Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

384 回覆
0 Like 0 Dislike
想問sony A95L (65吋) 電視配soundbar 意見

睇緊Samsung Q990c 同埋 Sony HT-A9, Sony HT-A7000, Sonos Arc

暫時就咁睇好似Q990C 最抵玩? 自己冇太多hard knowledge 係音響上面,睇左好多評測,review,暫時好似Q990C 最好,好似一口價包曬全套? 求指教

主要糾結係,既然都咁貴嘅電視係咪應該配埋sony soundbar 食正 integration?

但HT-A9 自己覺得好似麻麻地,唔係咁soundbar,屋企有冇大到梳化後面有空間放音響。
(廳係2米x2.6米 左右)

而Sonos Arc純碎係見巴打話HT-A7000 不如Sonos,但好似好深坑,要逐part逐part買,唔係好識分買幾多。

HT-A7000 冇乜見有好評,自己本身冇信仰,睇quality行先。

但HT-A7000 就好似要好多follow up買 好似好唔抵。

未試過體驗係屋企體驗atmos,想試下。

平時睇netflix 戲,youtube多,都想聽歌效果出色,唔打機。

我都知我麻煩,感謝巴打解答,第一次辦出黎想靠自己體驗下家庭影院

budget黎講,唔好貴過部電視都ok,唔熟悉soundbar唔敢一買買咁頂級,怕整壞唔識保養,但太平價入門都唔考慮,想要個match到,配得起A95L嘅soundbar,感謝巴打解答
Q990C, 性價比最高
Q990C最抵,但佢包後置一set, 梳化兩邊有冇位擺後置同埋係咪皇帝位係正中間(Q990C後置冇得set左右平衡)
啱啱睇完哩個 又覺得好似 JBL 1300 勁d?
見佢config 皇帝位好似pro過Q990C,又話係專做戲院音響。 cavet就係個app好似77地,冇得轉mode,要用遙控祕技chok。

請問皇帝位巴打們係點樣設計? 梳化應該都係2-3 人座要留位,未必有位擺後置。 自己通常會挨近一邊坐(3座梳化,習慣坐左/右座,好少會座正中間)係咪應該坐返中間好d?

https://youtu.be/lumWMn6gM58?si=VzGOa68bI5ab_mLU
廣告狗嘅片都睇

係咁撚正嘅話,佢屋企都用Soundbar啦
電腦mon既hdmi係hdmi in黎, 冇arc的話唔會做到hdmi out, 要用hdmi的話你唯一option係ps5 > s217 > mon, 不過會冇4k120

你隻mon應該冇optical out, 唯一option只可以用3.5出, 不過咁就只可以用到2.0 pcm
1000以內條條都差唔多, 可以睇樣買
我之前都用過一排jbl 9.1, 冇咁既問題, 可以試下reset晒d野先

如果upgrade又要CP值高, 今代samsung減價係暫時最佳選擇, 不過由10吋sub轉做samsung隻sub個差距幾大下, 如果對低頻有要求的話可以諗1300x, 當然個價就一定冇samsung咁抵
只要有CP值依個考慮的話, samsung全線型號都冇得輸

最抵屌目前係avlife用埋優惠卷買q800c+9500s
avlife搵sales問下價, 依家清貨期係抵既
q990c冇3.5mm in, 只有digital in, 即係optical同hdmi
要抵就一定係Q990C, A7000要加SW5, ARC要加後置同SUB

暫時同牌子既feature全部都只係gimmick level, 就算a9+scenter我都覺得完全冇意義, 另外soundbar既atmos效果你唔好預計會有好好既表現, 你當個音場闊左有d感覺就好
JBL行貨冇耐之前入埋1300X, 同1300比較隻SUB大左2吋

calibration方面samsung有spacefit, jbl感覺pro d不過其實都係做緊相同目標既野, jbl依代個app已經好左, 上代仲要綁google home/微信先用到

中間位做皇帝位當然最好, 你當對正支soundbar中間坐, 不過唔使太在意, soundbar既calibration其實作用都有限, 坐左坐右少少既分別係特別大

我個人黎講會比較支持1300x, 因為samsung就算旗艦都好, 隻sub既效果真係一般, 當然YMMV, 個個人要求唔一樣
Sony 同 JBL 有冇話邊個好少少
Thx 巴打
好心大心細
990c $5xxxx
1300x 最平都萬3
價錢都差得幾遠
Btw,你意思係9.1 隻sub 仲好過samsung 990c?
邊度990c 做到 $5xxx ?咁有d心動由930c 轉買990c
我見盛澤56xx
盛..澤 水貨
新手唔識分,感謝師兄提醒
感謝師兄分享,咁睇你咁講我會買 JBL 1300X

搵日落去試體驗先

想問下3千筆直 有冇細支soundbar推介 around 80cm以內 thanks
最緊要自己鐘意
我唔記得上面有冇提你Q990C要後置兩邊距離對稱,因為冇得分開較左右音量
皇帝位照計係梳化中間,但唔排除你電視機唔係對正,咁照計JBL有得cailbrate會好d
Samsung S60B
真...本來睇緊930c見差得千零蚊都想轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞