Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
點解由soundbar轉左去active speaker 兩樣野既方向好唔同wor, 你要知自己想要咩先
both shit, 不過如果幾百蚊是但玩下就是但買啦
咁LG SN10Y vs SP8YA 呢?想配返同電視同牌子
簡好左電視先, soundbar唔需要配同一牌子
其實係唔關事, Q930C既後置係完全可以做到超過90 SPL既音量

我都講左N咁多次, 正常既後置唔係長期有聲, 只會係o係有surround audio track既content, 例如電影先會有聲出, 同時間亦都唔係所有scene都會有so call "大聲"既track, 只不過大家用soundbar好鐘意開surround mode咩content都upmix去用晒所有channel, 咁樣就好睇支soundbar點process

如果你要calibrate得好, 係要用test tone, 將前場同後置既音量調整成一致, 你唔係用test tone只係是但搵d野播然後話細聲係完全零意義
後置(rear)唔suppose裝係天花, 裝係天花既係for atmos, 即係rear height/ceiling channel

要玩seperate channel既就唔係玩soundbar, 請去玩番喇叭
q930c for sure, 又平d, 依幾年samsung基本上都係冇大改
3d環繞係指bipolar speaker? 好多牌子都有, 可以平平地買隻2手黎試下

KK個vertical directivity control唔係好明佢做咩, 睇佢介紹似乎只係一個crosover with delay, 如果係咁普通avr都已經做到
本來都想揀sonos, 因為貪佢未來可以加sub同後置

但我用android,佢唔support chromecast
如果budget許可q800c 會唔會好啲?
睇咗rtings review 會upgrade到 5.1.2 bar, 但唔知部Q70A可唔可以support到
同埋sound bar舊款去邊到搵易啲?
啲大路網搵唔到
想請問如果買q930c係咪而家已經係抵入?見price.com around 4300,定應該等年尾會再平啲?
想問下, 咁如果放梳化呢D位又得唔得? 背脊已經係牆.
咸片生活個網做緊sale, below $3000邊隻抵玩?
q700c $1980
s800b $2380
s700d $2990
想問下咩叫 鑊氣?

另外Bose 900既問題係指?
當然會好d, 不過依家唔知仲有冇貨, 同埋有冇清貨價者
今年D series都出左, 年尾應該唔會仲有C系買得到 samsung都清貨左好一段時間
可以, 冇問題的
用到Q系就唔會買S系
q700c入手, Thank you
感謝巴打,我見d人傳今年年尾出下一代
我等一下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞