mac 我覺得幾long lasting 上次出左街6/7個鐘都無乜事
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

我用skinfood白提 excel foundation都係向要遮嘅位build多少少
岩乾肌嘅多數coverage都
想問有無lip同eye primer推介
喺外國啲化妝品抵好多
有冇人有用開礦物粉,用左真係返唔到轉頭
我依家用緊tarts Amazonian clay嗰款
又唔傷皮膚,妝感自然得黎coverage都去到medium to high,出油都唔會一撻撻
不過tarte要代購好麻煩,但係我又差不多用哂盒粉,所以想買only minerals(香港cosme go有)或者Bareminerals,有冇人有用過可以些牙下呢?

另一樣都係底妝,我有用過media cream foundation,又抵又好用,shieseido synchro skin都ok。不過又係用到咁上下想試新野。我想知Estee Lauder double wear,Ysl all hour,Barepro,邊樣好用啲呢,或者有其他options呢~

Tarte底妝我中左次終極伏
唔敢再買佢底妝products
Media個cream我有興趣
但見佢好傑咁同試用成日比人撩到勁樣衰一直無買

我有用過bare minerals既 blemish remedy 同bare pro
Blemish remedy係我唯一用到冇剩既粉底
又好用又唔驚傷皮膚 但應該只啱混合/油肌用

之後本身想回購 去到counter 又見到個陣新出既bare pro都幾吸引
ba就話其實blemish remedy係for暗瘡肌所以有水楊酸成份 話我唔係多暗瘡成日用會唔好
結果我就買左bare pro

但中左伏囉 bare pro唔知點解上親粉都一撻撻
我成日上完衰左又抹走再上過 次次都搞勁耐
仲要我係勁大汗 個鼻一出汗bare pro係勁斑駁
甩到好似一個個毛孔突晒出嚟咁 仲衰過唔化
依家打左入冷宮 嬲到我
明明好多youtuber大讚架嘛
果邊個post開頭有追 慢慢發現佢地講黎講去都係3幅屁 d野淨係佢地少眾一齊用一齊圍爐 就冇興趣再睇了

btw 再請教 粉餅有d用掃上有d用粉pok 其實有咩分別?我係乾面油t字位

掃 薄啲
撲 厚啲 但遮瑕高啲
用開掃上 多印用撲

撲令我心理潔癖出現
掃我覺得上得好快

然後唔比人話佢地用嘅好悶
我之後都深潛十萬尺
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

我用緊chantecaille,好薄質地似搽cream
有無遮瑕膏推介
黑眼圈好勁 又有眼紋

我都係推Kevyn Aucoin The Sensual Skin Enhancer
冬天既話會加一滴油落去溝, 潤潤的

我最近買左 但係上左眼覺得白左一撻 唔知係咪BA揀錯色 最後都係用返nars

白左應該係錯色
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

唔記得講我都係乾皮的
想問吓各位絲有無啡色眼線筆推介
睇過好多唔係上眼深色到似黑色就係有閃
我應該唔係油眼 係水眼
唔該晒

ps 一入post未睇user name就認得楊絲粒墨

啡色上眼勁多都似黑色
我都坐等被推

我用bbia幾好 叫last auto gel eyeliner
隻啡唔深色 又唔易甩
之前用過啲人大讚既hana同solone 眼線膠筆
次次都甩到眼肚一點點黑色勁核突

利申 大油眼+成日流眼水
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

我用skinfood白提 excel foundation都係向要遮嘅位build多少少
岩乾肌嘅多數coverage都

excel fdt好好用呀
不過我買錯色

掃 薄啲
撲 厚啲 但遮瑕高啲
用開掃上 多印用撲

撲令我心理潔癖出現
掃我覺得上得好快

我之後都深潛十萬尺

撲正反面各用1次就洗
掃用3-4次先洗,平時用完會噴清潔噴霧心理感覺乾淨啲
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

唔記得講我都係乾皮的

future skin? coverage唔係都係低架咩
想試
其實隔離post唔俾講loreal gp我冇意見
不過我唔鐘意小圈子同埋佢地講既產品好悶
呢個post推得咁快+隔離post冇人
咁大家應該都知道隔離post風氣係有問題啦

掃 薄啲
撲 厚啲 但遮瑕高啲
用開掃上 多印用撲

撲令我心理潔癖出現
掃我覺得上得好快

我之後都深潛十萬尺

但掃會唔會冇咁貼?硬係覺得用撲有壓落去果下會貼d 我淨係用黎補出油既t字位 皮膚ok冇粒粒只係鼻有d黑頭 有冇話用撲定掃好d?
壞處係佢真係咩都遮唔到

見無人應自推多次先

唔記得講我都係乾皮的

future skin? coverage唔係都係低架咩
想試

係呀future skin,coverage唔高但勝在非常自然 絲打多唔多野要遮?

掃 薄啲
撲 厚啲 但遮瑕高啲
用開掃上 多印用撲

撲令我心理潔癖出現
掃我覺得上得好快

我之後都深潛十萬尺

但掃會唔會冇咁貼?硬係覺得用撲有壓落去果下會貼d 我淨係用黎補出油既t字位 皮膚ok冇粒粒只係鼻有d黑頭 有冇話用撲定掃好d?

講緊粉餅?
我自己覺得用掃上會貼d同薄d

掃 薄啲
撲 厚啲 但遮瑕高啲
用開掃上 多印用撲

撲令我心理潔癖出現
掃我覺得上得好快

我之後都深潛十萬尺

撲正反面各用1次就洗
掃用3-4次先洗,平時用完會噴清潔噴霧心理感覺乾淨啲

絲打你好乾淨 我唔係日日化妝 佢日都唔記得洗d用具 應該幾個月先洗一次

依2樣香港邊到有得買?
搵咗sasa卓悅萬寧屈臣氏都冇嘅
台灣反而好易搵依個牌子

掃 薄啲
撲 厚啲 但遮瑕高啲
用開掃上 多印用撲

撲令我心理潔癖出現
掃我覺得上得好快

我之後都深潛十萬尺

講緊粉餅?
我自己覺得用掃上會貼d同薄d

粉餅同碎粉其實有咩分別呢?我貪平求其買左loreal一隻普通掃上粉餅 覺得d粉好粗粒
想問下絲打們平時有冇岀去做針清 定自己屋企做
有冇咩好介紹
我完全唔識自己針清

依2樣香港邊到有得買?
搵咗sasa卓悅萬寧屈臣氏都冇嘅
台灣反而好易搵依個牌子

全面撤出左香港喇 一係上網買一係去日本先有嚕
我用佢地隻落妝 係最好用既落妝呀
今年中秋同各絲打瘋狂討論
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞