[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
冇得咁計
而家買macbook pro,唔知過一兩年出___再改設計會唔會後悔

你句野百搭幾時都可以咁講
坦巴可唔可以幫忙比下意見 麻煩晒
lm
去日本買部macbook平香港幾舊水
幾舊水仲要自己抬
黎緊去旅行順便買埋
都係放入喼,自己拎冇乜所謂
平得幾舊水
未去到要用「」嘅程度
Keyboard layout 有冇唔同
Default日式
有得揀返美式Keyboard
個mon有光班睇你點維修....

AC 限定地區唔係世界通行
Macbook AC+ 好似無限地區
普通保無限
意外保嗰part有限
粒M3 Pro閹同唔閹分別算細
所以揀14"的話又512GB夠其實最好留袋底慳千五
但呢一分鐘你好彩,官翻有16"
俾我係你會即刻買咗$16999嗰部袋底16"
refurb-tracker.com 囉,置頂咪有講
去statistics嗰版可以filter specs,mouse over個日子時間佢會list晒最近幾次上架幾耐
btw,如果個款太耐之前無出現過,其實有可能個價已經outdate,到真係出現嗰時會平d
解決方法係click最左邊ref個part number,會link去Apple官網嗰一個spec個page,就算無貨你都可以睇到衣家個價
個virtualization framework係API,姐係底嗰層
而個別apps如parallels佢係frontend,user facing,姐係佢要處理個用家點用個底嘅tech
無錯呢個framework係令到寫呢類app易咗但唔會令到堆app多餘

例如screen sharing,macOS跟機內置直程有埋core app去做,姐係例如經FaceTime去control對方部機係好易做到唔需要裝3rd party apps
但如果你認真做remote desktop (VNC),你都幾難唔搵個似樣少少嘅app去做,因為內置嗰個基本上係無功能可言

至於UTM,佢係一個幾特殊嘅情況;佢唔係打唔到機而係佢無太理會graphics相關嘅library,因為個project係傾向俾developers / tinkerers用,尤其係行ARM linux或者emu舊macOS X
個mon有光班普通保??
有睇置頂,原來要打橫電話先見到statistic 個tab, 唔該你
佢個網要用desktop browser先正常運作到
用電話safari睇少一半嘢以上
照計cursor無理由delay太多,driver問題? 定係你emu緊d騎呢CPU?
UTM唔係好似Parallels或者VMware咁樣俾普通用家用
你要自己troubleshoot無人幫到你
想問下各位, 如果用parallels desktop 去開autocad & revit 會唔會好易lag 或者個效果冇咁好?
如果咁用, 需唔需要好多ram去做呢樣野?
留意左好多部windows laptop, 但高效能個堆既續航力太差.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞