Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
簡單咁講, 睇輸出功率係冇意義

電視同你講做到surround channel全部都係文字遊戲, 而S40T係一支好低階既soundbar, 你當佢係清晰少少既電視喇叭就得

睇你咁講其實都唔係好在意聲音既效果, 咁不如直接用番條S40T就算, 慳番幾千蚊
放到喇叭既話買喇叭吧
因為我唔係香港,佢係得q800c,都要3000蚊
如果淨係用q800c 效果好唔好呢?
如果唔係香港可以望下vizio, samsung係外國個價唔係太抵
s517係3.1.2, q700c都係3.1.2

兩條都係入門級soundbar, 建議可以自己去試聽下鐘意邊款既聲, 調音有分別
一條過果d soundbar只係加一d好細既低音單元落條bar度就叫有subwoofer, 但係低頻潛唔到落去就係潛唔到, subwoofer要做到最低可以接受既低頻效果最起碼都講緊8吋, 你諗下點樣將粒8吋單元放落條soundbar度

屋企擺唔到sub woofer
本身諗緊買s217, 見到呢條做特價
想問巴打應該買邊條好
Q930C 算唔算有後置最抵玩
本身用緊N年前fidelio e6 有一邊後置成日會冇聲
多謝 SQUIRRELLED 清指正
自膠

唔知點解, 成日有個錯覺
"2"17 = 2ch
"5"17, 咪 5ch 囉
若果 清你對聲都有啲要求,
都可以諗下升級去 sonos beam (gen2)

3.1.2唔計sub加埋都有5條channel
最抵玩都係q800c+9500s套裝, 不過q930c清貨價都抵
依條可以叫做samsung既beam 配置同聲音上都唔算好大出入, size都差唔多, 唔使1000蚊的話抵過玩s217, 不過低頻可能會弱少少
表現就一定會同s40t有差距, 始終最少可以分番LCR, 玩q700c的話未來仲可以加後置, 一步到位就直接買q930c吧
S95tr 定 q990d
定係jbl1300
近排諗住由5.1換soundbar玩下atoms
想問Q990c 會好啲、定Yamaha x50a 加後置?

本身已經鎖定q990c
但係見Yamaha有無線後置又有啲心動

雖然feature 上Yamaha一定輸
但音質上好似有保証啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞