[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
個lite會強制只行App Store app,同埋無得disable gatekeeper
姐係得全版macOS兩成功力
仲要EU個ruling應該無涵蓋tablet,唔會似iPhone要放
我本身都諗緊11" M1 iPad Pro 換 13"
但係個價真係有啲卻步
然後個Keyboard仲係冇得較角度
早幾日EU 唔係話iPad OS都要跟咩?
ProMotion 唔是本身有得10-120咩?
ipad ProMotion係一直行120hz
咁仲容易
死基佬咪永續自閉iPadOS囉咁
利申: 我其實幾鍾意用iPadOS,不過我唔會視佢為laptop replacement甚至串到鳩叫what's a computer咁柒
同埋2026-2027嗰部摺Pad都係咁套路的話都幾難有作為
好似iPhone版個OLED promotion先10Hz下限
12.9" iPP同14" 16" MBP係24Hz起
應該唔會同ProDisplay / Studio Display嗰隻有咩分別
手感係幾鞋的,可能有筆撚會鍾意個質感
但佢其實灰化個畫面都幾多吓,好難避免
我其實係想個KB可以做到打直部pad
而唔係係要佢打橫嗰時個Facetime前cam置中
MOFT嗰類好複雜嘅摺套先做到
其實佢快啲出MacOS lite 落iPad pro 算la
攞嚟做測試俾之後摺iPad 用都好
反正iPadOS佢繼續可以用番之前個開發邏輯(ipadOS = 放大版iOS)
仲諗住base ram storage係12gb ram
難得見佢個memory bandwidth係120gb/s
我用部iPad行JumpDesktop remote去是旦一部Mac嗰時其實都模擬到少少個體驗
可以行full macOS先係成件事個核心,如果佢半閹咁係唔會好過衣家iPadOS太多
最主要係要open platform,可以software層面customize,裝d相對霸道嘅apps等等
不過我miss咗前幾日嗰單EU新聞,唔知蘋狗會唔會好似衣家iPhone嗰面根本係玩野,malicious compliancy咁樣應對
如果係的話我完全唔樂觀,反正Mac機呢面無事無干繼續主力大婆俾Mac做,iOS只係二奶散餐
我諗住睇埋WWDC 佢會點搞,如果個iPadOS 都係弱智咁我買個keyboard 都係廢既 ,直接買番Folio case 算
iPad Pro 個 Keyboard 仲係用返 Magic 個設計真心不了
有個 iPad Pro M2 Magic Keyboard 係度鋪塵
最緊要成2千幾蚊
上代MKB新出嗰時個form仲係幾exclusive
但過咗幾年,支那堆雜廠開始抄到好撚足,用料又未必差過蘋狗
係兼容/software嗰度可能爭少少
我自己都唔係一定要有個KB去打字或者個trackpad,但有好過無,就算得5%時間有用,無的話會好kik,尤其係要cmd+tab同copy & paste呢d,shift + arrow去select野等等
個 keyboard 仲重過個 iPad
呢粒m4會唔會加速mac既部署
Oh sor I mean ipad

喂屌佢老母,iPad Pro嗰面升SSD加鳩咗價
256去512要$1600 (之前$1500)
其餘要$3200 (之前$3000)
個價梯唔好拎埋過Mac機呢面呀屌
岩岩㩒 ipad pro 12 1TB + nanotext glass + apple pencil pro + apple care 總數 $18500
買街12.9" Pro貨尾啦
M1 / M2都好,總之要miniLED
一撚定
下月WWDC出Studio同Mac Pro仲點會出M3 Ultra,一定上M4代
MBA同MBP當佢出唔足一年可能要拖吓,但mini嗰d有機會出先
年尾又成批更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞