Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
中低階就咁計單bar分別唔會好大, 口味分別大d

再上的話samsung音場同環繞比denon強好多, 始終denon唔係走theatre效果, s517都冇再高一階既version
s517都有earc, 不過入門要earc黎做咩 會播bd?
冇, cec只係for hdmi, 同埋依家電視做source唔會用bluetooth, 自降質素
用緊 Sennheiser Ambeo 系列嘅巴打有冇遇過呢個問題:
一開著電視,soundbar 有燈著但無聲
要轉source / 㩒 soundbar 某啲掣 先有聲

電視係 Sony A8F
990c本體多3隻單元分別放係lcr, 後置多兩隻側環繞單元, 成個音場會再實在d, 990c隻sub都係唯一一隻有唔同design既sub, 下潛會略為好dddd咁多
似係hdmi handshake問題, 有冇試過抆晒其他hdmi device睇下會唔會再出現?
咁冇得比
speaker 同 soundbar比
緊係speaker好啦, 但空間有限既桌面
香港地真係個個都用80~120CM 長既『電競桌』咩
試過都係一樣
電視 hdmi(ARC) -- Soundbar (ARC)

電視/Soundbar 都冇其他source in/out
明白thanks
其實依d幾百蚊既喇叭, 都唔會追求d咩音質, 你買番黎打橫擺咪得, mr4打橫放同你果支soundbar既闊同高只係差幾cm, 係會深左d咁解

如果真係好講究既, 用同軸單元打橫放就完全冇問題, 不過唔係幾百蚊就做到既事
如果係咁好大機會soundbar本身問題, search左一下avs都有其他user sony+ambeo出事, 試下call cs叫佢check下
我用ps5跟機條hdmi插緊earc個口, 因為隻q930買果時冇跟hdmi線
我熄曬d電再插過d線開過 支bar變左寫住用wifi連直頭 但就冇左卡卡下問題
巴打我見開左setting 個earc auto, 睇Netflix果時就冇左Dolby,想請教下呢個earc auto其實有乜用 開左仲會冇左Dolby 感謝
係幾聲道?stereo就唔駛杜比
5.1/atmos都係咁就睇吓電視機audio passthrough個設定有冇開

乜原來音箱可以打橫擺架咩
我以為一定要企立咁擺
咁如果我S517換Q800 支持嗎?
Q800C 做緊特價
我s517直上q990
唔想再嘥冤枉錢
係喇叭, 音箱好銀耳

打橫擺當然會有影響, 特別係directivity, 不過依D幾百蚊既喇叭仔講咩影唔影響, 有聲出過得去咪算, 想打橫擺又影響細既就用coaxial driver
唔支持, 單bar計升級感好微
咁好明顯hdmi有問題啦, 試下換條線之後再set番好電視既audio setting
earc咪決定用唔用earc, 部電視有earc的話auto佢就會開

點樣睇netflix冇左dolby, 你指atmos? 如果係的話似係其他audio setting未set好既機會大d, 好似閒人巴咁講開番passthrough試下
二手易中伏喎
尤其係呢啲大喇叭

有冇avr同後置有得互相無線連接?
二手易中伏 你有冇玩過定只係FF, 我成套system HT+2CH大部分都係二手, 十幾年前玩耳機, 二手換耳機玩過n咁多對, 都冇中過伏, 我覺得影音二手係最少伏既地方, 當然你自己都要有番少少knowledge去辨識, 另外passive喇叭係最難壞既部件之一, 保養得好既話用十幾廿年絕對唔難

冇, 只有3rd party既無線transmitter+receiver
av amp 就可能有伏嘅,HDMI 板好易壞,壞咗要整又貴到接近可以買部新
你覺得q700c 和q800c分別大唔大?而家入邊款好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞