不規則分享 | 化妝品+護膚

1001 回覆
360 Like 321 Dislike
想問護膚品
皮膚好黃,成個農民咁
T字位好快出油
想問有冇護膚品可以提亮膚色,去暗黃
利申:用緊clingue三部曲,但冇乜改善
琴日test嘅就係呢款apieu soo boo ji foundation
向韓妝開架粉底入面算中高價,$8x

包裝個感覺勁重同係磨砂玻璃咁

成份有仙人掌精華 同橄欖油

鄉下出黎第一次聽仙人掌精華
即刻要google下:
具舒緩、抗敏及鎮靜肌膚功效,能減低肌膚因受刺激而出現的痕癢、紅腫、乾燥、脫水等過敏反應,同時幫助肌膚注入水份,達到明顯保濕效果。

總之就好似好勁咁

我係乾肌+鼻頭會出油

呢個係岩岩出門口影的,要去扮工鳥
一上粉拖開基本即乾,我用掃超音速咁上
基本岩岩上都係好完美架啦,coverage中度遮到我八成老人斑

Lunchtime check in
鼻補左啲粉,少少出油,平時如果呢個時間我用其他滋潤濕粉個鼻已經產出大量人油

下晝五點再check in,無補粉+之前噴左fix plus個鼻皮已收,但補完粉又係一尾活龍
而家應該見到我條法令紋出左黎,因為其實呢個粉底係for混油以上油田未滿
所以我混乾會
佢無變暗係燈光問題

十點幾十一點返到屋企補下粉
又好似好perfect
呢個stage已經變左糖霜奶油咁質地
因為好L熱
呢個階段熱到我塊面都油油地所以無左啲紋

總結: 呢個粉我on and off用左兩三個月
我覺得你係偏油混油嘅話用係perfect
但超油佢未必頂得住(我估
乾同混乾佢會出紋,唔太建議
呢個系列有三枝

佢叫乜都中中廷廷for medium oily/little dry little oily嘅村民
而效果我都覺得係做到嘅
但dry一定唔會鍾意呢枝
包裝堅有質感

仙人掌乜乜乜咁我又無乜feel
唔覺得自己用完似隻仙人掌或者好有feel
呢part就忘記它吧。。。

價錢美麗度:
外協指數:
適用村民膚質: medium oily, combination, 唔勁油勁乾
Lasting power: (向我度, 我係combination dry)

終於有post可以講吓平牌啦

剛好呢三枝我都有買,好簡單分享吓(混乾,算白,有斑有印)

Triple wear 買咗02色,上面貼合膚色,佢算係正常厚薄,都遮到眼圈呀瑕疵呀之類,冇用碎粉定妝出完街返嚟會有浮粉,鼻翼都有甩妝

Nude 就買咗21號色,上面有少少過白,但妝感比triple wear自然同靚,佢偏水薄但遮瑕度都ok,同樣冇用碎粉定妝下出完街都係有浮粉同少少脫妝嘅,但可接受程度係比triple wear高嘅

Soo boo ji 都係買了21色,但試上手明顯係比nude嘅21色黃同厚,好快乾所以感覺好顯手紋,所以仲未試上面

Trple wear佢講到咁乾我唔敢買
Nude有興趣 保濕如何

Soo booji係超速乾 偏乾乾肌全部唔岩 油性偏油應該會愛,但超油嘅真係好難講

Triple wear夏天用ok,冬天應該會太乾
眼底有萬年深眼紋,用nude冇咁卡粉,同埋全日面唔會現乾紋之類(當然唔夠RMK粉底可比,但佢遮瑕度高過RMK),以呢個價錢嚟講我好滿意
公道講句 之前楊絲喺嗰邊提loreal group真係唔岩既
因為topic寫明唔好提
不過認同嗰邊真係有啲小圈子 不停ct唇膏真係好悶囉

但我唔明點解你開新post講 佢地都要衝入黎鬧
我自己對佢地啲產品都無咩興趣
不過我唔會阻止人買/分享
買化妝品係個人選擇
無必要不禮貌對待其他絲打

我睇法only 正常討論
因為我唔想守佢地規則
佢地憑乜有power over anyone去訂規則
唔遵守就要比佢地小

係悶到 追都懶,都係嗰兩味

紅字佢地本性
原形畢露
所以我一定唔會聽呢啲人枝笛

Any肥
討論得開心就得
其實我好中意楊絲既分享
之前sweet sweet,Dior 620都有買
仲有skinfood唔用韓牌都燒著左
希望楊絲分享多d啦

另外由舊登一路大戰格離post既花生我都好中意
多謝你俾左咁多花生我食
我有時都覺得你屌得好岩
成撚日話呢樣唔講得又怕離題咁好撚煩
離題離題真係中學雞考dse作文咩

利申:唔用L'Oréal group products
人地講會睇 自己有判斷力唔用就可以

多謝絲打咁實扑
佢地咩都有守則

屌我放學放工想輕鬆下傾下化妝同其他嘢都要驚呢樣聽你嗰樣
郁啲又想剝奪我香港人身分
個post自己玩飽佢

其實用唔用真係個人決擇
精神病咁追住人黎屌人唔比講唔比用

好有民主精神

簡直有抗爭成功咁爽
終於可以正常討論啦

終於無人入佢地post問loreal
佢地可以無阻礙日loop夜loop
大家開心 SUPER
唔想同化妝post啲傻西同流合污
自己share更開心

Maybelline五角唇膏
完全無廣告無promo
向佢櫃玩玩下嗰陣發現
網上圖
佢出得四隻色希望之後會出多啲
我入左紅酒派對#10同蜜桃冰砂#8

呢個係10號嘅swatch
見唔見到啲綠色嘅閃閃

上嘴完全係流星效果

八號上嘴

嗰種高級嘅流閃水光感竟然一百蚊有找就買到
又夠潤,long lasting,佢浸密瓜味更加係
呢個系列令我對maybelline完全改觀
希望之後佢會加碼出多啲色

你個嘴型好靚羨慕

絲打有冇脫唇毛
想問護膚品
皮膚好黃,成個農民咁
T字位好快出油

食療法:黃酒、西蘭花、白菜、蘋果、山楂茶、菜花、萵苣和冬瓜等等都很適合皮膚暗黃的人。黃酒很適合在寒冷天氣飲用,不過要適量;而山楂茶有降血壓、將膽固醇等功效。

多喝水:咖啡、茶等使得黑色素沉澱,導致膚色暗黃。經常喝水促進黑色素排出,還有維持身體水循環的功效,使得肌膚面部紅潤有光澤。純牛奶,酸奶,果汁,養成習慣,每天一杯;多吃蘋果,梨,香蕉等水果,補充維生素。過段時間,你就會發現,皮膚變得光鮮明亮。

絲打皮膚黃如果遺傳你就要去搵醫美
但如果係後天你健康生活+運動已經夠
睇下中醫調理下

如果以上做齊都黃唯有睇下其他絲打有無好推介
仲有隔離post話唔提loreal咩咩咩
我記得有人爆過某"顏色"絲私下有買loreal gp既野

大家姐
依頭上黎就屌人買loreal gp
嗰頭自己就買lancome支matte shaker
真係佢玩哂啦

大家姐
真係佢玩哂啦

好想知邊個係藍綠 get不到
其實我好中意楊絲既分享
希望楊絲分享多d啦

多謝你俾左咁多花生我食
我有時都覺得你屌得好岩

多謝絲打咁實扑
佢地咩都有守則

個post自己玩飽佢

其實用唔用真係個人決擇

好有民主精神

哇!好耐冇追化妝post 咁多花生食
自從有位一齊夾sf絲私下買loreal gp俾人post上嚟講
就覺得個邊有某部份絲太偏激(我相信大部份唔買loreal gp絲都係理性嘅 )
個位絲都冇share係sf買咗loreal gp嘢,又遵守你個post規則冇講,私底下買咩你都要控制埋簡直痴!撚!線!
楊絲講得啱,用咩product完全係個人選擇
冇絕對啱定錯

利申:唔用loreal gp 但唔會迫人唔準用唔準提
唔想同化妝post啲傻西同流合污
自己share更開心

Maybelline五角唇膏
完全無廣告無promo
向佢櫃玩玩下嗰陣發現
網上圖
佢出得四隻色希望之後會出多啲
我入左紅酒派對#10同蜜桃冰砂#8

呢個係10號嘅swatch
見唔見到啲綠色嘅閃閃

上嘴完全係流星效果

八號上嘴

嗰種高級嘅流閃水光感竟然一百蚊有找就買到
又夠潤,long lasting,佢浸密瓜味更加係
呢個系列令我對maybelline完全改觀
希望之後佢會加碼出多啲色

你個嘴型好靚羨慕

絲打有冇脫唇毛

我見有毛會用剃刀刮一下
我唔想剃走我面其他白色毛毛 佢地好好j

大家姐
真係佢玩哂啦

呢下我完全唔知
但佢地最興就包庇自己人
同言行不一佛口西心

但我鐘意右邊多d 我都有 未見底不過 我會努力

Lunasol嘅啡始終都係世界第一

有無咩牌可以挑戰到佢

質素就好多都可以同lunasol有得拼
但靚色lunasol應該穩贏
日本仔係有啲料到

我見啲人review都會拎suqqu同lunaso比較

Suqqu未用過呀
應該都係好用

Suqqu eyeshadow好用 買左04之後狂用 隻色勁溫柔 可以淡又可以build up深色啲

我都有04 近排仲搶左新出既107同06
瘋狂做溫柔系女女

大家姐
真係佢玩哂啦

佢係舊登咪俾人屌走咗
應該有過嚟lihkg
我都好8想知佢lihkg ac係邊個
唔quote Apieu我都買左triplewear同soobooji
Soobooji仲未用... 見到絲講咁乾有啲淆
但triplewear唔知點解我上次用一hi就好明顯甩哂出黎咁 諗住入冷宮但見你地咁講下次試下轉primer用比多次機會佢
有冇絲打分享下好用既遮瑕液啊?
我見樓上有絲打介紹遮瑕膏 但係我覺得膏好乾 好顯細紋
不過我都分享下我用既產品
我就用Laura mercier foundation
再加埋佢個控油碎粉
我就用beauty cottage支潤唇膏打底(超推介)
唇膏就用visee RD460
自己皮膚偏白 冇敏感 冇暗瘡 唔多臉油
唯一係有d雀斑同千年黑眼圈
其實我好中意楊絲既分享
希望楊絲分享多d啦

多謝你俾左咁多花生我食
我有時都覺得你屌得好岩

多謝絲打咁實扑
佢地咩都有守則

個post自己玩飽佢

其實用唔用真係個人決擇

好有民主精神

哇!好耐冇追化妝post 咁多花生食
自從有位一齊夾sf絲私下買loreal gp俾人post上嚟講
就覺得個邊有某部份絲太偏激(我相信大部份唔買loreal gp絲都係理性嘅 )
個位絲都冇share係sf買咗loreal gp嘢,又遵守你個post規則冇講,私底下買咩你都要控制埋簡直痴!撚!線!
楊絲講得啱,用咩product完全係個人選擇
冇絕對啱定錯

利申:唔用loreal gp 但唔會迫人唔準用唔準提

佢地唔食鮑魚都要其他人唔食鮑魚
但其實自己向厠所偷食
示意圖

想問護膚品
皮膚好黃,成個農民咁
T字位好快出油

食療法:黃酒、西蘭花、白菜、蘋果、山楂茶、菜花、萵苣和冬瓜等等都很適合皮膚暗黃的人。黃酒很適合在寒冷天氣飲用,不過要適量;而山楂茶有降血壓、將膽固醇等功效。

多喝水:咖啡、茶等使得黑色素沉澱,導致膚色暗黃。經常喝水促進黑色素排出,還有維持身體水循環的功效,使得肌膚面部紅潤有光澤。純牛奶,酸奶,果汁,養成習慣,每天一杯;多吃蘋果,梨,香蕉等水果,補充維生素。過段時間,你就會發現,皮膚變得光鮮明亮。

睇下中醫調理下

推介專櫃得唔得 用緊decorte美白覺得去黃整體提亮好正
粉底白咗兩度 由MUF Y245轉返Y225
不過佢去斑係唔得嘅
同埋佢保濕唔錯 質地幾水 用完塊面滑滑
手頭上第二枝就用完會繼續入貨
唔quote Apieu我都買左triplewear同soobooji
但triplewear唔知點解我上次用一hi就好明顯甩哂出黎咁 諗住入冷宮但見你地咁講下次試下轉primer用比多次機會佢

Sooboo你偏油都可以try try
偏乾good luck
冬天一定唔會用佢,成塊面裂開都似
想問護膚品
皮膚好黃,成個農民咁
T字位好快出油

睇下中醫調理下

不過佢去斑係唔得嘅

推乜都得 不規則

大家姐
真係佢玩哂啦

佢係舊登咪俾人屌走咗
應該有過嚟lihkg
我都好8想知佢lihkg ac係邊個

其實我都好想知
由舊登一路睇過嚟
以後劇場會如何發展呢?
想問護膚品
皮膚好黃,成個農民咁
T字位好快出油

睇下中醫調理下

不過佢去斑係唔得嘅

推乜都得 不規則

多謝絲打推薦,試下先
不過我又真係遺傳嘅黃

Sooboo你偏油都可以try try
偏乾good luck
冬天一定唔會用佢,成塊面裂開都似

得T位油 好彩佢都係10000won支

我見有毛會用剃刀刮一下
我唔想剃走我面其他白色毛毛 佢地好好j

唔脫唇毛會特別容易上唇人中卡粉
得閒就抆 唔得閒就剃
講起粉底,而家用緊mufe waterblend
好係好在佢真係好薄,同埋keep 得幾耐
壞處係佢真係咩都遮唔到
有無其他粉底好介紹,coverage 高小小又岩乾肌嘅?

見無人應自推多次先
果邊個post開頭有追 慢慢發現佢地講黎講去都係3幅屁 d野淨係佢地少眾一齊用一齊圍爐 就冇興趣再睇了

btw 再請教 粉餅有d用掃上有d用粉pok 其實有咩分別?我係乾面油t字位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞