Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
咁大件事 本身諗住都去馬 但聽完你講又有啲卻步
不過想問下其他牌子係唔係真係長命啲定係保養服務好啲?
因為平時聽歌為主 間唔中都會睇下電影
上網做佐啲功課都幾多人建議兩隻HomePod 2 + Apple TV咁用 但就有啲out budget
所以就考慮緊soundbar
另外屋企本身都有兩隻Logitech G560電競喇叭
如果就咁用呢個喇叭博去電視既話o唔ok?
定還是都係買soundbar會好啲?
Thank you 巴打解答
依家最抵玩嘅atmos Av amp係邊部?
有啲想轉玩5.1.2
睇戲多就Denon X2800H
如果加埋打機?
我都會揀denon,力水比較大,效果聲會出好多
ken kreisel 香港有冇代理可以試?
本身有套Onkyo HT 728 5.1家庭影院
但自從生咗細路已經冇乜開d dts movie唻睇
電視櫃都用哂唻擺玩具...

啱啱部amp壞咗
係咪應該成套唔要換SoundBar? 定係買過個amp算?

有冇過來人
如果睇質素,就算入門5.1都拍得住中價soundbar,甚至乎高價。不過如果你少開,又無位放amp,懶得拉線,買條有subwoofer同後置嘅soundbar都無可厚非。買邊條就放低budget,問下呢度啲巴打
請問SONY HT A9 (第一代) 有無伏
而家用緊LG大約2XXX既SOUND BAR+ SUB
廳大約長形150-180尺
會聽歌+睇戲
本身想買多對KEF LS (未決定邊個級數)-聽歌

而家諗緊買HT A9做哂2樣野好唔好
但我部SONY電視機"好似"無S CENTRE
有冇巴打可以答下
我可以答你
雖然有幅牆可以反射啲聲
但係soundbar每個單元太細
所以唔係好明顯

(之前擺位同你一樣
睇budget做人

鬆動嘅話買款貴啲嘅

好過之後後悔心思思轉款駛得重多
啱啱見到JBL Bar 5.1
好似幾正
可以拆兩個後置出嚟玩無線5.1
有三個hdmi Input, 好似玩到dolby dts硬解
已經扯曬旗
Sony電視用返sony soundbar係咪可以無線用唔使晒多個hdmi位插線同唔插線有冇咩分別
一樣要插線hdmi,唔係就出唔到dolby/dts
想問吓各位Q930C邊度買最平? 去AV live見唔到有
另外想問 屋企人用開S517 想升級, 升上Samsung Q800c 分別大唔大?
如果Q800C執齊全套(主體、環繞、超低音)

效果明顯會比S517包圍感強
但屋企無咁大 放唔到後置喇叭 係咪都Q800C比較好?
有無問STAFF
Q930C同Q930D分別大唔大?係咪貴啲就係好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞