[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
睇唔到左下sor
頭先又撚過下15" mba 同14" mbp
講真,個screen real estate 真係爭好遠
我覺得14" 同我部13" mba 個可用screen 差唔多
而15"明顯係大左一個碼,用多好多空間
mbp 細moon 其實啲120hz、靚色等等其實問心唔係咁覺眼
我寧願大moon 睇得舒服啲
最緊要係真係好輕好有工藝感
同感 今日都係去比較過兩部 得出嘅結論同你一樣
但係一睇到個價錢又會覺得唔係好值咁
睇嚟m2 mba refurbished 先至係真愛

不過我等得,我會等多兩三個月入m3 refurb
Ref 14” 袋底m2 pro仲喺度
要買襯手
忍到手的話,幾個月後折緊嘅16/512嘅M3 Air會係仲sweetspot衣家堆M2
我覺得呢一分鐘最明智係要兩個極端M1或M3 Max,其他spec夾響中間都有雞肋情況
睇路紙似係25年11月
坦克巴
借左你張圖黎同公司講
最後爭取到 16吋 M3 Max 滿血
依家揀 64ram + 2TB 定係 128ram + 1TB
想問下你地買refurbished嘅機係咪都一定買埋apple care?
未用過macbook
睇你部機咩價,air 底配 total loss 都係幾千
14/16 就買咗保平安啦
打算等14” mbp m3 pro
我覺得貴過大概一皮就應該買
不過個AC+唔會因為refurb而有折,變相令佢好似估機價%會高咗
另外係spec越高越抵,因為個AC+價由底配開始就不變
姐係14"袋底M3 Pro以至M3 Max打糠128GB都係$2299,咁好明顯隻打爆出事嗰時你用個AC+係值過部袋底
64/2T汎用性高d,除非你好sure個內置都好少會擺咩data
另外你平面workflow都幾低可能會64唔夠而有需要去到128
不過有128響部laptop度又真係好撚癲嘅一回事,行AI野之類飛住去
係 128ram 真係好癲
不過我工作內容一定唔會需要咁多
人總是貪心的XD
年零兩年就更新, 唔駛買咁多ram 啦
不過如果128gb ram 平過 64+2TB, 好似128 抵d

到時總有野吸引你換新機
公司比錢
睇返佢都係3-4年比大家換一次
64/2 128/1個差價「只」係4500
$7500 64 > 128GB
$3000 1 > 2TB
就咁睇嗰2TB係最浪費因為storage遠遠無RAM咁exclusive,而且Apple Silicon個unified memory係講緊一舊過買埋VRAM
呢個角度睇,只係$7500買多64GB VRAM直程係抵過晒出面堆graphic cards
不過前題係個用家workflow真係用得著VRAM
就咁CPU bound嘅task,Adobe平面野的話,係極難chok到上去咁高用量
對,反而相加圖就易爆storage
不過有TB3 SSD又唔擔心
update 咗上sonoma14.4.1, 唔知點解macos個原生"音樂"app播唔到歌(撳播放制)無反應

不過咁講
我啱啱今日用袋底M1 Max Studio做緊PS neural filter執鳩緊一幅舊菲林相
只係由2500px放大到10000px,另加嗰堆denoise / 鏟halftone嘅perimeter已經咁嘅狀況
吓吓tune一tune少少野已經要等幾十秒至一分鐘
我部M3 Max MBP擺撚咗響屋企無帶番工,衣家好想番去拎嚟用,好過全日都係咁樣
如果有人個workflow係日日做呢類野,你俾幾多RAM佢都唔夠
咁誇張咩? 不過我都係覺得我冇呢個需要去到咁樣....
一律建議買

依家仲用緊部2019末代intel 16',好彩有買到AC+,就黎完AC+果時thunderbolt插頭壞,AC+最後一日果時跌爆左個mon

冇AC+既話維修個價錢不如直接換過部
本身2D workflow用RAM量係幾固定吓
但近一兩年有某幾隻新功能係chur RAM chur上天
我諗最多人用得著係PS neural restoration,同埋LRC denoise
淨係呢兩樣嘢都令我認真考慮好唔好整部128GB M3 Max Studio甚至M3 Ultra
咁真係要諗下wor, 好似幾值得打爆個RAM
問埋巴打, 你覺得最後output 果個process, RAM 對於整個時間影響大唔大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞