[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

640 回覆
3 Like 2 Dislike
都好我可以疊埋心水買m3 mba 15
不過性價比點都真係低過m3 pro好多
每次拎起MBA 15同拎起Samsung部S9 Ultra(好似係咁叫)都覺得好撚癲
部嘢個size同個重量係完全唔撚啱比例
部15等一等M3 16+512街價劈吓應該幾正

等唔切又搵唔到m2 mba 15 16 512 睇嚟都係要交吓蘋果稅
只要啲game support到MacOS嘅話其實真係買得過
就算唔啱用都蝕少少放番出去
唔急用,可以用學生價

仲係諗緊mba 15“ 16+512 定refurb袋底14” m3 pro

諗緊要大mon定係多port攞嚟駁mon

不過M3 pro又未必用得着,純粹覺得air個apple tax太劣
好想入手翻新MacBook pro

我諗衣家咁整就清楚晒
咁你不如等到BTS要15" 16/512囉
用唔著效能其實買Pro機係托

正!
即刻推哂人上14pro
m3pro macbook pro 長插舊電 係咪死快D?
會唔會買咗Desktop發現想拎出街先買部MBA袋底好啲?
問題係timing尷
呢一分鐘全部Mac desktop都滯後響M2 gen
啲消息假到變哂笑話

不過如果佢五月前出到部Air都OK
我六月去外國探親買嚟送俾小朋友
“Please let me know when these are released instead of rumors, thanks.”

小分享:
(我諗除咗Apple用家之外冇幾多人需要Care外置SSD呢樣嘢,所以係呢邊講)

啱啱試咗兩隻用ASM2464 Chip嘅外置NVMe enclosure(綠聯同佳翼)

1. 速度
M2 Pro MBP TB4
裝Crucial T5 2TB Write 大約2500 MB/s Read大約3000
裝970 Evo plus 2TB(nvme 3.0) Read 1500;Write 3000
(冇買SN850呀呀呀呀…)

2. 溫度
即使放置Play,自帶風扇嘅Version都係暖過暖蛋,Chip會發熱,SSD都發熱;不過如果唔冚埋個殼,自己搵隻風扇仔低速吹住已經唔會好熱,即係實際發熱量唔大,SSD粒主控會幫你諗掂

連續BT ~150GB嘅嘢都未燒嘅,所以真係唔駛擔心,Lightroom之類普通人用途夠用有凸

3. 造工嘅嘢算係咁,綠聯嘅Design都ok,啲膠都唔係一聞到陣味就覺得會致癌嗰啲(用過DJI嘅Gimbal,某啲其他大陸製Product用某一種膠 真係有陣勁臭嘅味)
新入手既好似先係2464 ?早期方案多數係 jhl7440,慢少少,但好似冇其他大問題
衣家ASM2464PD已經出咗廿幾隻
暫時性價比好似MAIWO最好

btw可以裝TG Pro個demo,去settings開SMART monitoring,就可以show埋外置盒個溫度
如果配合埋測溫槍,你就可以完全知晒個盒散熱效率
小分享:

手誤:其中一隻SSD係T500,唔係T5
彭博:Apple 計劃 5 月推新款 iPad Pro 有可能用上 OLED 並加入新熒幕尺寸

https://unwire.hk/2024/03/29/new-ipad-pro-and-ipad-air-2024/notebook/tablet-notebook/
iPad Pro 硬件勁到識飛都冇用 垃圾iPadOS
真,依家部pad 用途真係俾細路用多
所以佢出air 大moon 係完全中哂我sweet spot
最好最平嗰部都出12.9 就最fit
買咗部pro 連屙屎都拎埋入去,用成幾日都唔洗點叉電, 一邊聽歌一邊上下網,有時拎黎做公司嘢,有塊靚Mon 真係開心啲
14定16?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞