[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
睇你做緊咩
同埋就算大,如果例如64GB已經夠覆蓋你workflow,咁96/128係唔會有幫助,可能樽勁響其他位置
refurb store有袋底m2 pro
AI整圖,PS執圖同埋LR執相
一次最多都1000張相之內
圖最大都係backdrop size
仲會砌書排版
成日都要output 野 好花時間
好彩video 就唔關我事
咁你衣家用緊咩機? 有幾多RAM?
要用你衣家部機,做你將會做嘅workflow,呢個情況下去mon用量先可以準確預測64GB唔夠
睇swap量,memory pressure等等
最後一代intel MacBook Pro 32gb ram

Output 要多啲時間同埋做大size野就唔可以開多幾個task
你下次用呢部機chur爆廠嗰時開activity monitor,去memory嗰度cap個window post上嚟
不過講真呢部機個樽頸一定唔係32GB RAM
如果去M3 Max俾64GB你唔夠用的話,同一個task響Intel得32GB會跪響度唔止lag
係app 最多可以加四部落cart 係咪意思得返四部
俾你checkout嗰時先知
而且app版個listing係有嚴重delay,幾個鐘以上
啲錢有咁勁?用幾日都唔洗叉
每日用幾個鐘?
啲電*
用緊m1 mba 16gb ram 有興趣m3 pro refurb
有部core 2 duo imac 同 i3 macbook air(兩部都壞左既

聽日去apple拎部macbook pro, 拖埋過去trade in 好冇(預左冇錢但一直擺係屋企又冇用
佢叫呢個動作做免費回收
正常係無咩理由咁做,因為舊Mac就算無人買嚟用,都有人買做零件/懷舊/道具
睇你想唔想煩
但係我開唔到機所以del 唔到d 資料,感覺拎去apple 回收係最安全?
如果你care data咁的確俾佢係有多少少安心嘅
起碼佢聲稱佢唔會亂放俾街外回收拆件
不過你嗰兩部其實可以自己抆咗個HDD / 條SSD咪得
放假每日用一兩個鐘左右,就算煲劇一日用3, 4 個鐘都唔會用好多電,粒M3 pro U 係勁在呢點,又唔會好熱,又靜。

不過我係上網睇嘢睇片Whatsapp 為主,冇拎黎剪片
imac同macbook air 都難拆開,要買d 工具
我諗都要搞一粒鐘,兩部賣唔賣到五舊
諗諗吓我諗你都係俾Apple啦
係煩少好多野
當癈鐵賣又值唔值錢
高登應該比返飯$車費你....
用緊air
都係好長氣
我都係單單上下網同睇下Netflix utube
又好似用唔著pro
近排20幾度就用到好耐
前排凍屋企剩返10幾度嘅時候就好快冇電
一個neural filter已經咁chur
adobe optimize得差?
佢用resource用得盡姐
有好多interpolation同時進行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞