Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

384 回覆
0 Like 0 Dislike
連反射都無埋 ?
應該有, 我覺得係A9後繼機
睇到後面有 估唔到咁薄都做到有反射
係後繼 官網寫叫 a9 mark 2
呢個價,5.1.4黎講應該無對手
佢係送單條SoundBar?
呢個價仲有冇做緊?
係呀,單條2.1果啲
估AVLIFE清埋貨尾賣晒就完,無問佢個優惠做到幾時

2.1個臨場感點都唔夠5.1.4,有空間擺後置的話梗係唔好浪費
其實Q930C同Q800C 有幾大差別? (當大家有有sub同後置)個陣我問咸片,930C其實個差唔多如果屋企空間唔係好大,而且咸片又冇放出黎比人試,所以最後我買左800C。
短bar可以睇sonos beam同samsung s60/s61b

基本上配置都係差唔多, 因為size有限都放唔到太多野
係, q930c同q990c對後置係專用, 其他型號都仲係用緊9500s

唔會, soundbar單元細, 愈多channel個環繞效果會愈實在
24/192依d你唔需要理會, soundbar最簡單就係食到你想要既audio technology就得, 例如atmos, dtsx之類

你streaming的話就更加冇所謂, 所有野都係compressed
即係同Q系一樣, 冇咩顯著既硬件進步, 想平D玩既可以清貨價入今代
https://www.sony.com.hk/zh/home-theatre-sound-bars/products/bravia-theatre-quad
https://www.sony.com.hk/zh/home-theatre-sound-bars/products/bravia-theatre-bar-9

香港SONY都有了, 依然唔明點解新版a9仲係要用phantom center, 睇spec只有4k/60, sub都仲係得sw3/5, 除左喇叭本體轉左做3-way之外, 真係睇唔到有咩大分別, 加上佢既size都放唔到幾大既單元, 唔係好明咁做有咩作用, 另外依set野未計sub定價$2500 usd 完全唔吸引
Thx ~

聽完另外一位 清講, 再睇埋 rtings 等 reviews
應該都係會揀 beam 多

但又見到有講到 "應該" "差唔多" 係時候出 beam G3
都唔知等 G2 減價好 定 觀望 G3 既消息
好,唔該你
想問下1k budget有冇選擇?
想問下samsung soundbar 有無energy setting? 例如會唔會可以set 好似電視咁4個鐘無人用就熄機
carousell 收隻全新sony s2000,應該好多人放
如果Samsung電視用翻Samsung會唔會好啲,Samsung有寫可以用埋電視喇叭。最平果隻s60b都係一千頭
如果用到990 個啲多 channel, 個Q symphony 就可能就有額外加成
但短bar的話, 更多係靠自身質素
建議 清睇下 rtings 個 side-by-side comparison (包括尺寸)

我估930C仔細去聽的話,會感覺到左右聲道再立體些少
未試聽過唔敢肯定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞