Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
但想問下會唔會有多一款可以比較下
單支最好最靚聲應該係哩款

https://www.sennheiser-hearing.com/zh-HK/p/ambeo-soundbar/

如果自己有subwoofer 重可以連接埋
(但冇得加後置)
呢個好似太貴 如果筆直7-8k呢
65QN95B + Q800C
睇Netflix人聲會突然變到好細聲
可以點set?
有LS50 Meta + DENON AVC-X3800H
依家想加到5.1 聲道
有冇Sub仔 中置 衛星推薦
我番到屋企重新計過,如果執左個櫃出黎係有機會放到sup,但因為櫃唔夠深原因 Sony 同3星都係擺唔到

暫時計晝得AMBEO 或者 SONOS 2間出既無咁大舊放得到。但MAX太貴最多考慮PLUS。

如果PLUS同 ARC 邊個會比較推薦
我見你話唔一定要同電視同牌子

如果同牌子係咪少啲煩惱
3800 推LS50 如何?
你笨直幾多
入門 DN8, 或者 新KEF CUBE IME 系
前中後用返KEF 可以配Q系
T 系太薄單元細 會無咩低音
我咁啱都睇緊呢兩枝,如果我揀會揀plus

arc既缺點:
出左4年,應該就出新
調音唔support android 同無chromecast
比較大份

plus 就細條d同可以拉線插sub

但現時2條都爭成$4000
如果max肯出個同佢本體單元一樣大既surround
實鳩沖
Sonos穩定咩?
最近換左app
成日呢個斷嗰個斷
ambeo plus 聲就唔錯,但software一直有小問題

佢有個 eco mode (sleep mode) 喺 app 都 disable唔到,懷疑呢個mode 令到每次開電視都soundbar 無聲,有時要轉台/轉speaker output先醒番

(電視 Sony A8F)
Sonos Lasso 幾時出?
我今日都周圍去做下功課,普遍ARC都係輸係HDMI In / Bluetooth support呢D位
反而AMBEO Soundbar Plus既評價係low bass表現未咁快,雖然整體評分佢係高小小

但係如果計埋PRICE 差距因素入去,好似簡ARC 抵屌D

https://www.rtings.com/soundbar/reviews/sonos/arc
https://www.rtings.com/soundbar/reviews/sennheiser/ambeo-soundbar-plus

COMPARE:
https://www.rtings.com/soundbar/tools/compare/sennheiser-ambeo-soundbar-plus-vs-sonos-arc/34946/13760?usage=8767&threshold=0.10
唔關事, 開機冇聲係hdmi handshake問題, 係sony既問題多於soundbar牌子, 唔係sony soundbar都有機會會遇到, sony既hdmi implementation一向都唔係最friendly
你要搵sonos既人先答到你
以最basic既connection計, hdmi去本體, 無線sub and surround, sonos都冇聽過有好major既disconnect問題, 對上connection問題最勁既係sony a9同幾年前既samsung後置

個別case的話太多因素, 始終係無線, 不過我記得sonos係用5ghz wifi signal, 個signal penetration係會弱左
細舖買野有現貨拎走大部分都冇問題, 擔心咪買既時候打上CS報s/n check check

依家已經冇左影音展, 得高級視聽展, 入面你見到既野唔係依個level, target group都唔係玩soundbar既人
in general係, 因為有咩問題你直接打上cs嘈佢就得, 佢冇得excuse話係唔夾牌子
兩支簡我會簡arc, 主要係因為可以配齊成套, sen記冇後置

plus優勢係可以用3rd party sub, 如果冇諗依樣野的話唔值依個價
我記得之前好似答過exactly一樣既問題

買多隻二手ls50 meta做center, sub最少買隻12吋, rythmik同svs我都用過, 各有各唔同走向, CP值高, 兩個牌子都推薦, 後置睇budget同空間, 冇位既是但執兩隻細衛星, 好睇d既例如eclipse, elipson, 放到書架既polk, dali, kef q都可以, 都係d低價位既選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞