Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

384 回覆
0 Like 0 Dislike
箱體咁應該都幾薄聲
但surround 應該都做到既
無中置我仍然都係會pass
聽歌會偏向sonos, 但係唔推薦用soundbar聽歌 用買sonos成套既價錢買對2ch既active speaker + 990c好過
未聽過延長保養要出去換
唔該ching
我再睇下有冇其他方案
根本係冇意義既3 way, 空間有限你放到幾大隻woofer落去? 3 way優點係可以用唔同driver去處理唔同頻段, 但係coherent唔係咁易做得好, crossover design都好講究, 睇埋實物簡單D講我覺得依個move係晒氣, 完全用黎提高價格only
passthrough用係咩source度都得, 只係代表支soundbar直接ouput左audio signal, video signal就唔做任何processing直接send去output device, samsung就到今代(q990d)先有完整既hdmi 2.1 passthrough
佢中間單元原來唔係中音, 春曉哥話佢係全頻嚟
咁做意義不明
講真依個樣+依個價, 我覺得真係唔會有幾多人buy 香港仲要空間咁細, 唔係個個可以上牆掛隻咁既野係度 如果有大d既空間又要on wall speaker, 依個價我直接玩喇叭啦 完全唔明sony諗緊咩
sc203 最好買行
試過電容有災情

fullrange做mid range driver係可以的, 靠crossover黎limit frequency, 不過佢得中間部分係單元, 其實完全係可以做到好似上代A9咁既圓柱體, 唔知點解要整到成塊板咁
唯一係俾外賣協會既人
同課金過海關
我自己冇玩過eve, 不過有朋友用黎做pc speaker用左好多年, 都仲ok

加上佢夠細隻, 有人問得好少位又要for pc用的話我就一律推佢
但係我真心覺得樣衰左好多 好似ikea咁兩隻做後置都還好, 前場都係咁就真係唔識欣賞
話說我買204純粹個期做特價

要細輕,go aux 3應該都得?
如果大d size我會簡番genelec, krk麻麻, kali都ok
genelec 梗係好
但佢一隻既價錢,大家好多時會誤以為係一對
其實無位再擺機
套surround 又屎忽痕想升對前置 (Polk S20)
換Dynaudio / Adam 啲主動式有無得諗? 之後再另加一隻DAC pre
買開studio monitor既人應該唔會誤會 同埋8030c都係4千幾蚊隻, 細細隻抵玩啦
想升級一係是但執對R200番黎玩下, 之前二手見過唔少低價出, avlife清貨都好似係2千幾蚊對, 不過我聽過就唔算太鐘意

用preout玩active都冇話唔得既, 不過又要match番LCR, 我見人玩active的話就直接全套active + av processor咁玩多
我用x4700 而家 用RCA switch + Yamaha wxc50 做DAC pre + tangent class d 50w 後級仔做分家

如果玩 passive 又會揀class AB升級 , 再升級隻steamer (CXN100❓)
但前題仲有無咁多位擺
一對 Dynaudio LYD 7 一萬
加隻新DAC pre 萬六左右
不過無得理LCR 係咪同系列啦
Sony電視passthrough tureHD訊號去soundbar得sheild TV pro
唔關sony電視事, 大牌子media player source係得shield tv pro先可以出得齊晒咁多audio format, apple tv + infuse都唔得, 所以我依家分開玩, streaming用google chromecast, 等緊下代apple tv出就換, local media player就用zidoo z2000 pro
啱啱查過平啲個隻shield tv都得,又要插多樣嘢
我作為比較信science既user, 已經有external dac的話唔覺得升級streamer有好大作用, 所以我先用pi*2做server+player, 只要bit perfect的話digital我真係唔覺得用幾萬蚊既streamer就會好聽d, 加埋腦放就另計啦

dac要睇下係咪有preamp section, 有volume control同真係有preamp係唔一樣, dac既volume control可以靠attenuation or digital volume control黎做, preamp係用黎做first stage amplification同source control

另外就係active的話我會prefer有埋dsp, 會方便好多, 可以望埋neumann
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞