不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
終於追完post

我應該係敏感肌
我係眼既四周好痕 痕就r佢 越r越紅 搞到依家眼紋好勁
試過轉護膚品 physiogel都好似唔岩我用 搽完都仲係有d痕 心思思諗緊買唔買the ordinary, 想塊面保濕

然後平時返工又化妝 喊出黎。皮膚差又要化妝焗住啲皮膚

base: 台版sofina保濕
用過控油base對我黎講有d乾

底妝: etude house any cushion cream filter
問sales邊隻bb cushion有保濕作用 佢介紹依隻
自己都覺買完on9左 因為拍係塊面好笠 可能冬天會岩用

眉:etude house $30內
平靚正 見前面啲絲都有介紹過
我已經用左3支 筆頭軟身易畫 鍾意佢扁頭設計 而且眉掃唔硬又易擦 但持久性應該因人而異 起碼眉尾無甩到 我覺得接受到。

眼線:maybelline啡色眼線液
已經用左好多支 應該5支都有
有次喪喊都無溶妝
平時化都無溶落下眼皮到
亦都好鍾意佢筆頭夠尖細 畫線條夠利落
見前面都有眼線推介 希望依支用完下次轉其他eyeliner用 始終都差唔多成$100
但有朋友用係會dd溶 所以化妝品都係人夾人

皮膚敏感既絲打
一齊分享下護膚品

我覺得皮膚唔好最好用粉餅,唔好用粉底液同氣墊,之前睇人講解話液體化學成分會比較多,會比較傷皮膚,所以我都轉左用粉餅,冬天就用雪花秀氣墊。我上年冬天開始用,夏天黎就冇用,但係仲有好多剩,諗緊今年冬天換唔換個芯好

maybelline啡色眼線液我都有用,但係我喪喊會甩曬 ,我sasa特價買40蚊左右咋。我都用慣左啡色,覺得黑色冇咁好睇,但係屋企仲有2枝
有三十幾枝香水 十幾枝粉底 幾廿枝唇膏 嘅變態女人留名
maquillage粉餅幾好用 又滑 上面好靚
不過會唔算持久
大油田 得estee lauder double wear 唔甩
不過d色唔岩亞洲人

Maquillage 粉餅係我用過最滿意嘅

我好鍾意maquillage支base

Mq base係好好用 潤身嗰支好正 個妝好貼
我平貴都會買 不過已經買少咗好多
上兩星期喺three買咗一支眼線筆一支遮瑕膏埋單都$600

以前買好多化妝品 依家真係斬左手指
真係有需要先買

X2斬咗手指
但係見到屋企啲化妝品真係多到講唔出有需要

X3 見到人鐵皮好爽咁

底見えコスメ
有無絲打可以貼吓鐵片君

我盒muf粉開始見到鐵皮 超開心

粉比較上易啲見鐵片君,最開心係又可以大條道理再買

我本身用開保濕精華 但keep住出暗粒
做facial個姐姐就話我係太乾
我就諗住試下轉用油 咁啱有枝bio oil喺手

點知用完真係好返晒
仲要啲唧暗粒既印都退得好快
依家keep住當精華用

我用緊minon moist gel pack再加the ordinary b5
暫時都仲頂得住
遲下再乾燥啲應該要用番雪花秀

我之前見the ordinary咁平諗住應該係伏
點知勁多人讚

佢啲野其實唔錯架 可惜熱門產品成日都無貨

我有用the ordinary既vit a同b3
B3用完之後出入冷氣房既話會有d乾同甩皮(但明明我t字位勁油) 同埋如果個排皮膚敏感少少既話會拿拿地
Vit a就用完之後皮膚穩定左

我有買過bio oil
佢有vit e所以個時試下用黎去印
點知對我黎講太油 所以爆晒瘡唔多啱我用

其實我會問幸福肌同ezskin係因為我本身用緊幸福肌
係幾好用但佢對銀包唔係咁友好
但又怕重新試新野既話會有唔適應/唔啱用既情況出現
難得搞返好塊面少少唔想佢又爛過

我發現我自己既話 做好深層清潔同得閒補下濕就會唔爛面
依家用緊dmc黑凍膜 大概隔幾日用一次
得閒用下bb頭mask
皮膚滑左少少

好明你心情 我之前都經歷左好長時間既爛面
真係唔想再試

Between dmc黑凍膜我都有用
浮黑頭粉刺真係好掂

試過重度爛面爛到出水搞左大半年先好番 我而家一轉季有少少面痕就會驚到訓唔到覺

我都係好易就爛面
通常係眉骨 鼻翼呢啲位會紅同甩皮 有少少痕(結果好痕 R就會出水
明明我t zone都算油 發現清潔好啲 做好啲補濕就ok 唔會爛面
但轉季都係好驚
我平貴都會買 不過已經買少咗好多
上兩星期喺three買咗一支眼線筆一支遮瑕膏埋單都$600

以前買好多化妝品 依家真係斬左手指
真係有需要先買

X2斬咗手指
但係見到屋企啲化妝品真係多到講唔出有需要

X3 見到人鐵皮好爽咁

底見えコスメ
有無絲打可以貼吓鐵片君

我盒muf粉開始見到鐵皮 超開心

粉比較上易啲見鐵片君,最開心係又可以大條道理再買

不過用完應該都係會買返呢盒粉
我用maquillage個base+muf wb+muf粉 出少好多油 勁開心

眼鏡妝好難化啊~
又要有精神搽得太長mascara又會頂住鏡片
搽左眼影戴眼鏡又好似好怪

我眼妝化得唔叻
好多時都係畫完眼線搽下單色就算
我都想改善下

Sis可以試吓粉紅眼妝 好靚㗎
下睫毛用桃紅mascara 好靚

睫毛都桃紅?返工喎

Sor 係平時出街
Canmake之前好hit唔盒桃紅眼影盤勁好用 大推

會唔會好cute?
試下先

我個人嚟講都幾鍾意

呢張係上眼皮用啡色 下眼用粉紅框2/3 再用粉紅睫毛膏搽下眼
不過用電話影真係勁難影

呢個係用粉紅眼影+黑色睫毛膏
不過都唔係影得好清楚

我覺得粉紅眼影襯黑色頭髮唔好睇
我嗰陣係灰綠色頭髮所以(自己覺得)幾襯
淺啡頭髮都襯㗎

同好
我都好鍾意化粉紅色眼妝
仲有眼底胭脂

我用緊minon moist gel pack再加the ordinary b5
暫時都仲頂得住

點知勁多人讚

B3用完之後出入冷氣房既話會有d乾同甩皮(但明明我t字位勁油) 同埋如果個排皮膚敏感少少既話會拿拿地

我有買過bio oil

得閒用下bb頭mask
皮膚滑左少少

真係唔想再試

浮黑頭粉刺真係好掂

試過重度爛面爛到出水搞左大半年先好番 我而家一轉季有少少面痕就會驚到訓唔到覺

我都係好易就爛面
通常係眉骨 鼻翼呢啲位會紅同甩皮 有少少痕(結果好痕 R就會出水
明明我t zone都算油 發現清潔好啲 做好啲補濕就ok 唔會爛面
但轉季都係好驚

我係超乾性敏感肌 呢幾年皮膚好轉左好多 可以同大家分享下
我試過爛面 好似濕疹 又痕又紅 揸咩落去個啲位 都會好痛
我個時就係用kiehls保濕個隻cream 加biotherm精華素
之後再用左biotherm 個隻肌底液 紅色個啲位 就已經冇哂
所以我覺得要做好保濕
依家我都轉左用啲天然啲既護膚品 冇咁容易敏感
我都試左好多保濕產品 有興趣我可以再分享

有冇人試過用fancl卸妝油 我用完成塊面好似比蚊咬甘 又紅又腫

暫時都仲頂得住

點知勁多人讚

我有買過bio oil

得閒用下bb頭mask
皮膚滑左少少

真係唔想再試

浮黑頭粉刺真係好掂

我都係好易就爛面
但轉季都係好驚

所以我而家明白到一個道理 就係做好補濕減少爛面機會
同埋唔好用啲有香精既野
仲有就係唔好當自己塊面係實驗品亂試新野
楊媽
唔認得你個人都認得你個咀
下次一開post 貼個咀我就認得你
見到大家share胭脂都係偏粉紅色
如果鍾意好橙既色同啞光有乜推介?

同問塗眼影有無咩特別技巧?我一上眼影就比人話眼腫
lm 正皮
終於都有人講佢地圍爐d野
佢地d post基本上唔登入都睇唔到
全部都加撚曬密 連一個 colourpop ig post都加密
屌 我自己唔識上網睇
洗唔洗咁自私圍爐講
講親唇膏成撚日推邦女石玫 每個新post差唔多成日見到
d上咀swatches 仲要柒撚到 個個偷偷留下負皮
佢地根撚本就排鳩斥人 唔岩聽既就負評屌人唔睇懶人包
仲要專登入黎講自己唔買L’Oréal gp d野有幾撚偉大
洗唔洗咁入黎示威啊
唔中意就咪入黎睇啦

邦女石玫真係
到底佢地明唔明唔係乜人都岩用呢啲色
問親唇膏都係咁講邦女石玫做乜鳩 乜全世界得呢兩枝唇膏咋咩

係佢地世界就係得依2枝唇膏
想問樓上用過FANCL MCO 嘅絲係咩膚質
用完有無生多左暗粒?
想換呢個又驚卸妝油會出事

我混合肌冇事
但油肌就最好唔好用卸妝油啦
想問樓上用過FANCL MCO 嘅絲係咩膚質
用完有無生多左暗粒?
想換呢個又驚卸妝油會出事

我混合肌冇事
但油肌就最好唔好用卸妝油啦

你走韓定歐美
Thanks不過其他部位肉酸

歐美呀
我kawaii應該出街俾人追打

哦哦 係咪勾勒得好明顯嘅眉型同粗眼線嗰種?
其實想kawaii嘅話髮型同衫執執得啦
我睇popteen長大

我又未去到咁極端
但個人唔會係kawaii

我諗到了,輕甜美囉
可以著返你平時啲衫
眉形唔駛太銳利
再用啡+粉紅眼影
下眼臉用粉紅眼影再突出吓
就唔會有你憂慮嗰種過份可愛

我去街試下先
謝謝你馬王絲打

點解你會知道咁醒嘅
試咗記得上嚟報告

因為我聽屋企人講過
好呀
有無人買咗Givenchy嗰支黑色唇膏嚟溝色
單用似梅子色
溝色嘅話會更鮮豔

買左
但好少用 如果佢再潤啲就好

買!買!買!真心靚 啲色
痴線係點搭都靚 開心使用中

今個月要食麵包
絲打你點搭?
我無記錯d色都幾深下

我係咁意用中間個三格試住先都好靚
左一大範圍打底用,中間1/2眼褶位,右一眼尾加深
對眼即刻 但真係深色 要襯紅唇
唔慣重手既絲 可以用前面嗰幾隻/輕力啲

好靚呀呢個 駛唔駛五百幾蚊
嚟緊etude house好似都會出類似嘅眼影盤,見到pony用我都心思思

香港專櫃好似$500,但我上sf搶$350
我知你講邊盒 紅色嗰盒 乜乜紅酒
我有一盒橙色 依條line 真係出得幾好
超顯色微閃又唔點飛粉 最重要d色襯得好靚
性價比極高!

好靚
Etude呢條line一盒差唔多$300好似係
唔知係唔係我份人狗 etude house眼影要$300買唔落手
但你話超顯色又唔點飛粉真係心動
香港啲水貨鋪唔知有無

$250呀,真係幾貴下,有買上一代櫻花粉紅色個盒韓國買$150,價錢差勁遠

宜家香港都有曬?

點知勁多人讚

我有買過bio oil

得閒用下bb頭mask
皮膚滑左少少

真係唔想再試

浮黑頭粉刺真係好掂

我都係好易就爛面
但轉季都係好驚

我係超乾性敏感肌 呢幾年皮膚好轉左好多 可以同大家分享下
我試過爛面 好似濕疹 又痕又紅 揸咩落去個啲位 都會好痛
我個時就係用kiehls保濕個隻cream 加biotherm精華素
之後再用左biotherm 個隻肌底液 紅色個啲位 就已經冇哂
所以我覺得要做好保濕
依家我都轉左用啲天然啲既護膚品 冇咁容易敏感
我都試左好多保濕產品 有興趣我可以再分享

有冇人試過用fancl卸妝油 我用完成塊面好似比蚊咬甘 又紅又腫

Biotherm 個隻好用?
好耐之前我買過隻cream覺得酒精味幾重
有無人買咗Givenchy嗰支黑色唇膏嚟溝色
單用似梅子色
溝色嘅話會更鮮豔

買左
但好少用 如果佢再潤啲就好

我都想買
但絲打你話唔夠潤我要諗諗
想買 cushion呀 之前用Chanel個gel touch
我覺得都ok 夠薄夠潤 (我係乾肌 冇乜瑕疵個d)
但貴到仆街 又冇refill

想要d薄d 水潤d 最好有少少光澤
有冇絲打有好介紹

今個月要食麵包
絲打你點搭?
我無記錯d色都幾深下

嚟緊etude house好似都會出類似嘅眼影盤,見到pony用我都心思思

性價比極高!

好靚
唔知係唔係我份人狗 etude house眼影要$300買唔落手
香港啲水貨鋪唔知有無

$250呀,真係幾貴下,有買上一代櫻花粉紅色個盒韓國買$150,價錢差勁遠

宜家香港都有曬?

我上左gmarket買etude house個盒酒紅色
好平呀 折左100左右炸
認真求救

想買NARS一支粉底 但我驚唔岩我用

係咪可以踩入去叫BA比SAMPLE 我架?

學生樣驚啲姐姐唔做我生意呀

我覺得未必會比sample
不如叫佢幫你上面 你再出街行一日睇吓點

唔好去旺區可能會俾

屯門vcity平時好似無咩人 好唔鍾意試上面呀
明明台灣啲人都好興拎試用返去睇下

超多大陸人
我入去係冇人serve 我架
雖然我都知我個樣港燦

性價比極高!

好靚
香港啲水貨鋪唔知有無

宜家香港都有曬?

我上左gmarket買etude house個盒酒紅色
好平呀 折左100左右炸

我都記得盒橙色買左百零左右

我有nars orgasm 但未用
好閃下

我油眼用mascara 好易溶

我成日個胭脂都好重手有無方法可以避免絲打?

謝謝

快啲用啦,佢啲金粉勁靚呀
油眼聽講rmk唔溶
不過都成三舊水一支
胭脂重手就喺紙巾上印吓再上面~

唔會太閃太over咩?
聽日試先
Thank you 絲打

我覺得唔會呀
我個盒都買咗有七年
但都好似未用過咁
想買過盒新嘅 擺太耐唔係咁好

七年都仲用?
你好少用?

買嗰陣成日用,但因為用量好少所以仲係無少過,近呢幾年無乜掂過,擺太耐唔敢用又唔捨得扔,所以諗住買過新嘅
而家用緊蒲公英蜜粉

絲打你買過塊新既應該會發現舊既已經唔同色⋯⋯
之前我有塊nars用左3年 突然有日覺得太耐唔可以再用就買塊新既
一拼埋就發現舊既原來變深左 唔係有塊新的真係完全唔覺

我都有盒nars 用左超過2年 係咪應該買過盒? 用個陣感覺良好 不過個盒溶到勁痴立立
琴晚試左the ordinary枝果酸上面
好乸乸 不過做完個下真係白左勁多
琴日test嘅就係呢款apieu soo boo ji foundation
向韓妝開架粉底入面算中高價,$8x

包裝個感覺勁重同係磨砂玻璃咁

成份有仙人掌精華 同橄欖油

鄉下出黎第一次聽仙人掌精華
即刻要google下:
具舒緩、抗敏及鎮靜肌膚功效,能減低肌膚因受刺激而出現的痕癢、紅腫、乾燥、脫水等過敏反應,同時幫助肌膚注入水份,達到明顯保濕效果。

總之就好似好勁咁

我係乾肌+鼻頭會出油

呢個係岩岩出門口影的,要去扮工鳥
一上粉拖開基本即乾,我用掃超音速咁上
基本岩岩上都係好完美架啦,coverage中度遮到我八成老人斑

Lunchtime check in
鼻補左啲粉,少少出油,平時如果呢個時間我用其他滋潤濕粉個鼻已經產出大量人油

下晝五點再check in,無補粉+之前噴左fix plus個鼻皮已收,但補完粉又係一尾活龍
而家應該見到我條法令紋出左黎,因為其實呢個粉底係for混油以上油田未滿
所以我混乾會
佢無變暗係燈光問題

十點幾十一點返到屋企補下粉
又好似好perfect
呢個stage已經變左糖霜奶油咁質地
因為好L熱
呢個階段熱到我塊面都油油地所以無左啲紋

總結: 呢個粉我on and off用左兩三個月
我覺得你係偏油混油嘅話用係perfect
但超油佢未必頂得住(我估
乾同混乾佢會出紋,唔太建議
呢個系列有三枝

佢叫乜都中中廷廷for medium oily/little dry little oily嘅村民
而效果我都覺得係做到嘅
但dry一定唔會鍾意呢枝
包裝堅有質感

仙人掌乜乜乜咁我又無乜feel
唔覺得自己用完似隻仙人掌或者好有feel
呢part就忘記它吧。。。

價錢美麗度:
外協指數:
適用村民膚質: medium oily, combination, 唔勁油勁乾
Lasting power: (向我度, 我係combination dry)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞