[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
https://twitter.com/briantong/status/1787857657413448113
https://twitter.com/briantong/status/1787871560436535440
的確係薄咗好撚多吓
隻space black係同MBP一樣feel
另外個nano texture霧面係完全破壞OLED個black level
應該會更加多彎case
可惜 賣到咁貴都唔轉埋鈦金屬
屌ipad mini真係死都唔更新
今鋪等m4 MacBook Air
起碼M3 MBA要劈一截落去先啦
櫃桶已經有M4
而家1516嗰堆客更加唔想買
最慘都係m3pro 系列
依家m4 10核
雙層oled會唔會好伏
希望更新有120hz day1 買到呢家 日日用 最抵屌ipad
iPad os 做番好個window management
跟番Mac 啲Keyboard shortcut
同埋俾番個finder落去

做到呢啲我覺得有啲人真係可以當佢laptop
而唔介意用appstore
其實iPad Air 無,iPad Mini 都應該無

下次update除咗cpu之外都唔會有咩大更新
今次iPad Air 128GB 起跳,我覺得之前講個理論應該係真

Air 256變返兩粒係因為嚟緊由128GB 起跳
或者好似air咁
長闊厚都係一樣

改前cam位置
改Apple pencil連接結構
然後只可以用新筆
睇spec仲係m3 pro勁啲嘅
但買晒全套嘅價錢
13"iPad Pro + Keyboard + pancel
差不多等於一部14" MacBook pro 價錢;
除非有好強烈需求要用支筆,否則都比較難說服自己入手。

對我來講13" iPad air好 適合 我office工入手,用來睇吓圖,記吓notes。
但又無promotion,用唔落手
其實M4係唔係只係M3嘅n3e version + 升級npu
見佢加咗2個e cores但係對比M2先升得50%
GPU方面好似直程就係m3
諗諗吓好彩iPad pro delay 咗,如果同M3 air 撞月份在3月尾出咁個班真係苦主
試過了,係會無哂D metadata的,所以唔可以用 file create date 黎排次序,搞到D相嘅次序亂哂,頭都大埋
因為photos.app用開果個library file " photos Library.photoslibrary"比我唔小心delete咗,所以D duplicate 相都無埋,唔洗煩依樣野了·
依家決定唔用MacBook嘅photos.app,直接將D相用 image capture.app下載落macbook嘅一個folder入面,就好似用window噤煩少樣野
CPU 架構有改動
OLED 應該配霧面定亮面衣個問題會唔會好似隔離螢幕post 咁世界大戰
oled 冇光源問題100% 亮面架喇
iPad Air 13” 128gb 好似幾岩小朋友上zoom class 用
不過最衰筆又要買過🥹
我講得唔清楚
我係指,唔小心喺MacBook 度delete咗photos.app嘅library 檔案 "photos library.photoslibrary" ,我亦都手動去鏟咗垃圾筒所以macbook個photos.app睇唔番D相。

不過原圖就重喺iphone入面,所以可以用macbook嘅image capture.app下載番D相入macbook度。不過D相唔係直接import去photos.app,而係放咗喺另1個folder度。

因為無再用macbook上嘅photos.app,所以duplicate 相片依個問題就唔再存在。

依家只係得番一個問題,就喺唔知如何喺iCloud 度下載番D full-resolution 相入手機度。

有D full-resolution 相只存在喺iCloud度,但唔知點解就算手機重有位,佢都無再自動將D full-resolution 相下載番落手機度,佢寫" restore from iCloud paused"

試過直接用iCloud.com下載原始相片,不過會無哂matedata(eg: file create date)。如果用依一個方法黎攞D full-resolution 相嘅話,因為唔可以用create date黎排次序嘅關係,D相嘅次序就會亂哂

而試過用image capture.app,將D相由手機下載去MacBook度後,D相喺有嘅matedata

所以想將D full-resolution 相入番落手機度,再用macbook嘅image capture.app下載番D有matedata嘅相去macbook度,就可以backup 次序正確嘅幾千張相了
我唔係咁睇

M4放得入iPad即係解決咗兩個問題

1. hardware defect,M1-M3 vulnerabilities
2. 重中之重,散熱
睇發佈會好似話加咗啲銅片同石墨加強散熱;
我估發熱量應該進步不大,只不過係散熱做好咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞