Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

994 回覆
0 Like 1 Dislike
想問下分別大唔大
我而家用緊就係q700a+9500s
唔使, 正路有standby mode的
做咩放既, 係咪升上vrroom 我隻vertex 2都仲行得走得幾好
onkyo的話上rz50, 本身有dirac live

想轉會denon的話x3800都係幾好既選擇
如果電視13000, 即係10400買A9第一代+SW5, 同街價冇咩分別, 平千令蚊咁

A9唔係話差既, 不過係貴同埋連線唔太穩定, 唔太match佢個價, 不過如果你空間唔係好四正既話, A9係一個幾好既選擇
S517 / Q700C都可以考慮
如果唔想放subwoofer有推介嗎
s517入門冇問題, 你用番一段時間想升級直接上中高階會比較直接
點解 未用過售後, 唔係都係去repair center/有人上門收?
咩事要幫手 利申唔係用緊ls50w2
冇budget當然直上旗艦, jbl 1300x/q990c吧
依兩支分別係調音度, 可以睇下有冇得試

唔太在意聲既話, 邊支平買邊支
以下從收2手角度出發

簡左avr先, a2080就唔好了, 太舊, 直接搵部近代9 channel既avr可以未來玩5.1.4, 例如x3800h, rz50, 然後試下收一隻ls50 meta做center, surround我自己就唔太在意, 夠位就收d平書架例如polk r200依d, 2千蚊搞掂, 唔夠位就用satellite speaker, cambridge果d幾百蚊都買到

剩低既4,5千可以去收svs, mk, monolilth既sub, 夠位放既最少就入12吋, 咁岩岩好用晒15k, 如果想買一手的話上面全部野都要降一級

wireless surround冇玩過, 都係擔心latency同connectivity, 坊間有3rd party既transmitter同receiver的, tb一兩舊水都有, 穩唔穩陣就唔清楚了
依d價位都冇咩好簡, s61b/s217, mon正常好少有hdmi out, 你自己先check清楚d好
啱啱望左兩眼
dirac live x3800h要比錢但rz50就包埋,而且dirac本身好似幾貴?
dirac係唔係真係咁勁
x3800h 同rz50好似都係差唔多價
s61b原裝冇sub, 不過係5.0 channel, 依個budget冇咩可以簡了
對請較下對比yamaha b30, 都係推s61b嗎
有無手足用緊Beosound stage?
同埋theatre幾錢?唔見price.come有
dirac係貴的, denon你要full frequency+bass control既話要649usd, rz50本身個dirac已經係full frequency黎, 不過應該係食唔到bass control, 我自己既感受係dirac真係user friendly+勁的

不過唔計room correction的話, onkyo同yamaha一樣, 個power limit幾勁下, 所以total output會比denon低, 同埋都係會有d小問題咁, denon就一如以住既穩定, 如果room correction唔係你既priority的話, denon會係比較好既選擇
係, yamaha只係2.0 channel, 同s217/s218既config一樣, s61b叫做有埋center channel, 仲有side firing channel叫做bonus加強下音場

不過如果你鐘意同聽慣yamaha聲的話, 依個level其實唔會有好大既分別, 可以跟自己耳仔簡
感謝詳盡回答
thanks
我見nr7100 好似都有包埋dirac live
睇評論係細力少少既rz50?
但係平兩千幾
依家閒時set up 係3.1,最多可以插到5.1,每隻喇叭都幾大隻
nr7100/rz50都夠力?
sony ht s2000 price賣緊1200-1500左右點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞