Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
咪係, 都唔夠係sonos買一隻sub 3
我本身諗緊990C, 但見到930C 個價真係太抵玩

q700C 加埋後置 同930C個價都無差一倍咁誇張
我講既一倍係只計q700c
加埋9500s就其實同q930c差唔多
q930c 8吋重低音(睇戲基本最少要用8吋),加對後置喇叭,清貨價$3980 (抵玩價-唔會後悔)
我都係買咗幾日,安上牆,放房用配lg c2 42吋 (唔使同屋企人爭電視睇嚟,廳用馬蘭士薄身av amp)
買電視送Samsung HW-Q700C Soundbar
唔要可以平1000
呢隻soundbar值唔值得用1000去買?
求有收音機功能既soundbar介紹
你十幾蚊買部收音機3.5mm output去soundbar好過
唔值, 反正會升級
不過你可以放上carousell賣, 應該唔止1000
如果買Sonos arc,唔配subwoofer 同 後置喇叭會唔會廢左大半武功?
因為我驚subwoofer未必夠位擺係電視下面,
而梳化後面就係牆,後置喇叭最多擺係梳化兩邊

有勞解答
Sonos香港維修可以去邊整
補充:電視用緊A95L 未有任何其他音響設備,只係唔想曬左部電視,budget 想1萬左右,但去到2萬至2萬5都可以
依排都好Q忙, 會少左上黎覆post
會, 得一條soundbar本體的話唔可以稱得上係完整既一套system, 不過當然睇你既要求去到邊, 如果唔係太在意環繞效果同聲音既震撼力的話, 就咁一條bar都未嘗不可

如果你budget去到25k, 有空間又唔怕麻煩的話, 不妨考慮下玩喇叭既setup, 效果會比soundbar好好多
sonos既香港代理係TC Acoustic
未聽過有咁既型號, 你可能要去大陸/搵D不知名品牌先有
如果入門級冇咩要求既話可以
yamaha隻WS-X1A只係1 channel既喇叭仔黎, 佢冇atmos channel, samsung既9500s/專用後置型號都係有atmos channel, 如果要真無線system既話請睇jbl

如果本身都係5.1喇叭setup的話點解唔試下加atmos enabled喇叭? 換埋部amp就可以玩到atmos, 效果一定比soundbar好
jbl同q990d都差幾千, 如果要抵的話一定係q990d, 考慮得1300的話我會直接上1300x
Denon dht-s218得唔得呢?用黎睇下串流要有atmos,有aux做下電腦喇叭,又有藍牙
邊度買q930c係$3980?
42吋條soundbar 係咪長過佢?
TV-932mm
生巴-1110.7mm
電視擺中間咁條巴左右係長少少中
間房長方形大概得80呎到
後置就淘咗對腳架擺後面
凌晨先走嚟睇戲 個低音夠力
https://www.avlife.com.hk/mobile/tch/main/terms.jsp?id=B25041R920N4G2X3Y1U8H1A0N182A597
打電話問最近你,門市啲sales有冇呢個價有一落去買,網上買就4180。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞