Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
記得買支高D ge 企架俾 9500
買咗原廠嗰支,夠唔夠用?
💥Soundbar尖聲救星 : ✨美國Harmonic Tech SB-10 專為Soundbar影院而設的電源線實測!英式、美式、8字頭、IEC通通有齊!

今日同大家分享實測就係呢條專為Soundbar而生的 Harmonic Tech SB-10電源線。我知道好多Soundbar嘅朋友都想搵方法升級,大家都知道,換HDMI線就容易,但想搵一條好啲嘅電源線去提升Soundbar嘅效能,咁就真係有啲難度。因為Soundbar嘅體積細,空間窄,所以電源線需要有一定嘅柔軟度,先至可以使用。但係市面上嘅高質量電源線通常都好硬好粗,唔適合Soundbar。但係呢條SB-10電源線就唔同,佢係專為Soundbar設計嘅,仲有唔同嘅接頭供我哋揀。究竟呢條電源線嘅實際效果點呢?我哋今日就嚟實試下,睇下佢同原裝線比較嘅結果點。

https://www.youtube.com/watch?v=iwKfUQjNRxA
迷信能
一舊好多隻喇叭,可以全方位發聲
而且吊住天花板高度,同戲院rear 高度一樣
Surround sound 可以放高啲
首先你要明白佢係3 way,即係3粒單元為一隻full frequency既喇叭,而唔係一舊好多隻喇叭,你指既係bipolar speakers而佢唔係,所以冇咩全方位發聲依回事 sosad。

另外戲院既rear只係handle rear channel,atmos係靠天花喇叭的,唔存在兩樣野撈埋一齊,撈埋一齊既只存在於soundbar,而soundbar既upfiring原理係靠反射。
岩啦 由入門上中高階,然後上旗艦,最後就可以上喇叭setup
香港有賣原廠後置架咩 仲以為得大陸有
我問個sales佢話samsung原廠㗎所以就買埋
希望唔好有伏
首先要部電視再upgrade先
冇伏放心,我記得samsung係有出的,不過好似一路都冇係香港賣
2年後
同問
電視Q70C 未用過Soundbar
我見S517 & S4 $2000樓下有 好似都ok
定係俾多少少上Q930C
同tv 距離幾多
個人覺得廳細, 1條bar + bass 已夠
屋企唔係好大
會唔會曬左兩邊個喇叭?
我諗佢個3 way 出rear 聲
反射喇叭出ceiling 聲(向下直接出聲)
可能用埋software 互相補償
想請問s60b見寫5.1 channel但s60d 5.0,即係60b低音反而好過60d? 另外60b 係eARC影響大嗎,我主要睇netflix youtube同ps5
sony 新果支theatre 8掂唔掂
岩岩買咗A80L Sony, 同問
見佢有offer
可以買埋個低音同無線後置
計曬都係一皮有找好似好抵
咩型號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞