Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

384 回覆
0 Like 0 Dislike
小弟新手買錯野屋企用緊SoundBar HT-S2000
買左後置喇叭SA-RS5先發現配對唔到
全新有單有據係深水步AV OUTLET買想放俾有需要嘅師兄唔該
有意tg:yakitoto

想請問下,如果傢俬大概係咁樣擺位
隻SUB擺唔到落電視櫃下面/附近(除非隻SUB瞓係度)
咁擺梳化同矮櫃之間既L位係咪效果麻麻地?係咪揀返一條過好D

啱啱條舊SOUNDBAR壞咗
諗緊HW-S60B定HW-Q700C又或者S517
想問下,屋企用緊LG G1,最近想買單條soundbar ,budget 5000 左右,有冇好介紹?
有冇人用sonos 識整automation 可以group volume control?
而家剩係用手機apps先可以group control 超級煩
想換soundbar邊隻會好啲?

1. Sennheiser plus or max + kef kube 10b
2. sony A5000 + RS5 + SW3 (唔夠位放SW5)
5千令的話應該水貨吧, 行的話要到清尾貨先有機會有依個價
無線sub既優點就係可以比你擺邊都得, 當然效果會有折扣, 不過都一定好過冇sub

最抵玩既都係Q800C+9500S CP值年度組合
比多少少系列: sonos arc
sennheiser ambeo max + svs pb/sb 1000 pro 可惜既係sen記冇得加後置

sony sw3係玩具level
感謝
琴晚去鹹片生活望過下,佢都介紹Q700 or Q800+後置
如果個SUB可以周圍擺就方便好多了
但就變咗頭痕隻後置要搵地方擺
如果想去試下聽下d soundbar ,多數去邊度?
而家睇日馬要3000
有啲難揀
Sony 咁樣一套齊曬surround
你個位其實好完美, sofa後面仲有空間, 可以考慮用後置腳架zip係sofa同bar台中間向sofa
avlife, sonos的話可以去佢代理個experience centre
sen記有得配自己sub, 是但一隻表現好既12吋都可以屌打晒soundbar既所有sub, 依樣野好吸引, 雖然會冇後置
我放個sub位係 40cmx40cmx40cm, 12吋唔夠位,所以先揀10" 或者sw3.
夠啦, svs sb1000 pro, rythmik L12都放到, RSL就只可以放到隻speedwoofer 10
即係choice 1好過2?
新手一問
如果2萬蚊內budget有咩soundbar推薦?
打算買Devialet Dione,但上網睇好似幾多負評,所以應該轉其他
如果要同唔要後置又可以點選擇?梳化兩邊未必夠位放,同d線唔知點走先好睇,但都可以留意下先
Thank you巴打
我個人會選擇1
devialet主要都係價錢唔值

旗艦型號要平既可以samsung q990c, 想bass好d既就jbl 1300x, 各樣表現都ok既就sonos arc+sub+後置, 如果個廳唔係4方既可以諗埋sony a9+sw5

2萬其實係soundbar黎講好高budget了, 依個價用黎玩入門home theater都夠
Thx 唔該巴打

廳唔係四方要Sony A9 + sw5?其他都唔係咁好?
因為個廳唔大,我驚home theater會無位擺/擺左之後好逼
有咩home theater入門推介
雖然岩岩就係買左套sonos
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞