Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
原來係咁,咁無辦法
Thx!
求分享
最新版個smart things app 兩樣都有得自己較喎(揀左soundbar 之後channel level 同右上角3點), ching 係咪想較呢2樣?
筆直?

唔加其他喇叭
意思係一條過冇surround / subwoofer ?
新手想cheap cheap地買個2手玩下,想問下YAS-209 同SONY G700邊個好d
多謝提醒

用咗兩三年嘅Q950A
連SmartThings 多咗以下設定

想問吓, 而家可唔可以較後置左右嘅平衡或者各自嘅大細聲?

應該就未有嘞
我想知會唔會唔整好過整
問得就一定答你全套齊晒最好
(包圍感、低音等等)

但如果真係空間有限擺唔落
咁有soundbar 點都好過靠電視內置喇叭嘅
至於要求去到邊
就真係你自己先知嘞

落鋪試聽吓再講啦
我今日去左av生活,果個sales介紹我KEF - LSX II LT
因為我裝修買櫃果時 醒唔起無特別留位 所以subwoofer 太大舊應該無得擺,而且電視2邊空位唔太多,可能船一隻手掌位到,所以應該都唔係有太多選擇

筆直既話 其實無特別諗,好幾千都問題唔大,所以想請教下有冇咩推薦合適,感謝
想請教下
如果諗住慳位1條bar 過,以下3枝係咪Sennheiser 比較好

Sennheiser ambeo plus (有新買新)
sonos arc (唔support chromecast, 出左3年)
bose ultra smart (好似軟件有問題?)
位置唔夠既話 單一條暫時最好應該係Bose 900 佢唔係差但重底音好有限 始終無實體 個人建議去試聽下平價既all in one 同佢既分別大唔大

覺得唔大就唔好哂錢 去買平既all in one 算 覺得大分別就買 Bose 900 佢減左價而家叫抵買好多 什至2手都係4000-5000
電視係LG 得ARC,想問下有冇LG Soundbar推薦
買咗s90c,想拎2.5至3k買條soundbar
求各位大佬出招
新手想問下如果用緊samsung q70a電視
想簡單加一條sound bar睇吓netflix, Disney+
係唔係用samsung sound bar發揮會好啲?只求入門級數就夠
有邊個model推介? Thank you
想買個sound bar 插電腦mon(有eARC)
做過資料搜集
睇中 Sennheiser Ambeo mini 同 bose 600
想問下邊隻好D? THX
終於清左大部分手頭上既工作, 準備下星期去旅行 上黎覆下post先
ambeo mini既center channel係phantom center黎, 唔推薦, bose 600效果一般同埋上代bose既software好多問題

desktop用會推薦用番喇叭, 如果要細bar不如睇番sonos beam
soundbar冇需要夾牌子, 入門可以睇下仲有冇q700c貨尾
依個range依個時間冇咩野好簡, 上代samsung清貨價係最佳入手時機

一係就入門平d去番s517, 一係就睇下仲有冇貨尾既q800c
唔推薦bose 900, 都係因為software問題

穩陣少少冇咩鑊氣既可以睇sonos arc, 未來有需要仲可以加sub and surround, 不過有機會好快出第2代

另外就係ambeo max一支過, 不過個價都貴好多
bose新型號唔清楚, 上代就好多software問題, 新版hardware同bose 900冇分別, 係執左下software, 唔知會唔會fix好左d問題

sonos真係好有機會依兩年出新版, 始終舊旗艦都玩左咁多年, 不過佢既software叫做stable, 同埋hardware expansion好足, 加sub又有大細簡, surround又有ikea平價之選, 係好唔錯

sen記調音比較balance, 都冇咩鑊氣, 佢仲係soundbar之中好少有既有sub out型號, 可以配普通subwoofer玩, 依樣野加好多分, 不過美中不足就係佢冇後置可以加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞