Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(38)

384 回覆
0 Like 0 Dislike
最麻煩既係鑽石廳, 因為sofa有機會唔對正部電視, 咁既時候用a9就會靈活好多, 不過如果一般廳四方/長方既話, 就唔係咁有必要

home theater睇你想點玩, 大有大玩, 細有細玩, 用衛星喇叭玩都可以玩到好compact
最推介係搵二手, 決定左自己要幾多channel搵部avr先, 之後去試下喇叭睇下自己想要咩走向既聲, 然後二手hunting, 咁樣玩係最抵
Q990c 水貨$5xxx要留貨到四月尾才有,唔想等,最後av 生命購用$44xx 買左Q930C, 過兩日送貨有得用。
望下先,thx
我都諗住去試玩下 但要book好大陣像咁
想問下3星 個Q800C, 3500左右買唔買得過?
Avlife有Q800c+9500s package
Yes 考慮緊
見q800c好似冇hdmi2.1 ,但有eACR,唔係好熟soundbar d野, 2.1 其實有幾重要?
你要PS5 Xbox 4K120直駁soundbar pass through 比電視咪要HDMI 2.1

eARC負責傳聲音+畫面
I see. 另外佢個dolby Atmos 係用wireless,個郊果會唔會冇咁好?
要配三星電視先可以wireless

冇比較過

不過心理上行線會好啲同穩定啲
咁咪如果唔係samsung 電視,就會出唔到atmos?
出到用HDMI線駁
I see,我以為佢個atmos要用wireless 先work,thx
唔需要
巴打有冇試聽過
我都有興趣
但係唔知邊度可以試聽
AVLife有得試
想問下q990c同q930c個後置有冇分別?
其實用LG 電視,用LG soundbar係咪有加成

Q990c後置有向左向右發聲單元,多2個聲道
package 係幾錢
最後avlife入左Q800C + 後置package 。
現在咩價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞