Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
你梳化係平頂既可以試下,但唔建議。
跌一跌你就心痛
冇位放後置 所以基本上唔考慮
因為左右兩邊個底都撞腳, 而家試下連支架搬去梳化後面會唔會好D
淘寶有啲半圓底
好擺位啲
個價吸引 買完唔擺後置
sound bar唔著燈係咪已經係壞左 d電源線咩線無郁過
我係用半圓,支棍貼邊,依個款好用好多,可以做到貼牆
多謝解答我揾日去試下q930c先但都想好奇問多句s517依家個價位黎講係唔係算ok定其實都係一般般?
自己本身對soundbar無研究 所以想學下野
放兩邊梳化上面都得
我個隻係圓底, 但支棍可以裝係一邊

頭先換左位擺貼牆, 係sofa 後面多左條隙仔
耳仔level 比較重要
後置左右一樣距離就得
佢冇得較後置左右平衡
用apple tv 出聲好過電視本身
直通sound bar 解碼差好遠
啱setting同eARC的話應該電視都出到
反而apple tv好似會將signal轉做PCM Dolby MAT
依加有咩無線sound bar?
sony嗰隻幾好但太撚貴
轉左做HDMI直通
聲唔同哂
Ht-g700 好似都唔錯?
冇信仰費減番5,6舊就差唔多
price.com睇下, 打去avlife問下
有無清用緊合併擴音機?

本身用緊隻好舊嘅yamaha amp,近排有隻合併擴音機做特價,係咪可以直接插返晒d喇叭線就用得?
點樣聲唔同晒, 如果你只係streaming, apple只係轉左做dolby mat黎載住個lossy既audio track, 同你用電視hdmi passthrough出係完全冇分別

冇記錯apple tv就算用infuse都係出唔到lossless atmos true hd/dtsx master hd
合併擴音機 = integrated amp, 通常只會係兩聲道出現, 泛指preamp+poweramp, 大部分會有dac

av receiver, 大家會叫av amp, 雖然都做到integrated amp既功能, 不過泛指output多channel, 主要用係av向既amp

唔知你用咩喇叭咩amp, 冇得答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞