Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
930D 既貴 = 新貨溢價
AV LIFE而家做緊陳列清貨
差不多半價
其實soundbar陳列都無咩所謂姐係咪
睇中左SAMSUNG
如果10k budget 最好一步到位有咩推介
都係睇下戲聽下歌
會聽下Jazz /80s
有位拆開玩,中價 Q800C +後置(如仲有)
兩聲道聽Jazz 一對edifier A80
兩者都要一步到位的話只有玩喇叭一個option

只考慮soundbar的話直接q990c/q930c成套就算
有保養的話冇咩所謂, 有咩事咪維修
環繞既效果會有分別但唔係好大既升級感, 都係建議升級既話成套上
你講緊而家科技日新月異?
無線又要出到atmos同dtsx應該得samsung soundbar+電視
jbl bar 5.1已經好舊, 連atmos都冇, 一定唔會簡佢, 依家jbl最低階既係bar 800
q930c點都會好過q700c, soundbar本體多出黎既channel都係用黎補完個音場, 再加上q930c本身有後置&隻sub大少少, 整體效果係會好好多
s center我自己係showroom試左兩次係覺得冇意義既, 擺位ok的話phantom center都已經有唔錯既效果, 第一代不外乎都係connection同cp值問題
KK好似香港冇代理? 要同大陸買

另外問點解咁鐘情KK?
唔推X2800H, 冇preout可玩性低好多, 最少都X3800H

budget唔夠可以考慮二手上代機
logitech依d喇叭就冇咩音質可言, 佢有3.5mm input, 你電視有3.5出的話可以直接駁黎用

HomePod mini同soundbar唔同之處係冇upfiring driver, 冇subwoofer, 冇center channel, 睇戲整體效果一定係弱d, 不過唔睇戲只聽歌的話買多隻homepod mini都係方便之選既
generally我係覺得依家d電器易壞左

以前d電器可能冇咁多功能, 只focus on一樣野冇咁覺
經過呢兩個月係呢到係咁chur 完之後, 都好難淨, 930D 又出貨
冇,咁啱見到想試下得唔得,有3d環繞,可控垂直擴散角度
放Samsung 9500S,$1300
https://t.me/kkkeeenn
ching 有冇推介邊度買q930c 有信心啲?
見Avlife好似冇晒貨,搵唔到
3k budget
想買條soundbar 聽歌+睇戲
門市見到DHT-S517好似都唔錯
仲有咩選擇比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞