Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
因為要賣野走人
仲有條LG soundbar 都要平放

sorry問多句,s60b係咪比s61b更advance,見價錢同range但有夾我屋企嘅黑色
rz50大力少少,preamp section再多兩條channel

喇叭要幾多power唔係睇大唔大隻,係睇sensitivity,空間大細,mlp既距離,仲有impedance,一般黎講香港細空間出70db加埋headroom其實都唔需要好多power
good luck 可惜唔係vrroom 唔係我就收左佢
sony entry grade
s60b/s61b只係顏色分別
thx
岩岩見到香港sonos好似father's day做緊7折,有興趣既巴打可以望下
唔該巴打!見a2080 support earc, 我用sony x90k 可以用hdmi 2.1 射落去,a2080 夠做定要新款a4a, a6a?
搵緊yamaha 因為想用musiccast 20 做無線surround.

搵到隻ls50 做中置,唔係meta 應該冇大分別?

Sub 諗緊kc62,  不過冇乜二手,同好貴

麻煩俾D意見
做咗少少research , 見a2080 support 9.2 channel, 同埋firmware update 有earc, 好似同新一代冇乜大分別,除咗11.2 channel, auro 3d, hdr10+, hdmi2.1, 8k (目前未必用到或者earc 可以compensate 到),唔知啱唔啱

https://usa.yamaha.com/products/audio_visual/av_receivers_amps/rx-a2080_u/index.html

era100, era300, sub mini 都抵玩, 同日本個價拉近左, 差幾舊唔夠
佢要去返美國官網同客務傾一大輪拎返個Case Number 香港呢邊收到之後先會接受你個維修申請
但中間嘅Back and forward會用成個禮拜我5月尾搞到依家香港TC嗰邊都未比到答覆我
beam 2 日馬 2200左右....
不過而家無得送香港啦

脷申: 長期in cart
聽咗Sony theatre quad
環繞效果真係好 (一對前置+一對後置倒吊天花),聽演唱會一流
喇叭雖細但夠晒聲
但睇到個價錢就屌唔落,仲要另購subwoofer
Samsung入門Soundbar有咩推薦?
本身Samsung Q60C電視
bose有upfiring driver, atmos channel既表現會略為好少少, 不過beam有side firing driver幫補音場, 環繞既表現又會好番少少

bose之前有唔少software問題, sonos會相對穩定d
即係都只係做RMA, 香港冇repair center, 同某d電腦產品代理差不多, 叫做唔使你自己煩咁解
依家做緊特價既q800c+9500s / q930c
rear放天花? 咁咪rear所有聲變晒做height channel

冇咩時間去試聽, 同A9比有冇好大分別? 就咁睇我就覺得唔會差好遠
啱啱買咗q930c $3980
本身得條denon用咗2年覺得唔夠喉
係時候慢慢upgrade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞