Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
其他野一樣?
隻subwoofer 細小小算唔算? 同埋得spacefit mode 冇spacefit+ mode
見到網上介紹soundbar 電綫,千幾蚊一條,好似真係有分別,有冇人換埋電綫?
BUILD QUALITY 係差DD, 但個價錢真係太過大分別, COVER 唔到個SPEC 差距, 我都諗左好耐, 最後930C
q990c唔係多兩條upfiring channel, 佢同q930c一樣都係4隻upfiring driver, 4條atmos channel, q990c係多兩條後置side firing, 向左右的, 同本體side firing一樣

另外本體q990c係再多3粒單元, 分別放係LCR, 隻sub單元既size一樣係8吋但係加左acoustic lens, 低頻表現略為好q930c少少
晒鳩氣
SONY既野同個抵字永遠都唔會有關係
技術上冇咩大改進, 如果你想有升級感就直接買埋有後置既一套過
點解會買sonos ray 依個價位入門完全冇理由簡佢

connection問題太多可能性, 你仲要用無線, interference都係一個問題
你是但買一套有後置既表現都會好過佢
如果sony 電視配 sony soundbar 方便度又高D
最低階入門S216, 217, 218基本上係冇分別, 只係software上有少改同對atmos and dv passthrough既支持, 建議入門最少s517 level
唔係, 兩支都係5.0黎, 只要係冇subwoofer既, 後面個.1全部都係文字遊戲鳩寫

你只係睇streaming既話earc/arc冇分別, 如果ps5睇bd pass到atmos truehd/dtsx的話冇earc會唔夠bandwidth
咁當然係3 way做rear, upfiring driver做atmos, 都冇第2個方法 兩條channel要係獨立的, 因為content根本就唔同, 冇互相補償依回事

soundbar既channel係同一個位置出聲, 而rear放左上ceiling高度先至係問題, 咁rear既content會由天花傳出黎, 成個定位會錯晒, 你諗下個scene係你後面有架車衝過黎, d聲點會由天花走出黎

未有atmos之前, 後置掛高d係冇問題, 但都唔會高到ceiling level, 有atmos之後, 後置最理想係ear level, 先至唔會同atmos channel既定位撈埋一齊, 依個都係dolby既standard黎

所以都係果句, 香港sony showroom既setup功力係好流, 之前去過兩間, 旺角同tst, 都係setting好麻麻
唔會話晒左, 未必最optimal不過都會對音場既呈現有幫助
thxthx
其實同方便又冇咩關係, volume開關機依d有cec就已經做到

不過同牌子有咩問題你打上去cs佢都一定要幫你解決, 其他牌子的話佢可以直接推走個責任, 同埋sony既hdmi一向都唔算友善, 同其他牌子既devices (唔只soundbar), 都有機會會有大大少少問題
s517 有個音箱, 小弟房間冇位擺所以唔考慮佢
我唔敢講有冇互相補償
Sony 有黑科技,可以校正都唔奇
天空聲道唔係獨立聲軌,rear 都可以混埋天空聲道聲
咁可惜miss左之前s60b優惠, $980 only, 入門唔使$1000算好唔錯

如果放房, 都係stereo既話不如諗下認真買番兩隻喇叭仔
喇叭仔我用緊iloud mm, 細細隻舒服
budget 有限, 有錢我都想試sony 套新野

有緣再試
同牌子可以用埋電視𡃤吧輸出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞