[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
諗吓都知爭好遠
MacBook大把人hea用,生活用品咁
但desktop就可能九成以上用家係做野先買,工具嚟
仲打算買部新Mac studio,睇嚟有排等,早知唔咁快放住

依家成幾個月冇Mac用,好唔慣
想罵下部mac
好多bug
用之前見人話mac穩定過windows
唔會死app 少bug
但我用落問題仲多過windows
chrome 成日無啦啦Force closed
vs code 又fc
係用用下突然係面前消失左果種
我成日兩個user account 切換
有時換換下 上面條系統bar直接無左
出唔返黎
仲有個kkbox可能因為Rosetta 轉譯
成日freeze 左無反應
中文輸入法個選字表留係畫面唔消失
可以拖黎拖去
同正常嘅選字表同時存在
要重開機先無事

fc問題先最L煩
我用windows 32gb ram都未試過咁彈法

利申MacBook 64gb ram
睇下佢點玩啦
如果有辦法將LLM 擺喺local
又好過chat with rtx 都夠用既
新手用MacBook ,我發現有時用得耐,倉頡輸入法會好lag
Force close 左會順翻,唔知大家有無試過?
其實m3都上年出…
講ai focused都係想hit下啲keywords
Chok 下個股價姐
M系呢排唔會有咩大調整
普遍蘋果都係追緊ai落後
玩來玩去都係summarize 同寫個base template 出黎
究竟商業上有咩用
Search野搵佢其實要fact check佢會作野
咁樣講出黎
樓上先有位師兄一聽到出m4就話忍手唔買m3
諗起律師單野
暫時商業最有用咪search,chatbot,同埋audio transcipt呢類
其次係執相同埋gen stock photo
gen 啲罐頭email 出黎掉俾啲閪客幾好用
MS365同Google Suite應該都會integrate埋呢part
不過尤其MS好似幾個月前tease過之後就無晒聲氣
留名
有部 intel macbook,想問有冇得上網買完之後再去門市自取順便喺門市trade in?
做tech project 諗唔到點用ai
最多開會錄住事後寫minutes
要買嗰時已set trade in,結埋帳佢會要你寄機
門市trade要即變gift card,即時用或之後用
啱啱起步所以applications未成熟姐
其實都幾易想像到有好多範疇用得著
總之一牽涉大data量,用neural approach就有著數

不過貼番Mac機呢個主題的話
就係因為未成熟所以衣家買機其實唔應該考慮太多
除非係已經存在而且劇烈地有用嘅task,例如Adobe 個denoise
我chrome 長期8 windows
每個5-10個tab吧
但vscode 淨係開住1-3個project
咁都可以fc
雖然話重開都好快
我用windows都唔會咁彈法
designer fd 話mac點都唔會彈app
最多load彩虹波

中文輸入法bug最垃圾
個bug唔知點觸發
要重新開機先無事

不過堅持用mac最大既原因係一冚蓋即走
唔會想每次開電腦都要重開全部野
呢樣太重要 windows次次都要熄機先可以冚蓋
windows laptop冚蓋入面仲會積熱 唔會真休眠
返到屋企打開部機熱到煎蛋咁

但近排有幾次部MacBook同windows一樣
冚蓋返到屋企都好辣手
又唔知中左咩bug
即係如果唔想寄想門市trade in ,就要先trade in 後買機?
係,或者如果你想要嗰個spec門市有貨,你咪即trade即買
定係M1 一出就太好, 大家期望太高
其實以前macbook 都唔會咁密更新, 呢家好似為出而出, M2 到M3 好似少過一年就update, 大家冇哂換機意慾
變相銷情都唔理想

Mac Studio 我本身都有d 興趣, 但係呢家M2未有AV1
最後砌部itx 玩AMD Apu 仲實際
以前以為所有野慢慢唔要X86
屋企infra 由 Broadcom 玩返 N200 X86 pve
屋企人PC 本身想轉做Mac mini 或者 Mac Studio 都費事
都係用返x86
Apple TV 如果唔係方便, 我可能用返HTPC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞